Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Nou sistema per reduir el temps d'elaboració d'informes de violència masclista

Forenses, psicòlegs i treballadors socials es coordinaran i faran un únic informe de danys físics i psicològics

Capella anuncia un nou sistema per reduir el temps d’elaboració d’informes de víctimes de violència masclista. ACN.
El Departament de Justícia implantarà de forma “progressiva” un nou sistema de funcionament a tots els jutjats de Catalunya especialitzats en violència masclista. Així ho ha anunciat la consellera Ester Capella durant la compareixença en comissió al Parlament per explicar els nous pressupostos. Segons ha dit, els jutjats disposaran d’un equip format per forenses, psicòlegs i treballadors socials que elaborarà un únic informe pericial que ha de servir, entre altres, perquè els jutges estableixin “els serveis a l’entorn de la protecció de la víctima”, com ordres de protecció, o la custòdia dels fills. “Hem de reduir els temps d’espera per obtenir les proves necessàries”, ha apuntat sobre les pericials.
I és que les pericials són documents indispensables per establir tant la custòdia dels fills com les mesures cautelars, a l’espera de judici, com l’ordre d’allunyament, la presó preventiva, la prohibició de comunicació amb la víctima o la retirada d’armes.
“Hem d’evitar l’angoixa i el patiment innecessari de totes les víctimes però en especial les que pateixen violència masclista”, ha insistit la consellera, que ha recordat que actualment el sistema de valoració està “descoordinat” o “repartit” entre diferents professionals que no treballen conjuntament.
Per això, ha dit, Justícia aposta per crear unitats multidisciplinars perquè la informació es faci “en xarxa” i els informes es puguin treballar “amb totes les mans necessàries”.
Els nous equips avaluaran conjuntament les seqüeles i els danys físics i psíquics de la víctima, com l’estrès posttraumàtic o la vulnerabilitat; el risc de reincidència de l’agressor, tenint en compte factors com el consum de drogues, l’agressivitat i els trastorns mentals; i els possibles danys físics i psíquics dels fills de la parella.
2020: desplegament a Girona, Lleida i Tarragona
Aquest nou model, però, no serà una novetat a tot el territori, ja que en alguns casos ja hi ha hagut una prova pilot, que és el que ara es vol estendre.
Concretament, el primer equip multidisciplinar es va posar en marxa el 2009 a la Ciutat de la Justícia per prestar el servei als seus sis jutjats de violència sobre la dona de Barcelona i l’Hospitalet. L’experiència d’aquesta prova pilot ha servit per dissenyar el desplegament progressiu del servei al conjunt dels 18 jutjats de violència sobre la dona (VIDO) de Catalunya, a més dels jutjats de Tortosa, que, en aquest cas, no en tenen cap d’especialitzat en violència masclista.
La primera fase del desplegament es completarà durant aquest any 2020, amb la implantació a Girona, Lleida i Tarragona. Així, més de la meitat dels jutjats VIDO de Catalunya ja disposaran del servei. El Departament de Justícia implantarà el nou sistema de treball als nou jutjats que quedaran pendents de manera progressiva, a partir de l’any que ve.
Reinserció i mesures penals alternatives
Durant la compareixença, Capella ha fet èmfasi en l’aposta del departament per millorar el model d’execució penal per garantir la seguretat, reduir la reincidència i reforçar la reinserció social, amb “absolut respecte als drets humans i la dignitat de les persones”.
Ha destacat, per exemple, els 6,2MEUR que es destinaran a reduir les llistes d’espera de les mesures penals alternatives. “És la millor manera d’entendre que hi ha sistemes alternatius a la privació de llibertat, que a més s’adiuen més a un sistema plenament democràtic, amb la voluntat que tothom ha de tenir oportunitats per a refer la seva vida”, ha explicat.
“Apostem per un sistema de plenitud de drets on la privació de llibertat sigui l’última ràtio”, ha conclòs criticant que “els temps bufen en un altre sentit molt diferent”.
De fet, Capella ha defensat el model penitenciari català i ha criticat el model de “presó d’un ull que tot ho vigila”. En aquest sentit, ha explicat que fer presons que s’assemblin a “pobles”, amb espais exteriors o biblioteques “té un efecte rehabilitador”.
Capella també s’ha referit als 2,3MEUR per crear l’expedient electrònic i l’alfabetització digital de reclusos o els 53,2MEUR per al Centre d’Iniciatives per a la Inserció.
Pressupost
El pressupost de Justícia per al 2020 suma 1.071,5MEUR, si es tenen en compte els 61MEUR del sector públic que depèn del departament, com el CEFJE, el CIRE o el Memorial Democràtic. Això suposa un increment del 7% en relació amb l’anterior pressupost, del 2017. Dels 1.071,5 milions, però, només 52 són per a noves polítiques, ja que la resta és despesa recurrent.
Per polítiques, el pressupost es destina a Administració de Justícia (537,8 milions), Execució penal d’adults (411,6), Administració general (75,6), Justícia juvenil i atenció a la víctima (35,2), Memòria democràtica (4,7), Formació i Recerca (4,7), Dret civil, mediació i entitats jurídiques (1) i Afers religiosos (0,9).
Dins de l’àmbit de formació i recerca hi ha l’impuls de l’Observatori Català de Justícia contra la Violència Masclista, al qual es destinaran 340.000 euros.
Text
El PP diu que Lledoners és un “plató de televisió”
En el torn d’intervencions dels partits, el PP ha denunciat que el centre penitenciari de Lledoners s’ha convertit en un “plató de televisió” i ha anunciat “pròximes mesures judicials” en aquest sentit. Així ho ha dit el diputat del PP Daniel Serrano aprofitant el discurs de Capella sobre el fet que la privació de llibertat hauria de ser “l’última ràtio”.
“Han convertit Lledoners en una espècie de ‘Show de Truman’ penitenciari, és inconcebible els privilegis que estan donant a alguns presos”, ha lamentat.
Capella ha negat que els polítics tancats a la presó tinguin cap privilegi i ha apuntat que els serveis penitenciaris catalans han de ser “permeables al que passa al carrer”. “La part important de la pena és la reinserció”, ha remarcat referint-se al model. A més, ha vist amb bons ulls que les presons estiguin “obertes” a l’exterior. “El que passa a l’interior s’ha de saber”, ha afegit.
Les paraules de Serrano arriben després que el programa FAQS de TV3 hagi entrevistat Jordi Turull i que les càmeres de La Sexta hagin entrat a Lledoners perquè Jordi Évole entrevisti Oriol Junqueras.
Total
0
Shares
Notícia anterior

L'Ajuntament i el Club Marítim Cubelles celebraran plegats les noces d’or de l’entitat esportiva

Notícia següent

L’atur puja al gener a les comarques de Barcelona

Notícies relacionades