Només un 5% dels turistes que dormen a Girona recorden que va ser un escenari de ‘Joc de Trons’

Els hotelers i guies turístics lamenten no haver "sabut treure tot el rendiment" econòmic

La cadena nord-americana HBO va escollir Girona, el castell de Santa Florentina de Canet de Mar i Peñíscola com a localitzacions per a la sisena temporada de ‘Joc de trons’, entre altres localitzacions de l’Estat. Foto: ACN
Només un 5% dels turistes que fan nit a la ciutat de Girona són conscients que va ser un escenari de la sèrie americana de ‘Joc de Trons’. Aquest mes de setembre es compleixen quatre anys del rodatge de la sèrie a la ciutat i poca cosa en queda, tret dels records. El president de l’Associació d’Hostaleria de Girona, Josep Carreras, ha assegurat que “entre tots” no han “sabut treure tot el rendiment” econòmic que podia donar el rodatge. L’hoteler ha recordat que hi ha altres ciutats de l’estat espanyol que ho han fet, però a Girona “ens vam quedar amb la il·lusió”. Per la seva banda, la vicepresidenta de l’Associació de Guies Turístics de Girona, Cristina Caravaca, ha afirmat que quan fan visites, els guies “sempre” expliquen el rodatge i “a la gent se li posa la pell de gallina”. El setembre de 2015 la ciutat de Girona vivia una de les efemèrides de l’any després que el Barri Vell es convertís en l’escenari de la sèrie americana ‘Joc de Trons’. El president de l’Associació d’Hostaleria de Girona, Josep Carreras, ha recordat aquell moment com uns dies en què “vam començar a creure la importància que tenia” aquella fita. Segons Carreras, el rodatge suposava “una campanya de promoció que no es podia pagar”.
Quatre anys després d’aquell rodatge Carreras ha lamentat que només “ens vam quedar amb la il·lusió” de l’efemèride. L’hoteler ha assegurat que la repercussió internacional “ens va pesar” i “entre tots” no han “sabut treure tot el rendiment” econòmic que podrien haver aconseguit. Si bé Carreras ha recordat que hi ha altres ciutats espanyoles que segueixen vivint del rodatge, a la ciutat de Girona només un 5% dels turistes que dormen als hotels ho recorden.

La vicepresidenta de l’Associació de Guies Turístics de Girona, Cristina Caravaca, ha explicat que ells van crear una visita específica de la sèrie i que encara hi ha gent que la demana. “En fem un parell cada mes”, ha detallat. Aquesta visita consta per una ruta per les localitzacions que van sortir als capítols de la sisena temporada de la producció americana. En aquesta visita, els guies turístics mostren captures de les escenes de la sèrie davant de cada localització.

Tot i això, Caravaca ha explicat que “cada vegada va a menys” l’interès per aquestes visites. “Em sorprèn que encara aquest estiu hi havia gent que ho preguntava”, ha afegit la vicepresidenta, “sobretot tenint en compte que la sèrie s’ha acabat”.

Per a Josep Carreras, un dels motius de no rendibilitzar prou el rodatge de la sèrie és que “la ciutat va quedar eclipsada per l’ascens a primera” de l’equip de futbol de la capital gironina. Segons el president de l’Associació d’Hostaleria, aquest fet era “socialment més proper” i va comportar a deixar de parlar del rodatge.

De tota manera, Carreras ha assegurat que Girona en va treure rendiment econòmic durant el primer any. “Aquell estiu va ser molt potent”, ha assegurat l’hoteler, perquè “molta gent visitava Barcelona i s’escapava una nit per veure les localitzacions”. Segons Josep Carreras, venien turistes procedents del Japó, de Nova Zelanda i dels Estats Units.

Ara, la majoria dels turistes no ho recorda. Tot i així, Carreras ha assegurat que quan algú arriba a un hotel de la ciutat, els expliquen que la ciutat va ser un escenari de la sisena temporada i els marquen les localitzacions en un mapa per veure-les.

De la mateixa manera, Caravaca també ha afirmat que el rodatge s’ha convertit en un punt més que els guies turístics han afegit a la seva visita. Segons ha detallat la vicepresidenta, quan fan visites i expliquen que hi ha escenes que es van fer a Girona, “a la gent se li posa la pell de gallina”. Llavors, els guies els mostren algunes fotografies del rodatge i recorden algunes de les escenes.

Falta de “valentia”

Carreras ha afirmat no saber què ni qui va fallar a l’hora d’intentar rendibilitzar aquest rodatge. El president de l’Associació d’Hostaleria ho atribueix a una falta de “valentia” a l’hora de tirar endavant projectes i activitats relacionades amb la sèrie. De fet, Josep Carreras ha anunciat que els hotelers van fer “tres propostes a l’Ajuntament de Girona amb l’emissió dels capítols, malauradament no van prosperar”.

Es tractava de fires i actes al carrer amb elements de la sèrie, com ara els estendards dels regnes que formaven la ficció i les ciutats fictícies que s’havien ubicat a la capital gironina. “Teníem potencial i calia la suma d’administracions i entitats, però no vam saber-ne prou”, ha lamentat Carreras.

Històries de Girona dins de la sèrie

Per altra banda, Cristina Caravaca ha recordat que la sisena temporada conté alguns fragments que formen part de la història de Girona. La guia turística ha afirmat que els guionistes van estudiar la ciutat i les seves tradicions i això ha fet que algunes de les accions que passaven a la sisena temporada estan inspirades en la història de la ciutat.

Un dels exemples que Caravaca ha posat és l’explosió d’un temple en l’últim capítol de la sisena temporada, quan una de les campanes cau al terra destruint una plaça. Segons Caravaca aquesta escena s’inspira en “un dia de Corpus del segle XX” quan “va caure una campana de la Catedral de Girona al mig de la plaça dels Apòstols”. Segons la guia “cinc minuts abans estava plena de gom a gom”, però al fina aquest incident va acabar sense cap mort.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Denuncien l’estat de la desembocadura del Francolí

Notícia següent

Economia, optimista després de la primera ronda de contactes pels pressupostos 2020: “Les diferències són mínimes”

Notícies relacionades