Palamós se suma als actes contra la violència de gènere pel 25N

A causa de les mesures sanitàries la major part dels actes seran on-line, però a Plaça Catalunya s'ha fet un memorial a totes les víctimes d'enguany a l'estat espanyol

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
La regidora d'Igualtat enganxant l'adhesiu de la campanya "Diposita aquí el teu masclisme" (Foto: Ajuntament de Palamós)

Palamós se suma un any més a les protestes contra la violència de gènere pel 25N, a través de diverses propostes culturals i reivindicatives. Aquest any, però, a causa de la pandèmia, la major part dels actes es donaran a través de les xarxes. Això no ha de ser un impediment, però, per continuar la lluita contra les actituds de violència masclista.

Les activitats compten amb la col·laboració de l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament i el Grup Feminista de Palamós-Calonge, juntament amb la participació de quasi una desena d’entitats municipals més.

Aquest iceberg descriu les violències més visibles i les que passen més desaparcebudes (Foto: Jordi Gafas)

Entre les activitats s’hi compta un concurs literari de relats curts contra la violència masclista, organitzat per l’Ateneu de Palamós, i un concurs fotogràfic amb la mateixa temàtica, impulsat en aquest cas pel Punt Jove. També està disponible per a consulta a la Biblioteca Municipal una mostra documental amb material audiovisual i bibliogràfic.

Avui dia 25 s’han col·locat a Plaça Catalunya 80 cadires amb els noms i l’origen de totes les víctimes de violència masclista de l’estat espanyol. Aquestes cadires estaran allà durant tota la jornada per qui les vulgui anar a veure, en honor i memòria a les víctimes.

També es publicaràn els muntatges audiovisuals tituals “Per un Palamós lliure de violències masclistes”, que incorpora les aportacions de membres d’entitats locals en contra la violència masclista, i la lectura del manifest redactat per part de diversos regidors del municipi.

A Plaça Catalunya, 80 cadires en memòria de totes les víctimes de violència masclista de tot l’estat aquest any. (Foto: Jordi Gafas)

Les activitats continuaran el 27 de novembre. A les 18.30 h es durà a terme la xerrada “La denúncia com a final de la violència”, a càrrec de l’especialitzada en Dret Penal Carla Vall, organitzada pel Grup Feminista Palamós-Calonge. La ponència es podrà seguir pel canal de Youtube del grup feminista o per Zoom. Si es vol seguir per Zoom cal una inscripció prèvia a través del correu electrònic de l’Àrea d’Igualtat.

A les 19.00 h de la tarda es presenta per el canal de YouTube de l’Ajuntament de Palamós el projecte comunitari “La pell de la ciutat”. Es tracta d’un projecte que engloba l’espai públic municipal, la pintura mural, la dansa i la poesia. Organitzat pels col·lectius TacTiq i el Teatre La Gorga, dins el marc del festival de tardor palamosí OnaDance.

Al llarg de la resta de la setmana es presentarà a través de les xarxes socials dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) que realitzen les companyies GespaTeatre de Palamós i CobosMika, amb la col·laboració de l’Hospital de Palamós. També s’està duent a terme la campanya “Diposta aquí el teu masclisme”, que consisteix en enganxar un adhesiu amb aquest mateix lema a les papereres de tots els municipis catalans, com a forma de protesta contra les actituds masclistes que acaben degenerant en violència.

Eslògan del memorial a les víctimes “Ni una més” (Foto: Jordi Gafas)

El dia 26, l’Ajuntament engega un Servei d’Assessorament Legal per les dones del municipi. Un servei pel qual es vol oferir, a totes les dones que ho requereixin, assessorament legal en qüestions de violència masclista, drets de família, i informació i sol·licitud de justícia gratuïta. Aquest servei serà gratuït, especialitzat, i confidencial, i disponible per a totes les dones de Palamós que ho necessitin, per tal d’abordar aquests tipus de situacions socials de manera totalment integral.