Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Reus aprova l’adequament de l’aparcament exterior de l’hospital Sant Joan

A més, el ple ha donat llum verda a cedir un solar per a un centre pioner en tractament d'Alzheimer i ha tombat la petició de la CUP de deixar de treballar amb Gas Natural

El ple de Reus ha ratificat aquest dilluns l’acord de voluntats entre Reus Mobilitat i Iridium, empresa concessionària de l’aparcament subterrani de l’hospital Sant Joan. Significarà que l’equipament quedarà integrat a la tarifa municipal i suposarà que l’aparcament exterior es pugui adequar. Hi ha votat a favor els grups de govern -PDeCAT, ERC, Ara Reus-, Ciutadans i el PSC, mentre que la CUP i el PP ho han rebutjat. L’acord deixa les mans lliures a Reus Mobilitat i Serveis per ordenar amb 297 places l’aparcament exterior, una actuació a la qual Iridium s’havia oposat amb una demanda.

Reus Mobilitat i Serveis assumirà la gestió dels dos equipaments amb un model semblant a l’acord al de l’aparcament del centre comercial de l’avinguda de Sant Jordi. Suposarà repartir els beneficis en una proporció de 90/10, tenint en compte que la concessionària va fer la inversió.

L’aparcament exterior, situat en un descampat no asfaltat, tindrà una tarifa de 0,50 euros l’hora i una tarifa màxima de 2 euros al dia. La construcció del nou aparcament de zona blava té un pressupost de licitació de 449.197,54 euros.

Pel que fa a l’aparcament de l’hospital, amb 650 places, passarà de l’actual tarifa màxima diària de 8 euros a 4 euros. Les 580 places de l’aparcament de l’Edifici Tecnoparc podrien tenir un preu màxim d’1 euro al dia, pendents dels estudis definitius per part de Reus Mobilitat i Serveis per fixar les tarifes finals. La tarifa màxima diària actual és de 9,20 euros. En total, 1.527 places amb preus públics a l’entorn del centre hospitalari.

L’acord preveu la construcció d’un nou accés a l’aparcament de l’hospital des de la rotonda principal de l’avinguda de Bellissens per facilitar l’entrada als usuaris. L’obra ha d’estar feta en un termini màxim de sis mesos. S’adequaran els dos aparcaments als estàndards i a la maquinària de Reus Mobilitat i Serveis. Els costos d’aquestes actuacions s’estimen en 376.000 euros: 297.000 euros a l’aparcament de l’hospital i 79.000 a l’aparcament de l’Edifici Tecnoparc.

Entre les veus més crítiques amb l’acord hi ha hagut la CUP, que defensa que l’aparcament al solar sigui gratuït. D’altra banda, el PP considera que l’acord és “forçat” per la demanda i que resultarà “nefast” pels interessos de l’Ajuntament. “Si aquesta oferta tan nefasta és perquè retirin la demanda, jo l’acompanyo al jutjat”, li ha dit el regidor popular Sebastià Domènech.

La CUP reclamava deixar de treballar amb Gas Natural

El ple ha debatut una moció de la CUP que reclamava que l’Ajuntament deixi de treballar amb grans empreses que no compleixen amb els protocols establerts en casos de pobresa energètica. És el cas de Gas Natural, que es dona la circumstància que encara no ha pagat la sanció administrativa a la Generalitat de 500.000 euros per la mort d’una veïna de Reus, el 14 de novembre va fer dos anys, perquè continua en tràmit el recurs contenciós que va presentar al TSJC.

El regidor cupaire Edgar Fernández ha criticat els altres grups per “buscar excuses per no votar” a favor de la proposta, que s’ha acabat votant per punts. El punt de deixar de treballar amb empreses que no compleixen els protocols establerts s’ha tombat.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha explicat que es rebutja el punt que proposava de deixar de treballar amb empreses que no compleixen amb els protocols de pobresa energètica perquè la licitació no és pròpia, penja de l’ACM i encara està vigent. “Els animo a buscar la fórmula d’exigències que hem de demanar de cara a la pròxima licitació”, ha dit.

La moció incloïa la creació de la figura de l’agent energètic, que assessori les llars per millorar la eficiència energètica, interpretar les factures i la normativa legal.

FInalment, el ple ha aprovat per unanimitat fer difusió activa sobre l’aplicació de la llei 24/2015 perquè els veïns i veïnes de Reus coneguin els seus drets i els recursos disponibles; fer formació als treballadors municipals que facin atenció social i presentar un informe als grups municipals amb una relació quantitativa i qualitativa de les demandes realitzades pels veïns de Reus en relació al subministrament energètic,

Se cedeix un solar per a un centre pioner en tractament d’Alzheimer

El plenari de Reus ha aprovat per unanimitat cedir un solar de propietat municipal perquè es construeixi el centre de dia i habitatges dotacionals per persones malaltes d’Alzheimer. Es tracta d’un centre pioner a Catalunya en el tractament de l’Alzheimer que podrà construir-se en un terreny de 4.300 metres quadrats a l’avinguda d’Antoni Planàs i Marca, pròxim al santuari de Misericòrdia.

Actualment, el centre, gestionat per l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp, és l’únic espai especialitzat en l’atenció d’aquesta malaltia. Un grup de professionals altament qualificats desenvolupen aquesta tasca en un espai de dimensions reduïdes, en règim de lloguer, amb capacitat per a 25 usuaris. El volum estimat de malalts a l’àrea d’influència de Reus és de 5.600 persones i a la demarcació, de 16.500.

El futur Centre d’Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar es planteja com un referent a Espanya. Disposarà de 1.000 metres quadrats construïts en planta i 3.500 de zona enjardinada. Tindrà capacitat per a 80 usuaris al Centre de Dia i per a 60 més a la unitat de rehabilitació cognitiva. La Fundació ha tramitat la sol·licitud a la Generalitat de Catalunya per a 40 places públiques pel Centre de Dia, que permetrien l’accés a la teràpia a les persones malaltes d’Alzheimer amb recursos limitats.

El cost final de l’obra serà d’1,8 milions d’euros i es preveu que estigui finalitzada l’últim trimestre de 2019. El gruix del pressupost, d’1,2 milions d’euros, es cobrirà gràcies a l’aportació del patrimoni personal de Rosa Maria Vivar, juntament amb la col·laboració d’altres famílies de Reus. Els impulsors del centre han sol·licitat també fons a la Fundació “la Caixa” i aquesta ajuda es troba en fase de
tramitació.

Llum verda al conveni per a la gestió d’Horts de Miró

El plenari també ha donat el vistiplau al conveni per a la gestió de la residència d’avis Horts de Miró per a l’encàrrec de gestió amb la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i la Fundació per a l’Atenció Social per a la prestació del servei de residència assistida per a gent gran dependent a la residència Horts de Miró. La residència Horts de Miró obrirà inicialment amb 24 places col·laboradores i 5 de privades. Les 24 places estaran situades en una de les plantes que disposa de 29 llits, 12 habitacions dobles i 5 individuals. La residència ja ha culminat els treballs d’adequació i es troba amb tots els equipaments disponibles per obrir portes. L’obertura de la residència i del centre de dia comportarà la contractació d’una vintena de professionals de diferents especialitats.

Altres assumptes

El plenari també ha aprovat dues mocions del PSC i PP per “instar a Salut a reconèixer l’atenció primària com el veritable eix del sistema sanitari públic” i “de suport a iniciatives de millora d’atenció primària i suport institucional al personal sanitari a Catalunya”, respectivament.

La proposta del grup socialista que instava Ensenyament a aturar els treballs d’elaboració i aprovació del decret de menjadors ha quedat aprovada per unanimitat, com la de la CUP, per “donar suport a la iniciativa de l’organització SOS menjadors”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Nit de la Xarxa 2018, una nova oportunitat per conèixer l’excel·lència empresarial del territori

Notícia següent

L’Hospital Joan XXIII ja és referent per a tota la província en cirurgia oncològica hepato-biliopancreàtica

Notícies relacionades