Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

El Museu Morera exposa un recull del reportatge fotogràfic complet d’Agustí Centelles del bombardeig de Lleida

Avatar photo

L'exposició, que es pot veure fins al 21 de gener del 2018, mostra un total de 70 imatges captades pel fotoperiodista després d'aquell tràgic succés

El Museu d’Art Jaume Morera de Lleida mostra per primer cop en una mateixa exposició el reportatge complet del bombardeig de la capital del Segrià realitzat pel fotoperiodista Agustí Centelles. Sota el títol ‘Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge’, la mostra recull les 70 fotografies que Centelles que va immortalitzar en dos rodets -algunes de les quals “especialment cruentes”- després d’aquell tràgic succés que va tenir lloc el 2 de novembre del 1937, avui fa 80 anys. Aquell dia l’aviació feixista italiana va bombardejar la ciutat de Lleida, esdevenint un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil Espanyola, juntament amb els de Guernica, Durango o Granollers. En l’ofensiva contra la població civil lleidatana van morir més de 250 persones, entre les quals el mig centenar de nens que es trobaven al Liceu Escolar. L’exposició, on també es pot veure la cèlebre imatge coneguda com a ‘mater dolorosa’, així com la repercussió internacional que va tenir aquell reportatge de Centelles, es pot visitar fins el 21 de gener del 2018.
Amb motiu del vuitantè aniversari del bombardeig de Lleida, el Museu Morera, amb la col·laboració del Centro Documental de la Memoria Històrica (CDMH), institució que actualment custodia l’Arxiu Centelles, presenta per primera vegada el reportatge complet del bombardeig realitzat pel fotògraf català, que consta d’una setantena d’instantànies que no només revelen els mètodes de treball de l’autor, sinó que posen de manifest que Centelles va saber testimoniar com ningú el drama humà i la violència criminal d’un dels episodis més colpidors de la Guerra Civil a Catalunya. L’exposició, que es podrà veure al Museu Morera fins el 21 de gener del 2018, s’inaugurarà a les 18 hores d’aquest dijous, després del tradicional acte commemoratiu en record a les víctimes del Liceu Escolar.

El dia 2 de novembre del 1937 nou avions de l’aviació feixista italiana van bombardejar la capital del Segrià, atac en què van morir més de 250 persones, inclosos mig centenar de nens que en aquell moment eren a les aules del Liceu Escolar. El mateix dia, un grup de periodistes que es dirigien a Barcelona des del front d’Aragó, van rebre la notícia que Lleida havia estat brutalment bombardejada. Entre ells, es trobava Agustí Centelles, llavors fotògraf del Comissariat de l’Exèrcit de l’Estat i avui en dia considerat un dels pioners del fotoperiodisme modern al nostre país.

En arribar a Lleida –el 3 de novembre-, Centelles va realitzar un extens reportatge gràfic sobre els efectes del bombardeig. Algunes de les imatges preses a Lleida pel fotògraf es van difondre internacionalment i actualment han esdevingut no només una icona de la Guerra Civil Espanyola sinó també de tota la història del segle XX, segons ha remarcat el comissari de la mostra, Oriol Bosch.

Algunes de les imatges que es poden veure a l’exposició són d’una “extrema cruesa” com és el cas d’aquelles que mostren infants morts com a conseqüència del bombardeig, segons ha assenyalat el director del Museu Morera, Jesús Navarro, durant la presentació de la mostra. Entre les fotografies que integren l’exposició també s’hi troba la coneguda com a ‘mater dolorosa’. Aquesta coneguda imatge hi apareix una dona plorant al seu marit mort –els pares del periodista i escriptor Josep Pernau- després del bombardeig de Lleida.

L’exposició, que es podrà veure al Morera fins al 21 de gener del 2018, s’inaugura coincidint amb el 80è aniversari d’aquell tràgic succés. Àngel Ros ha posat de relleu el paper “rellevant” que Lleida, així com el Front del Segre i de l’Ebre, tenen en l’obra de Centelles i ha destacat el caràcter “pedagògic i de pau” que se li ha volgut donar a l’exposició. Per la seva banda, l’alcalde de Xàtiva –ciutat agermanada amb Lleida-, Roger Cerdà, ha recordat que, de la mateixa manera que Lleida, la ciutat també va ser bombardejada durant la Guerra Civil i situat Centelles –nascut a València tot i que amb un any es va traslladar a Catalunya- com un dels precursors del fotoperiodisme a l’estat espanyol.

A més de la setantena de fotografies, l’exposició es complementa amb un recull del ressò en diaris internacionals que va tenir el reportatge de Centelles sobre el bombardeig de Lleida emmarcat dins la Guerra Civil Espanyola. Així mateix, en el marc de la mostra es podes veure projectats tres documents audiovisuals on també hi apareixen els estralls del bombardeig de la capital del Segrià del 2 de novembre del 1937.

D’altra banda, s’han programat visites comentades a l’exposició per al públic en general, que es podran fer sota inscripció prèvia i a un preu de 4 euros els dies 12 de novembre, 3 de desembre i 14 de gener. Una altra de les activitats previstes en el marc de l’exposició serà la taula rodona que se celebrarà el 29 de novembre al vespre on s’analitzaran “Els valors ètics i informatius del fotoperiodisme”. Comptarà amb la participació del periodista i professor d’ètica periodística a la UPF, Salvador Alsius, de la fotoperiodista i professora de fotografia de la URL, Sandra Balsells, del cap de fotografia del diari Ara, Xavier Bertral, i de Paula Velasco, doctora en filosofia, especialitzada en estètica del fotoperiodisme.

Agustí Centelles 

Agustí Centelles (València, 1909-Barcelona, 1985) és una de les figures més reconegudes de la història de la fotografia a Catalunya. Precursor del fotoperiodisme modern al nostre país, el seu treball com a reporter gràfic durant la República i la Guerra Civil ha estat considerat com un dels llegats visuals més excepcionals de la convulsa dècada dels trenta, no només pel seu valor històric, sinó també pel seu caràcter avançat, compromès i profundament emotiu.

Justament, algunes de les seves imatges sobre la guerra han estat sovint comparades amb l’obra d’alguns dels millors corresponsals estrangers que van cobrir el conflicte bèl·lic, com Robert Capa, David Seymour (Chira) o Gerda Taro, amb qui l’autor va compartir l’interès per la proximitat al lloc dels fets, la intuïció de l’instant precís i la composició de l’enquadrament. Com a reporter de guerra, Centelles va realitzar nombrosos reportatges del front d’Aragó i la rereguarda; primer, com a freelance, i posteriorment, en ser mobilitzat a partir del setembre del 1937, com a fotògraf del Comissariat de l’Exèrcit de l’Est destinat a Lleida. Precisament, fou a la capital del Segrià on el fotoperiodista va dur a terme un dels seus treballs més antològics, el reportatge sobre els efectes devastadors d’un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil, el bombardeig de Lleida.

Actualment el fons fotogràfic d’Agustí Centelles es conserva al Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH), amb seu a Salamanca, després que els fills del fotoperiodista decidissin fa uns anys cedir-lo al Ministeri de Cultura per a la seva custòdia de manera única, permanentment i indivisible.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Cessat el Delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre

Notícia següent

Acaba el registre de la Guàrdia Civil a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Lleida

Notícies relacionades