Maria Remei Barberà presenta el seu llibre “Llegint sense perdre l’escriure. Passeig per les places i carrers de Tarragona amb nom d’escriptor”

L'obra recull la història i vivències de 39 escriptors literaris catalans i del parc de les Lletres Catalanes

Creieu en les casualitats? Molts en som escèptics, però el cert és que, de vegades, sembla que tinguem el nostre destí marcat. Podria ser el cas de la Maria Remei Barberà, filòloga i membre de l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC). Ja de petita, vivia a l’edifici on va viure l’escriptor, periodista i polític tarragoní Antoni Rovira i Virgili. Sembla que tingués el destí escrit, i mai millor dit.

De fet, ella mateixa ens explica que durant la inauguració de la placa que porta el nom de l’escriptor al carrer Major, hi estava present amb els seus pares. Estava just al davant, a la merceria que regentava la seva família. Qui li anava a dir que uns anys després, concretament el 22 de novembre de 2017, estaria asseguda a la sala de graus de la Universitat Rovira i Virgili -la que porta el nom del carrer on va viure durant disset anys- presentant el seu llibre: Llegint sense perdre l’escriure. Passeig per les places i carrers de Tarragona amb nom d’escriptor.

En una sala plena de gom a gom, Barberà va estar acompanyada per gairebé un centenar de persones en el que, segurament, serà un capítol important en la seva trajectòria professional. Un acte on les paraules d’agraïment no hi van faltar.

Remei_Barbera2

Llegint sense perdre l’escriure. Passeig per les places i carrers de Tarragona amb nom d’escriptor
“Es tracta d’un llibre que sorgeix del conjunt d’articles que, com a membre de l’APELLC, va anar publicant amb una periodicitat quinzenal al Diari de Tarragona”, va explicar en Joan Cavallé, l’autor del pròleg del llibre i també encarregat de presentar l’obra de Barberà.

En resumides paraules, l’autora va remarcar que l’objectiu és “divulgar el patrimoni literari català”. Es tracta d’un llibre organitzat per zones geogràfiques que, alhora que recull informació sobre els autors, ofereix la possibilitat de fer rutes per la ciutat i conèixer la vida i obres dels escriptors literaris catalans que hi apareixen.

Acabada la presentació, i després de firmar gairebé tants exemplars com persones presents a la sala, Barberà ens va explicar el procés de creació del llibre. “El més complicat ha estat documentar-me sobre els autors tarragonins, ja que la informació que hi ha sobre ells és molt poca. He hagut de buscar en biblioteques i hemeroteques per trobar informació sobre autors que, abans de fer aquest llibre, desconeixia. M’he hagut de basar en llibres o monografies que ja existien”, ens explica.

Propostes literàries per a carrers tarragonins
Per altra banda, ens confessa que l’escriptor tarragoní Joan Ruiz i Porta (que té un carrer davant de l’Hospital Joan XXIII) potser ha estat qui més l’ha sobtat. Es tracta d’un autor desconegut a la ciutat però que “va tenir una trajectòria amb el qual m’he sentit molt identificada. I crec que s’havia de reivindicar-ne la seva figura”, conclou aprofitant que a la presentació estava present el nét de Joan Ruiz i Porta.

Maria Remei Barberà -perquè no dir-ho; emocionada i contenta- confessa que a Tarragona hi troba a faltar alguns carrers com el de Miquel Martí i Pol “però també un carrer dedicat a Montserrat Abelló, una escriptora que està al saló dels tarragonins il·lustres. Si depengués de mi triaria a Montserrat per dedicar-li un carrer”.

Esperem que algun dia això sigui una realitat. Qui sap. El destí dóna moltes voltes. Fins i tot qui descarta que algun dia algú camini pel carrer Maria Remei Barberà?

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tarragona busca emocionar amb el patrimoni amb un fòrum sobre turisme arqueològic

Notícia següent

Les institucions gironines clamen contra la violència masclista i criden a fer-ne una “lluita del dia a dia”

Notícies relacionades