Rubén Viñuales: “El nostre model econòmic busca ajudar els emprenedors”

Després de 12 anys al govern municipal i un mandat a l’oposició, el PSC de Tarragona renova el seu candidat per recuperar l’alcaldia. L’escollit és Rubén Viñuales, que aspira a repetir la victòria dels socialistes del 2019 i aconseguir aglutinar prou suports per substituir Pau Ricomà al capdavant de l’Ajuntament. En aquesta entrevista, el nou candidat desgrana algunes de les seves propostes de ciutat en àmbits com l’economia, el patrimoni o l’urbanisme.

 

És la tercera vegada que es presenta com a alcaldable, aquest cop amb el PSC. Quina diferència té l’actual candidatura respecte de les anteriors?
El PSC és un gran partit de gent que coneix el municipalisme i té un pòsit de coneixement de gestió que és un luxe. No hi ha millor partit per governar en l’àmbit local. De fet, el PSC governa sobre la majoria de catalans i catalanes. En definitiva, és un bagatge que fa un salt qualitatiu.

 

En diverses ocasions ha remarcat que pot arribar a ser el primer alcalde de Ponent. Aquest fet pot contrarestar cert oblit del PSC cap aquests barris en els últims anys?
12 anys de govern desgasten. Li va passar a en Pep (Ballesteros) i em passarà a mi si ho aconsegueixo. Ponent és molt important, però també ho és la resta de ciutat. Una de les idees que volem traslladar a l’acció política és que no hi hagi diverses Tarragones. Que tothom sigui tarragoní de primera. Soc de Campclar i les polítiques socialdemòcrates van permetre que un noi com jo, fill de cambrer i perruquera, pogués estudiar dret, ser professor d’universitat i arribar fins i tot a diputat del Parlament. És una mostra que les polítiques del partit socialista funcionen.

 

És impossible parlar del PSC de Tarragona sense tenir en compte Ballesteros. Quina importància ha de tenir la seva figura i el seu llegat a la candidatura?
Hem de treure pit del seu llegat, i mira que jo a l’oposició li fotia canya… Fa poc vam fer un document on vam recopilar què havia fet en els primers 4 anys per comparar-ho amb Ricomà. El Pep és en Kennedy de la política municipal en comparació amb el Pau (Ricomà). A escala personal li tinc respecte, però en l’àmbit de gestió no ha fet res. Passarà a la història pel carril bici i carregar-se el quiosc de la Imperial. En el cas del Pep, tenim la Rambla Ponent, connectar barris, el Teatre Tarragona… Ha fet de tot. Personalment, el seu consell m’importa molt.

 

A cada campanya tots els partits parleN de cohesionar Tarragona. De quina manera ho vol fer el PSC?
És fal·laç i injust voler acumular tota l’edificabilitat a Ponent. Ricomà parlava de la ciutat dònut i ara volen construir-ho tot a Ponent. És la ciutat croissant per ells. Nosaltres també volem construir a Ponent, però no concentrar-ho tot allí. Per exemple, la urbanització del PP10 serà un lloc genial per viure-hi. A més, tenim el projecte del Ponent verd que seria un gran parc entre el vial Tarradellas i la zona de Campclar que uniria d’una manera verda Ponent i el Centre. Tindria parcs, carrils bici de veritat, camins i un nou pont. D’altra banda, quan CLH marxi, el polígon francolí hauria de ser el 22@ de Tarragona.

A la zona de Llevant, també es poden fer actuacions. Terres Cavades seria una zona per intentar créixer i ens permetria unir la ciutat. A més, protegir la platja llarga i el seu entorn han de ser paraules sagrades. En paral·lel, tot l’urbanisme també ha de tenir en compte el canvi climàtic, repensant aquestes voreres d’asfalt que acumulen calor juntament amb la jardineria.

Què proposen per activar econòmicament la ciutat?
Les tres T: tecnologia, talent i turisme. Aquestes han de ser el futur de Tarragona. Per això, volem intentar generar un parc tecnològic -de fet, el POUM anterior ja preveia una zona. La gent que treballa d’això vol estar a prop de Barcelona, però no necessita estar a Barcelona. Aleshores, podem competir en qualitat de vida.

En el cas del turisme, volem que no sigui estacional, sinó de 365 dies. Tarragona ha de ser una ciutat de convencions. Per exemple, que vinguin tots els metges d’Espanya a fer una convenció són diners, comerç, restauració, patrimoni i cultura. D’altra banda, el nostre model és ajudar els emprenedors i emprenedores de Tarragona. Per això, necessitem una administració més àgil.

 

Els socialistes governen a l’Estat. Quina rebuda tindrien totes aquestes propostes per part del Gobierno?
Molt bones. Tarragona és una de les ciutats amb una capacitat de creixement més important de tota Catalunya. El Port, la indústria química, el tema alimentari o el turisme. Ho tenim tot. Aquestes propostes trobaran ajuda. De fet, els quasi 8 milions d’euros per la Metròpolis per part del ministre Iceta no són casuals. Tenir aquestes sinergies i la capacitat d’aixecar el telèfon i trucar quan hi ha un problema és una de les fortaleses que té el PSC. Em diuen que amb el tema dels romans soc una mica pesadet, però és que Tarragona és genial i enamora.

 

Si és alcalde i els seus companys de partit a Madrid li demanessin rebaixar les seves propostes, què els hi diria?
Saben que soc bastant insistent, encara que a la vida has de ser pragmàtic. No has de renunciar al que penses, però has de saber quan donar una passa enrere per esperar el teu moment. El que tenen present és que per la meva ciutat em barallaré amb qui calgui.

 

S’han erigit en els defensors dels creuers a Tarragona i d’un tipus de creuerista que s’hi quedi més temps. Xoca amb la intenció del Port de repartir els creueristes arreu del territori?
Volem que els creuers vinguin i que la immensa majoria de creueristes es quedin a Tarragona. Suposo que el del Priorat voldrà que es quedin allà. No s’han de quedar forçats, sinó perquè veuen que han arribat a una ciutat que té una oferta molt atractiva. Que no sigui coses d’unes horetes i vulguin tornar. Això no xoca amb la proposta del president del Port perquè sempre ha defensat els creuers i ha fet una nova terminal que em sembla una passada, però jo defenso que es quedin aquí.

 

No corre el risc de tenir els mateixos problemes que Barcelona?
Només cal que agafis les dades turístiques de les dues ciutats. Ni en els nostres millors somnis tindrem la mateixa capacitat atractiva, perquè Barcelona és una capital europea. Comparar-nos és absurd. No vull com competir amb Barcelona, sinó que em vull aprofitar de tenir-la a 90 km. Per una persona xinesa, Barcelona i Tarragona és gairebé la mateixa ciutat i hem d’aprofitar aquestes sinergies.

 

També reclamen una Àrea Metropolitana de Tarragona. Quina repercussió hauria de tenir?
Ho hem de pensar com un únic territori. Ara es parla del TrenTram, però es decideix des de Barcelona. Si tinguéssim una àrea metropolitana seríem nosaltres qui ho decidiríem. També podríem pensar a mancomunar serveis com la neteja, la jardineria o la policia. A més, ens permetrà defensar interessos de manera unitària. Això a vegades a la Generalitat li fa por, ja es va posar mig de cul amb l’AMB, però el nostre futur passa per estar units i dotar-nos amb òrgans de govern.

Abans de les eleccions s’haurà de seguir amb la gestió de la ciutat. Quins últims mesos espera del grup municipal socialista? Aprovaran els pressupostos?
El pressupost és una de les grans eines transformadores de la ciutat. Tarragona no pot estar sense pressupost en un context de greus problemes. Volem ajudar i tenim la mà estesa per pactar-los. Sobretot perquè aquests pressupostos seran seus 5 mesos i, si tenim la confiança de la gent, després seran nostres. Tenim una actitud proactiva. El següent tema que volem treure és el de Patrimoni perquè m’interessa molt i té molt de recorregut. Recaptem uns 800 mil euros, mentre que només la Catedral, que és de l’església, recapta 1 milió d’euros o Mèrida 2 milions. Alguna cosa fem malament. Hem de millorar el que tenim.

 

Com hauria de ser aquesta millora?
Hem d’aprofitar la tecnologia. Tenim moltes eines com els màpings, que són 0 agressius, o la recreació en viu. Hem de fer que la gent tingui experiències per veure i entendre el que era allò. D’altra banda, s’ha de tirar endavant la Colònia Tàrraco. Si aconsegueixo realitzar això com a alcalde, haurem fet una cosa molt diferent pel que fa a l’explicació del nostre territori. Amb ella viuries Tàrraco.

 

De cara a les eleccions, quins perfils vol a la llista per les municipals?
Tècnics, que són els perfils que necessita una llista per governar. Òbviament, també hi haurà perfils més polítics, però cadascú s’ha de responsabilitzar de la seva àrea. Malgrat que l’Ajuntament ja té els seus tècnics, el conseller ha de parlar el mateix idioma.

 

Això implica més independents?
No ens tanquem al talent. El PSC ha posat gent independent moltes vegades, és una filosofia de partit. També et dic, tots els que entren d’independents acaben afiliant-se PSC.

 

A l’hora de pactar, les seves dues línies vermelles són VOX i la CUP. De veritat creu que són equiparables?
Fer comparacions mai és encertat. Al final, tots dos són partits antisistema. El votant de VOX no, però els que es dediquen en política activa a VOX són gent que em preocupa molt. Parlen de coses molt antigues. Tot i que potser li tinc més simpatia a la CUP, tenen per escrit que el seu model és Bolívia i també m’espanta. Quan vas molt cap a l’extrem acabes girant i acabes confluint. Són formes de veure el món diametralment oposades a la nostra.

Adrià Miró

Missatges recents

Visites guiades per conèixer l’arquitectura modernista de Vic

Tornen les visites guiades dels diumenges organitzades per l’Ajuntament de Vic. Durant el mes de…

58 segons fa

Debat entre professionals de Llançadora Connecta Ocupació i empreses

El regidor de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de l'Hospitalet, José Antonio Alcaide; la…

9 minuts fa

Viladecans dona la benvinguda als nadons nascuts al 2022

Més de 150 famílies van celebrar la benvinguda als nadons nascuts durant l'any 2022 a Viladecans, en…

11 minuts fa

Figueres adequarà la piscina municipal amb diversos canvis

Figueres adequarà els vestidors, les grades i la protecció contra incendis de tot l'edifici de…

28 minuts fa

Finalitza la campanya de control dels nius de vespa a Sant Sadurní

Des que el setembre de 2019 es va detectar el primer niu de vespes asiàtiques…

44 minuts fa

Mollerussa es prepara pel Carnaval 2023 i recupera el sopar popular

Mollerussa celebrarà el pròxim dia 18 de febrer la festa de Carnaval amb una rua…

45 minuts fa

Esta web utiliza cookies.