Quatre centres de secundària participen al projecte ‘What’s up: com vas de salut mental?’’

Avatar photo

L'objectiu és trencar amb el tabú i reduir l'estigma de la salut mental entre els joves

L’alumnat de 3r d’ESO de les escoles Pia, Divina Providència, Sant Bonaventura i institut Joaquim Mir participa aquest curs al projecte de lluita contra l’estigma de la salut mental “What’s up”, que pretén fer caure tabús i prejudicis a les aules de secundària. El projecte s’inicia gràcies a l’impuls de la Regidoria de Salut i la coordinació amb el Servei d’Educació de l’IMET.

En total s’ha implantat a 60 instituts catalans aquest curs, gràcies a la col·laboració d’Obertament amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de trencar amb el tabú i reduir l’estigma de la salut mental entre els joves.

El projecte combat el tabú fent que els joves puguin permetre’s parlar sobre allò que els preocupa, allò que senten i com es troben i que aprenen a anomenar com a salut mental. La clau de l’èxit de “What’s up” es pot resumir en 3 punts forts: el fet que s’inclogui el testimoni a l’aula de la persona amb experiència de trastorn mental com a part fonamental del programa, la possibilitat que l’institut pugui construir un projecte de centre adreçat a normalitzar la salut mental que perduri en el temps; i l’adaptació curricular i competencial dels materials que s’ofereixen al professorat per treballar a l’aula per mitjà de les diferents assignatures.

La primera avaluació ha demostrat que la iniciativa és capaç de reduir l’estigma a les aules disminuint així les probabilitats de conductes discriminatòries envers l’alumnat que passa per un problema de salut mental. L’èxit del projecte rau en que no cal ser un expert per poder reflexionar i debatre sobre aquests temes, gràcies al fet d’estar vehiculats per mitjà d’unitats didàctiques estructurades. El projecte s’adequa als nous reptes educatius del segle XXI, ja que respon a l’enfocament d’orientació integral i formació de vida de l’alumne, amb materials elaborats per Obertament en forma d’unitats didàctiques.

Obertament, Activament i l’AFAMMG
Obertament és una entitat que lluita contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d’algun problema de salut mental, i per fer que esdevinguin protagonistes del canvi. Va néixer el desembre de 2010 de la mà dels principals agents socials de la salut mental a Catalunya.

A banda dels centres escolars, el projecte implica les entitats del territori relacionades amb aquest àmbit. Vilanova i la Geltrú disposa d’una Taula per la Salut Mental, de la qual formen part les entitats Activament i AFAMMG (Associació de Familiars i Afectats per malaltia mental del Garraf), que oferiran la darrera sessió als alumnes amb un relat vivencial.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Coopcamp obre un nou punt d’atenció a Tarragona

Notícia següent

Menja’t Vilanova inicia la campanya “És temps de Carnaval. És temps de xató”

Notícies relacionades