Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Reus aposta per una Festa Major més inclusiva

Avatar photo

S'ha contractat a un tècnic expert en accessibilitat per a dur a terme aquest treball

L’Ajuntament de Reus enceta un programa d’accions de cara a la Festa Major de Sant Pere perquè aquesta sigui molt més inclusiva, assegurant l’accessibilitat de tota la ciutadania. Aquesta iniciativa es realitza amb la col·laboració entre les regidories de Benestar Social i Cultura amb la contractació d’un tècnic expert en aquest àmbit, Robert Castells. Tot i que ja existeixen algunes mesures per facilitar l’accessibilitat als actes públics durant la Festa Major, ara l’objectiu pel qual es començarà a treballar és assegurar-ho. Un objectiu que no serà immediat, ja que s’han de seguir diverses fases com l’estudi de la viabilitat i la materialització de les mesures.

Amb l’objectiu que “la cultura sigui accessible a tota la ciutadania”, en paraules de la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, el consistori reusenc ha vist la necessitat de treballar per crear “una festa major més inclusiva”. Per la seva banda, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha apuntat que així “fem una ciutat millor, més amable”. No es tracta d’un treball “concret i estàtic”, sinó que és “interactiu”, segons Vilella, ja que es treballarà amb els diferents actors implicats, com les entitats que participen en la Festa Major i els mateixos col·lectius de persones amb dificultats d’accessibilitat. Per això, a més, s’haurà d’actuar en tres línies: la inclusió física, la inclusió comunicativa i la inclusió social.

Inclusió física i comunicativa per arribar a la inclusió social

Per arribar a l’objectiu final de la integració social d’aquests col·lectius, primer cal treballar en altres aspectes com l’accessibilitat física. Es tracta “d’eliminar les barreres físiques” que dificulten que aquestes persones puguin accedir als espais de la Festa Major, segons ha explicat Caselles. Igualment, i en una altra línia, també s’ha de fer tot un treball comunicatiu perquè les persones que s’han de beneficiar d’aquestes mesures les coneguin. Finalment, la finalitat seria la inclusió social, és a dir, “generar aquesta consciència en la ciutadania”, com ha descrit el tècnic.

Encara no hi ha propostes concretes

Tot i això, avui només s’ha realitzat la “presentació de la voluntat del govern”, en paraules de Vilella. Encara no n’hi ha un pla de mesures concretes perquè s’està treballant. No obstant això, s’han avançat algunes de les propostes que es podrien incloure en cadascun dels àmbits d’actuació. Respecte a la inclusió física, s’estaria treballant en lavabos adaptats en les zones de lavabos portàtils, en l’oferta d’espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda o bé en referenciar els espais d’aparcaments per aquestes mateixes persones. Respecte a la inclusió comunicativa, es podria ampliar l’espai de la interpretació amb la Llengua de Signes Catalana durant la retransmissió del pregó. Com també es millorarien les indicacions del programa de festes amb una iconografia concreta per recollir totes les mesures. Per últim, en l’àmbit de la inclusió social, s’informarà les entitats que participen en la Festa Major, es formarà als professionals que gestionen els diferents espais i es treballarà en la millora de les accions existents.

Caselles ha detallat, finalment, que un cop realitzat l’estudi i implementades les accions durant Sant Pere, aquestes es valoraran amb la intenció de poder continuar treballant en festes més inclusives de cara a altres esdeveniments, com per exemple, la Festa Major de Misericòrdia.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Joaquim Nolla (COFT): “El 30% dels medicaments a nivell mundial són fraudulents”

Notícia següent

El projecte de rehabilitació i ampliació de l’Orfeó Canongí ja és una realitat

Notícies relacionades