Reñé afirma que Méndez de Vigo no pot lliurar de manera “immediata” les peces de Sixena que hi ha al Museu de Lleida

  El president de la Diputació de Lleida llença un missatge de "calma" però "carregada de preocupació" i adverteix que el ministre incompliria un acord del Consorci del museu lleidatà

  El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha volgut llençar un missatge de “calma” però “carregada de preocupació” després que el ministre d’Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, hagi expressat la seva voluntat de lliurar a l’Aragó les 44 peces d’art originàries del monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida, per tal de donar compliment al requeriment del jutge d’Osca. Reñé, però, ha manifestat que aquest anunci “no planifica una execució immediata per a res de l’acceptació d’aquest requeriment del jutge”, ja que abans s’haurien de dur a terme diferents tràmits administratius que “caldria definir i articular”. El president de la Diputació de Lleida ha reiterat que “hi ha recursos pendents” i, per tant, “abans de prendre cap decisió “s’han de resoldre”. També ha dit que si finalment Méndez de Vigo decidís lliurar les peces “incompliria clarament” l’acord “unànime” del plenari del Consorci del Museu de Lleida del 2016 per tal d’emprendre totes les accions necessàries per preservar la unitat de la col·lecció del museu lleidatà.
  El president de la Diputació de Lleida ha manifestat que “ningú es pensi que demà, demà passat o la setmana que ve tindrem a Lleida una arribada de mitjans per tal de retirar les obres, certament no serà així”, tot i no voler treure “la preocupació i la tensió” per les decisions que pugui acabar prenent el ministre Méndez de Vigo, exercint provisionalment les funcions de conseller de Cultura per l’aplicació de l’article 155.

  Joan Reñé ha assegurat que si finalment es donés el cas que el ministre decidís fer efectiu el trasllat a l’Aragó de les 44 peces originàries del monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida abans caldria dur a terme tràmits administratius. “Hi ha un tràmit de temps en què haurà de demanar on són les obres i quantes i quines són i això s’ha de definir i articular i, per tant, això no planifica una execució immediata per a res de l’acceptació d’aquest requeriment del jutge”, ha declarat Reñé.

  D’altra banda, el president de la diputació lleidatana ha insistit que “hi ha recursos pendents” i que, per tant, “entenem que estem carregats de raons i que abans de prendre cap decisió en aquest sentit s’han de resoldre”. Així mateix, Reñé ha remarcat que en cas de lliurar les 44 peces a Aragó “el ministre incompliria clarament un acord del plenari del Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal quan el 2016 va acordar de forma unànime que –des de l’ens- es prendrien totes les accions jurídiques necessàries per tal que la col·lecció del museu lleidatà es mantingui unida”.

  Pel que fa a la petició de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, per tal que es convoqui de forma “urgent” una reunió de Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal, Joan Reñé ha remarcat que qui l’hauria de convocar seria el mateix Íñigo Méndez de Vigo, ja que la presidència de l’ens recau en el conseller de Cultura, funció exercida que en aquests moments pel ministre de Cultura. Tot i això, el president de la Diputació de Lleida ha assegurat que la resta de membres que integren el Consorci estaran en contacte i es reuniran al marge d’aquest ens per analitzar la situació derivada de l’anunci de Méndez de Vigo de fer efectiva l’entrega a Aragó de les 44 peces d’art del Monestir de Sixena que es troben al museu lleidatà.