Ramon Martí Moragrega “La llengua oficial hauria de ser la que hem tingut tota la vida, el castellà”

Avatar photo

Com va decidir donar el pas endavant i iniciar-se a la carrera política?

Tinc un nebot que em va explicar l’existència del partit polític Plataforma per Catalunya (PxC) i em vaig sentir molt identificat amb els punts que portava el programa electoral del 2011: fora els immigrants que no tenen els papers legals, perquè primer són els de casa. Així vaig començar. Aquesta idea la portàvem a l’eslògan: “Primer els de casa”.  Finalment, ha passat el que dèiem des del nostre partit polític que a la llarga la immigració ens repercutiria a la gent d’aquí. Ens ha afectat en les pensions, en la sanitat pública. En definitiva, ens ha repercutit en tots els àmbits perquè aquesta gent no ha pagat mai res. Els immigrants que tenen els papers i que paguen la seguretat socials són, més aviat, pocs. Un 80% no paguen res i els hem de mantenir nosaltres.

I, la situació actual que viu Roquetes…

A Roquetes hi ha massa immigrants i la majoria viu a la Raval de Crist. El més dolent de tot és que els d’aquí hem treballat tota la vida i quan ens jubilem cobrem una paga reduïda per culpa de la quantitat de gent forana que ve. La jubilació d’aquesta gent ens costa vora 700 euros cada mes i, en canvi, els ciutadans autòctons cobren uns 400 euros. Vostè creu que així podem viure? No dic que no vingui gent. Antes quan anàvem a veremar a França teníem un contracte i quan se’ns acabava teníem que tornar obligatòriament. Aquí no. Quan hi ha feina que vinguin però amb contracte, sinó no perquè nosaltres els hem de mantenir.

Estem vivint una crisis humanitària a Europa.

És normal que vinguin cap aquí. Els refugiats fugen d’una guerra, i tots faríem el mateix. La solució és pensar com parar les guerres i donar-los-hi facilitats per poder establir-se de nou a la seva ciutat. Crec que ens costa més diners mantenir-los que si solucionéssim els problemes d’arrel.

Canviant de tema, des de PxC doneu molta importància als valors socials…

A Roquetes només tenim un problema i és el vandalisme. Hi ha qui es dedica a trencar-ho tot, sempre són els mateixos. Un dels problemes és que son pares no els hi ha ensenyat com s’haurien de comportar. Si es pegués una bufetada a temps molts d’aquests problemes de vandalisme no existirien. Però, avui en dia no es pot tocar a ningú. I, així estem: aquesta gent se’n fot de tot, de son pares i de la Guàrdia Urbana. El problema és l’educació amb la qual se’ls ha criat, perquè abans aquestes coses no passaven.

I, vostè creu que hi hauria d’haver un treball conjunt entre l’Ajuntament i l’escola?

Crec que seria una bona solució. Però, la culpa recau en l’educació que es porta des de casa.

Seguint amb l’àmbit de l’Educació, què n’opina sobre la polèmica de la inversió lingüística?

Emprem el castellà en tots els àmbits. Està molt bé que el català es parli en el teu entorn social. Però, la llengua oficial hauria de ser la que hem tingut tota la vida, el castellà. I, és més, jo parlo en tortosí, i ni sé ni vull aprendre el català estàndard. Perquè per a mi Catalunya s’acaba al Perelló, ja que la Generalitat ha abandonat completament les Terres de l’Ebre.

Des de Plataforma per Catalunya se li dona molta importància a la família, quin sentit li doneu?

Per a nosaltres la família és tot.  Els pares són els que ajuden molt a tots aquells fills i nets que no tenen feina per culpa de la crisis. Abans era diferent, avui en dia, hi ha més divorcis. S’han perdut molts valors. I, actualment, hi ha més famílies que els seus pares són homosexuals i tampoc ho veig molt normal.

Avui en dia, es parla molt sobre l’apoderament de la dona, creu que aquesta revolució feminista és positiva?

Sí. Tot i això, crec que les lleis en aquest país no funcionen, ja que quan es dóna el cas que a una persona li posen una ordre d’allunyament, i resulta que el que té l’ordre s’apropa a l’altra persona en un moment i la mata. Quin efecte té aquesta llei? Crec que haurien d’habilitar cursos d’autodefensa a les dones i, a més a més, s’hauria de donar-los-hi un permís d’armes i una pistola. Perquè no es pot consentir el què està passant.

Roquetes va ser una de les poblacions catalanes on hi va haver una actuació civil el dia 1 d’octubre…

El referèndum no era legal. Però les cargues policials van ser innecessàries, perquè com que era ilegal els resultats que haguessin sortit no haguessin servit per a res. Tanmateix, qui no vulgui pols que no vagi a l’era. I, allí ja es podrien pensar que hauria algun tipus d’actuació policial. Per al meu parer, també opino que la Guàrdia Civil es va comportar perquè les coses que li deien les persones que estaven al col·legi eren per encendre els nervis de qualsevol. El que passa és que la gent només conta la seva versió.

En el vostre discurs polític li critiqueu la descentralització que viuen les autonomies i les seves competències… 

Aquí a Tortosa hi ha el Consell Comarcal del Baix Ebre, aquest organisme sobra perquè això significa gastar uns recursos econòmics innecessaris. Hi ha massa gent que viu del “xollo”.  La meva opinió és que les competències del Consell Comarcal han de recaure directament a la Diputació de Tarragona.

Finalment, quina és la seva valoració del seu recorregut polític dins del consistori municipal?

Tot ha anat sobre rodes, tot i que, sempre hi hagut alguna discussió. Anem seguint tots una mateixa línia i anem jugant amb totes les situacions que se’ns presenten. Més del que es fa, no es pot fer. No he tingut cap problema en treballar colze a colze amb l’equip de govern de Paco Gas. Tanmateix, una crítica que faig és que hi ha molts cops que l’Ajuntament és gasta molts diners en tonteries.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El primers Pressupostos participatius de Reus faran realitat 14 projectes

Notícia següent

L’ICS Camp de Tarragona organitza una jornada de portes obertes pels futurs residents

Notícies relacionades