Pedro Muñoz: “Les llavors eren a les bases”

  Imatge de Pedro Muñoz. (Cedida)

  Fa unes setmanes vaig escriure un article titulat ” La llavor del canvi”. Hi parlava sobre les llavors del canvi, fent referència al petit grup de persones que tenien a les seves mans la possibilitat de formar una llista conjunta dels partits independentistes, una llista unitària. Unitat! Unitat! Unitat!, com es reclamava i es reclama a les grans manifestacions independentistes.

  Aquesta unitat hagués significat un gran canvi, un gran exemple per a la resta de pobles. D’aquí que l’anomenés “La llavor del canvi”. Però no va poder ser, i aquestes llavors, de moment, estan encara per germinar.

  En un primer moment, hi va haver una mica de decepció i de desconcert, una mica d’emprenyament,  i un sentiment de tristesa va recórrer la gent. Tota? Tota no! Unes quantes llavors van començar a treure el cap: eren la gent de les Primàries, gent de les bases dels partits. 200, 300, 400, fins a 530 inscrits abans del dia de les votacions, i 713 inscrits en acabar el dia, amb 464 votants, tot un èxit!

  Pot ser que les autèntiques llavors no eren a les cúpules dels partits, sinó a les bases d’aquests partits. El moviment de les Primàries Catalunya va posar les eines perquè les bases diguessin la seva, i la gent de diferents partits hi va entrar. Al moviment de les Primàries hi ha gent de tots els partits, tant dintre de les llistes com la gent que hi està participant. Hi ha gent que fa un mes militava a ERC, gent del PSC, i ex-PSC, gent de la CUP, de Procés Constituent, votants de Som Poble, ex-convergents de tota la vida i també molts independents que no havíem estat afiliats a cap partit polític.

  Després del fallit intent de les directives dels partits per anar junts a fer el que reclamaven les seves bases, han sigut aquestes bases les que han donat un pas endavant i s’han erigit com les autèntiques llavors del canvi, l’autèntica força del poble. Al final la unitat hi és, sí.  Hi ha unitat independentista, la que han fet les bases i la gent del poble.

  Per què ens hem d’agafar a unes sigles que no fan el que volen les seves bases i els seus votants? I ara, les bases, les llavors de qualsevol partit han parlat i ara elles són “la unitat”.

  Pedro Muñoz, Primàries El Vendrell