Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Reus presenta el llibre dedicat al Doctor Frias

Avatar photo

El Castell del Cambrer és el marc escollit per a la presentació del llibre “Alexandre Frias i Roig. El metge dels infants. Reus, 1878-1963” aquest dimecres 18 de desembre, a les 18:00 h, una publicació editada per l’Ajuntament de Reus i amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. La presentació comptarà amb la presè ncia d’Eduard Prats, que farà una síntesi de les activitats realitzades al voltant de l’Any Frias, que ell mateix va coordinar i que es va commemorar l’any 2017 amb la voluntat de recordar i reivindicar aquest personatge excepcional que va dedicar la vida a l’atenció a la infància.

En el decurs de la presentació es farà tot seguit una lectura de textos del mateix Doctor Frias que anirà a càrrec de Francina Baldrís, Josep Baiges, Dolors Quintana, Josep Maria Roig, Enric Tricaz i Andreu Pujol. Posteriorment es projectaran dos vídeos, en primer lloc un de testimoniatge, de l’escriptor Xavier Amorós, i l’altre del Doctor Frias a la consulta.

Marga Gonzalvo-Cirac serà l’encarregada de parlar de la publicació i tot seguit passarà la paraula a Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, i finalment, Carles Pellicer, Alcalde de la ciutat, que clourà l’acte, una presentació que tindrà també la interpretació musical d’Enric Prats.

Any Frias
A l’octubre de 1916 el Doctor Alexandre Frias va instar a l’Ajuntament de la ciutat a crear un institut de Puericultura (La Gota de Llet) per promoure la bona salut dels infants del territori. L’any 1917 aquest metge va aconseguir un petit local. Amb motiu del centenari d’aquesta efemèride l’Ajuntament i un grup de professionals van rememorar les activitats que aquesta institució va portar a terme durant la primera meitat del segle XX a Reus, tota una activitat que es va concentrar al voltant del que es va anomenar l’Any Frias i que es va celebrar l’any 2017.

Nombroses publicacions avalen que l’activitat assistencial i pedagògica del Doctor Alexandre Frias es va traduir en un descens notable de la mortalitat infantil i de les malalties infeccioses, superior al de la resta de territoris de l’Estat espanyol quan els antibiòtics encara no existien.

Va ser, sens dubte, un pioner i un referent per a molts metges i famílies.

Amb la celebració de l’Any Frias es van fer múltiples activitats, algunes de les quals, com la col·locació d’una placa a la seva casa natal o l’edició d’aquest llibre que aquest dijous es presenta perduraran més enllà del 2017, perquè el nom d’Alexandre Frias i Roig continuï sent un referent d’excel·lència professional i compromís cívic.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Mercat de Torreforta acull la presentació de la Cavalcada de Reis a Ponent 2020

Notícia següent

Els Premis Baula reconeixen la Fundació Aremi, el Banc de Temps i Joan Ramon González

Notícies relacionades