Imatge: Diputació de Tarragona
L’Auditori de la Diputació de Tarragona ha acollit aquest matí l’acte central de la Trobada del Pacte de les Alcaldies per a l’Energia i el Clima. La iniciativa consisteix en el compromís voluntari de les ciutats i pobles adherits en col·laborar en el compliment de la política energètica i climàtica europea. Més de dos-cents alcaldes i alcaldesses d’arreu de l’Estat han assistit aquest matí a la trobada que va començar ahir 2 d’abril i durarà fins divendres 4.
Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació, ha presidit l’acte de benvinguda institucional. Ha posat èmfasi en “el compromís i el paper transformador del món local per la reducció d’emissions de CO₂, per l’adaptació al canvi climàtic i per una transició energètica justa, d’acord amb el compliment de la política energètica i climàtica europea”. La presidenta ha destacat el paper clau dels consistoris en el projecte i ha subratllat la seva importància en l’impacte en la ciutadania envers el medi ambient i la sostenibilitat.
Tot seguit, la jornada ha iniciat amb diverses ponències. Bruno Mola, encarregat del desenvolupament de la capacitat administrativa a la Comissió Europea, ha explicat el Pacte de les Alcaldies en el context europeu. “El Pacte ha creat un moviment europeu d’actors locals i ha acompanyat el desenvolupament de la política climàtica europea”, ha assegurat.
Tot seguit, Miguel Morcillo, portaveu de l’Oficina del Pacte, ha explicat la situació actual de la iniciativa. A Espanya, hi ha 3.076 signants de la iniciativa, 2.512 PACES aprovats, 1.252 informes de seguiment entregats i 96 Coordinadors Territorials i entitats de Suport que recolzen els municipis. Ha fet menció d’algunes xifres europees, com és el cas de Brussel·les, amb un 90% de participació, o Itàlia amb un 80%. “S’ha convertit en la iniciativa més reeixida en l’àmbit europeu”, ha manifestat el portaveu.
Pel que respecta a Tarragona, Carme Ferrer, diputada delegada de Transició Ecològica de la Diputació i Josep M. Prunera, cap de Servei de Transició Ecològica de la Diputació, han detallat les accions que ha portat a terme la demarcació de Tarragona en relació amb el projecte. Actualment, “s’han redactat 182 plans, 4.364 accions han anat destinades a la mitigació, 2.417 accions a l’adaptació i 325 accions a la transició energètica justa” ha confirmat la diputada.
En accions de mitigació, s’ha treballat en la gestió i l’eficiència energètica. Els diferents consistoris han apostat per la implementació de recursos sostenibles, com la biomassa i plaques fotovoltaiques i solars. Amb el pla ImpulsDipta, es disposa de 22 MEUR destinats a les diferents accions dins el marc d’actuacions del Pacte. Actualment, ja s’han invertit més de 17 MEUR, que han cobert les despeses d’actuacions de mobilitat sostenible, lluminària pública i refugis climàtics entre altres.
La programació d’avui s’estendrà al llarg del dia amb noves ponències i taules rodones. A la tarda, els assistents acudiran a Riudecanyes, a visitar el Castell-Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou. Allà se’ls oferirà una explicació sobre una iniciativa de FEDER de la Diputació, sobre la seva conservació, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural de l’espai.
La iniciativa, organitzada per l’Oficina del Pacte de la Unió Europea i enguany en col·laboració amb la Diputació de Tarragona, té com a objectiu reduir el 55% de les emissions de cara el 2030, i assolir la neutralitat l’any 2050. Pel que respecta a la demarcació de Tarragona, tots els municipis de la província formen part del Pacte, mentre que en l’àmbit europeu, ja són més de 12.000 els municipis que hi estan adherits.
Després de presentar la programació artística de la nova edició, integrada per 47 propostes de música emergent i d’espectacles de música…
La cadena multinacional Mango obrirà a Barcelona la primera botiga física de la seva marca per a productes de la…
Michael Bublé se suma al cartell del 25è aniversari del Cap Roig Festival i serà l'encarregat de clausurar aquesta edició…
Quatre joves d'entre 18 i 23 anys han estat detinguts després de llençar un artefacte explosiu casolà contra un habitatge…
L'Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Bon Govern, Transparència i Participació, dona per finalitzat el projecte dels…
Quatre empreses catalanes del sector de la fabricació i el subministrament de formigó han decidit unir-se i crear una societat…
Esta web utiliza cookies.