Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Pere Virgili: “La nova biblioteca és una inversió cultural i social molt important”

Avatar photo

Roda de Berà és una població del Tarragonès, estendard de la Costa Daurada. El seu atractiu turístic i cultural l’ha convertit en una població idònia perquè algunes persones, fugint de la ciutat, hi estableixin la seva segona residència. El seu alcalde, Pere Virgili, explica en aquesta entrevista tots els projectes de municipi que han emprès en un mandat tan atípic.

La pandèmia ha tingut un gran pes aquest mandat. Què va fer per pal·liar els seus efectes?
És d’aquelles coses per les quals ningú estava preparat. Particularment, ens va enganxar a l’inici de l’elaboració d’un nou pressupost i es va haver d’aturar. Vam prendre una decisió, crec que encertada, de no tirar endavant un nou pressupost. En canvi, vam fer importants modificacions al que teníem aprovat de l’any 2019. Les partides pressupostàries de festes o protocols les vam reconvertir en promoció de comerç o restauració. També vam crear una línia de subvencions per les empreses del municipi afectades.

Ens ha trastocat la legislatura. No direm que vam estripar el programa electoral, però el vam deixar dins del calaix. Tot just acabat això, ens ha sorgit el tema d’Ucraïna. Per sort, el conflicte, que segueix, s’ha estabilitzat. Som conscients que no serem capaços de portar endavant tots aquests projectes que vam prometre -en altres mandats el nostre compliment era del 80%-, però la ciutadania ho entendrà.

 

Sembla que l’estiu serà 100% normal. Com encara la temporada d’estiu amb la reactivació econòmica i la regeneració de la sorra de les platges?
La primera temporada estiuenca de la pandèmia va tenir una repercussió en la restauració, però la segona no massa. Al final, el balanç va ser positiu. Nosaltres posem l’ull a la Setmana Santa per tenir una previsió de l’estiu. El pont passat ha estat d’ocupació màxima perquè hi ha ganes de platja i el temps acompanya. Per tant, ja fa uns caps de setmana que la restauració està treballant molt, encara que ens transmeten el problema de la manca de personal. Creiem que serà una bona temporada perquè el nostre visitant estiueja molt a la seva segona residència, la qual cosa ens posa en un punt de partida diferent dels que depenen dels hotels.

 

Amb relació a les segones residències, un dels temes rellevants del mandat han sigut les protestes per les ocupacions. Com intenten donar resposta a aquestes reivindicacions?
Amb les poques eines que ens deixa utilitzar la llei. Sempre intentem explicar als veïns que només podem ajudar a fer-ho més lleu i donar suport, però en definitiva són els jutjats qui apliquen la llei. Ni la policia pot tirar una porta a terra per mirar qui hi ha en una propietat. Has d’anar allà on es legisla, que són els parlaments. Tractem de donar més presència policial i insistir a la propietat que vigili, però són els mossos qui tenen les competències. Fem molt d’esforç per poder tenir sempre dues patrulles de policia local pel carrer, mentre que els mossos tenen una patrulla per tot el Baix Gaià. Hi ha alguna cosa que no quadra. D’altra banda, quan detecten que alguna casa ocupada es desocupa, bloquegem l’aigua i passem nota a la companyia elèctrica.

També hem fet un pla d’inspecció d’habitatges buits i pretenem aplicar un increment d’un 50% de l’IBI als grans tenidors que tenen un pis buit i no el posen a disposició d’un habitatge social. Els bancs fan fora a gent de casa seva sense utilitzar prou la negociació, se’ls hi ha anat de les mans. Ara s’ha convertit en un més dels negocis de les petites màfies locals, que ho aprofiten per viure amb poc esforç. És un tema gruixut que ens afecta especialment als municipis de costa.

 

Un dels temes centrals dels municipis és la recollida de residus. Per quin model aposta Roda de Berà?
Vam apostar per adherir-nos al servei comarcal. Creiem en la col·laboració públicoprivada: la pública s’ha d’encarregar de fiscalitzar la privada. Li queda coses per millorar, però ens ha permès incrementar el volum de recollida de residus. Ha baixat el rebuig, mentre ha augmentat el plàstic, el vidre, el cartó i l’orgànica. Gairebé totes les illes de contenidors tenen les quatre fraccions. Això ens ha comportat una facilitat per l’usuari. A més, intentem que la gent ho faci bé, com el passaport verd per premiar el que utilitza la deixalleria.

Ara volem apostar per la taxa justa, que encara no està implementada. No hem cregut mai que el porta a porta sigui factible. Per tant, optem pel sistema d’obertura del contenidor a través d’una targeta. Per fer-ho, ens hem acollit a una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya i esperem poder-la posar en marxa no massa tard.

 

Fa uns dies, alguns alumnes de Roda li van donar un decàleg d’accions per lluitar contra el canvi climàtic. Se’n va quedar alguna?
Algunes de les propostes les estem posant en marxa, com la implementació de vehicles elèctrics a la brigada. També estem bonificant l’IBI durant quatre anys a tots aquells que instal·len plaques solars a casa seva. S’ha notat un increment i crec que estem més a prop del centenar que dels 50. A nivell municipal, estem estudiant la possibilitat d’instal·lar-ne a l’Ajuntament i al poliesportiu municipal, on ja tenim unes plaques per escalfar aigua. Més endavant ho replicaríem a la llar de jubilats. D’altra banda, el pla de renovació de l’enllumenat ens ha permès posar els fanals amb llums LED.

 

Compteu amb un programa plegat d’activitats com la Setmana Cultural, el FIC-CAT i la Festa Major. La cultura del municipi sembla que s’ha recuperat amb força.
Sí, som al 100%. Tot i que no vam ser mai dels que vam afluixar el peu del tot. En aquell moment, alguns ens titllaven de bojos i temeraris. Creiem que la gent de la cultura té el mal costum de voler menjar cada dia i havíem de donar-los-hi activitat, sobretot als estius. Vam mantenir una estructura com “Estiu a la Pedrera”, una aposta cultural molt important. Per un altre costat, estem immersos en el FiC-CAT amb una edició completament normal. En teníem ganes perquè el 2020 no es va poder celebrar i el 2021 va ser híbrid. A vegades ens costa tornar a agafar el ritme, però tenim una regidora de cultura que ens empeny.

 

Compta amb algun projecte que sigui la pedra angular del mandat?
No hem sigut mai de fer grans obres, però hi ha una que la vull posar per davant de la resta pel que suposa: la nova biblioteca municipal al Cal Guivernau. És una inversió molt important econòmicament, socialment i culturalment. Actualment, intentem trobar altres formes de finançament perquè no hagin de suposar un esforç tan gran pel ciutadà de Roda. Estem a portes d’engegar el projecte en pocs mesos. No estarà acabada per les eleccions del 2023, però si ja està engegada ens podem donar per satisfets.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor una dona en precipitar-se des d’un quart pis

Notícia següent

Cambrils engega un procés participatiu per renovar l’skatepark del Parc del Pinaret

Notícies relacionades