Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Reus engega una campanya informativa i de prevenció d’agressions sexuals en l’oci nocturn

Avatar photo

Es fa coincidint amb la proximitat de la Festa Major de Sant Pere

Coincidint amb la proximitat de la Festa Major de Sant Pere, la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, a través dels seus departaments de Joventut i de Polítiques per a la Igualtat, conjuntament amb altres entitats i col·lectius de la ciutat, posa en marxa per quart any consecutiu la campanya informativa i de prevenció de les agressions sexuals en els esdeveniments d’oci nocturn amb gran afluència de públic. La campanya s’emmarca en el “Protocol contra les agressions sexistes a les festes populars”, aprovat l’any 2017 per l’Ajuntament de Reus.

El protocol inclou accions de sensibilització i informació en els principals esdeveniments festius d’oci de l’any: Festa Major de Sant Pere, Festes de Misericòrdia i Carnaval, i també convida a totes les entitats i col·lectius o empreses que organitzin festes a tenir-lo en compte i aplicar-lo. El protocol inclou accions paral·leles, com ara la formació per a persones de l’organització de festes, regidores i regidors d’espai, seguretat, entitats i col·lectius, així com tallers de prevenció de la violència sexista en oci nocturn als centres de secundària. Aquests tallers sorgeixen de la necessitat de fer pedagogia del protocol entre els més joves fora del context de l’oci nocturn perquè es conegui i difongui la campanya i es reflexioni sobre aquest tipus de conductes i actituds.

El divendres dia 7 de juny a la tarda va tenir lloc la sessió de formació amb els membres de les diferents entitats que formen la Coordinadora de Barraques i que tindran presència a les Barraques 2019. A la formació van assistir-hi 33 persones i es va realitzar l’explicació de del protocol contra les agressions sexistes i es van exposar alguna casos pràctics. Tot seguit, els representants d’ARSUFESTA i la regidora de Salut Pública en funcions, Noemí Llauradó, van ser els encarregats d’explicar com dispensar responsablement alcohol per tenir una festa de qualitat tenint en compte que el treball amb l’entorn que envolta el consum d’alcohol o altres substàncies és clau per a reduir problemes associats. Es tracta de donar consells i pautes per a no servir alcohol a gent que ja ha consumit massa, estratègies per a evitar conductes violentes i consells per a reduir riscos.

Col·laboració amb la Coordinadora de Barraques

La campanya prevista en el Protocol contra les agressions sexistes i la formació en dispensació responsable d’alcohol i reducció de riscos amb el personal que estarà a les Barraques i que organitzen les festes és el primer pas per aconseguir festes de qualitat. A banda també està prevista una xerrada adreçada als equips de seguretat i protecció civil que estaran treballant a la pròxima edició de les Barraques, així com la coordinació amb la Guàrdia Urbana per aplicar i tenir en compte les recomanacions del protocol.

El programa d’activitats de la Festa Major de Sant Pere també inclou una pàgina informativa sobre el protocol i aquest any s’estrena nova imatge del protocol amb cartelleria que es distribueix a les diferents barraques i als lavabos dels llocs on es desenvolupen els esdeveniments festius. A les barres on s’atén el públic també hi haurà presència d’adhesius de la campanya per conscienciar el públic sobre la necessitat de mantenir comportaments respectuosos.

Entre els diferents concerts de Barraques s’emetran falques informatives i de sensibilització remarcant que en aquest espai no es toleren les agressions masclistes, aquest any, una falca pròpia de Reus i realitzada per a joves voluntaris vinculats al Casal de joves.

Ampliació dels horaris del Punt Violeta per Barraques

Els dies que funcionin les Barraques (del 21 al 23 de juny) estarà actiu un Punt Violeta específic d’informació i sensibilització amb professionals que estarà instal·lat de manera estable a l’espai de Barraques i que enguany amplia els seus horari i durant les revetlles de Sant Pere també hi haurà el Punt Violeta de forma itinerant per les revetlles.

Els missatges que es difonen tenen a veure amb la necessitat de garantir el consentiment mutu en les relacions sexuals i el fet de no mantenir conductes masclistes que vulnerin les opinions o els desitjos de les dones o persones del col·lectiu LGTBI. Al mateix temps es remarca que cal empoderar l’entorn social i fer veure que tothom és corresponsable que aquestes actituds i comportaments s’acabin.

El Protocol dona pautes sobre com actuar davant un possible cas d’assetjament, tant en relació a la persona assetjadora com a l’assetjada, i descriu itineraris d’atenció en funció de diferents situacions. Si la conducta observada va més enllà de l’assetjament i pot ser considerada agressió cal sempre posar-se en contacte directament amb el 112 o la Guàrdia Urbana 092.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salou i la Creu Roja continuaran treballant en el Servei de Teleassistència Domiciliària

Notícia següent

Ballesteros acusa a En Comú Podem de mentir a la seva militància

Notícies relacionades