Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Montserrat Caelles, regidora de Cultura a l’Ajuntament de Reus: “El Nadal se celebrarà amb il·lusió però en un moment polític excepcional”

Avatar photo
Montserrat Caelles a la Casa Rull, l’Institut Municipal d’Acció Cultural. Fotografia: Alba Sancha

La Capitalitat de la Cultura Catalana ja toca a la seva fi. Com es preveu la clausura, hi haurà algun acte especial?

Podem avançar que la cloenda  tindrà lloc el cap de setmana del 12 de gener i tindrem l’oportunitat, no només de celebrar i fer valoració, sinó també de passar el relleu a la propera ciutat, que és Manresa i inaugura el següent cap de setmana.

A banda de la inversió, quin impacte econòmic ha generat la capitalitat?

Una ciutat realment activa provoca la visita de persones d’altres indrets, les quals fan despesa, i allarguen la seva estada. Per tant, sense dades a la mà, ja podem avançar que l’impacte econòmic serà molt gran aquest any a la ciutat. Aquest seria un objectiu cobert i una línia en què penso que totes les ciutats haurien de treballar. Quan parlem d’un grau alt de satisfacció és perquè és molt més elevat l’impacte econòmic o la repercussió econòmica que la inversió. El fet d’invertir en cultura realment és generació de riquesa.

Creu que la ciutat ha aconseguit un dels objectius que era projectar-se a l’exterior? (culturalment parlant)

Una de les línies que vam treballar moltíssim amb l’oportunitat de la capitalitat és la coordinació entre l’àrea de turisme, que permet projectar la ciutat a l’exterior, i l’àrea de cultura, que és una de les línies de generació de contingut que permet posar en valor la ciutat. Per tant, aquesta ha estat una de les grans fites aconseguides enguany, amb un posicionament com a ciutat cultural, on també es pot gaudir de la gastronomia, on es pot passejar, compartir en família i anar de compres en un entorn privilegiat que no es podria reproduir de forma artificial en un altre espai. En la línia de la tipologia de turisme que volem arribar, podem parlar d’un posicionament molt satisfactori.

Ha estat un any decisiu per fer el gran salt en termes de posicionament de la ciutat?

Reus és una ciutat que culturalment ja té unes marques molt potents que s’estan treballant des de fa anys. Però és cert que una de les  línies importants de futur és aquesta tasca més territorial de cara a l’exterior. Enguany, la ciutat ha tingut una gran oportunitat de mostrar-se com una de les més importants del país en l’àmbit cultural i hem d’aprofitar les sinergies, com amb el cas de Tarragona que té un gran valor cultural, i així poder-nos situar com un espai important dins del país.

En termes de gustos personals, quina seria una de les activitats més especials per a la regidora de Cultura?

Tinc gustos molt diversos, per tant, és difícil decantar-me per una activitat en concret. Jo he gaudit molt amb l’eix de la innovació i la creativitat. Ha estat una oportunitat per fer una immersió en la realitat de la ciutat, tenir contacte amb diferents col·lectius i associacions i descobrir contingut que des de la regidoria desconeixíem. És apassionant poder començar a treballar a llarg termini, veient cap a on evolucionarà la cultura del nostre país,  i veure com els moviments socioeconòmics influiran en les manifestacions culturals del futur.

Per què és important la cultura?

La cultura no és només important, és bàsica. La cultura és cohesió social, és coneixement, és pensament. La cultura sempre és important, però en moments com els que estem vivint necessitem, encara més que mai,  que la ciutadania pensi el perquè de les coses, que reflexionin i s’impliquin amb l’activitat pròpia del país, no només a nivell polític, sinó a nivell d’identitat, sobre qui som i cap a on volem anar. I perquè les persones puguem fer-nos aquestes preguntes, tenir accés a la cultura és bàsic i des de les administracions tenim la responsabilitat que ho sigui per tothom.

Com afecta la situació política actual en l’àmbit de la cultura?

Quan una persona realment té accés a la cultura, s’implica molt més en la política perquè la política mou molts fils que, finalment, acaben afectant les nostres vides. Són moments, a més, en què ens veiem obligats a fer molts  canvis d’última hora i això també provoca que hi hagi un impacte en les activitats culturals.  Hem de treballar sota la improvisació, que afecta tant a la mateixa organització dels esdeveniments com a la ciutadania.

Tenim el Nadal a tocar. La campanya que s’ha dissenyat per enguany està relacionada amb la cultura. Com es veurà reflectit?

Amb la pròpia exhibició de les activitats de dinamització. Reus, a més, té una altra riquesa: el seu comerç. Per això, com a missatge i relat de ciutat creiem que era molt important lligar aquests dos grans valors, el comerç i la cultura, i més enguany que portem la bandera de la Capital Cultural. Això afectarà en què totes les activitats tindran un valor afegit cultural en totes les seves manifestacions.

Reus s’ha convertit en referent en les festes nadalenques a Catalunya. Per què és un referent?

Principalment, per la projecció comercial de la ciutat  a tota Catalunya. Per això, s’aposta molt per aquesta campanya molt pensada pel perfil de persona  visitant de Reus i la ciutadania.

Tenint en compte el panorama polític actual, creu que les festes de Nadal se’n poden veure afectades?

Fer previsions és molt agosarat perquè, realment, són esdeveniment que es produeixen molt ràpidament i no  tenen un precedent com per poder fer valoracions. Però, sóc una persona optimista. Tots esperem el Nadal amb il·lusió i crec que serà una molt bona campanya de Nadal, tot i que sabem que enguany serà diferent pels moments excepcionals que vivim i perquè no sabem com es desenvoluparan els esdeveniments polítics.

A Tarragona, algunes persones es van concentrar per demanar que no es fes l’encesa de llums amb motiu de l’empresonament dels consellers i els ‘Jordis’. Es va plantejar aquesta situació a Reus?

És un tema que es va posar sobre la taula perquè ha sorgit en l’àmbit de la societat.  Per això, es va parlar amb el sector comercial i Reus tirarà endavant la campanya de Nadal. Els llums s’engegaran, els nens tindran Reis i el Nadal se celebrarà amb il·lusió, però en un moment excepcional en què seguirem reivindicant el dret d’expressió i la llibertat de les persones.

Per altra banda, pot afectar en el balanç final de la capitalitat?

No. En aquests moments les afectacions són més socials que econòmiques.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Canyelles arriba als 75.000 visitants i viu la millor Fira de Santa Llúcia de la història

Notícia següent

Pau Ricomà, portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona “La falta de compromís per part de l’Estat ha passat factura a la ciutat”

Notícies relacionades