La majoria de salaris continuen estancats després de 3 anys de creixement econòmic

Avatar photo

El sou mitjà brut dels empleats de base ha estat de 22.793 euros el 2017, un 0,21% menys que en l'exercici anterior

Els salaris continuen estancats després de tres anys de creixement econòmic, segons l’onzè l’informe ‘Evolució salarial 2007-2017 que han presentat aquest dimarts EADA i ICSA. Així, mentre el producte interior brut espanyol ha augmentat per sobre d’un 3% de mitjana durant els darrers tres anys, els salaris s’han mantingut estables o únicament amb lleugeres millores. El salari mitjà brut dels empleats ha estat de 22.793 euros durant el 2017, un 0,21% menys que durant l’exercici anterior, mentre que el sou dels directius s’ha situat en 79.097 euros, l’equivalent a un increment del 0,28% interanual. Només els comandaments intermedis han vist augmentar el seu salari significativament (un 2,72% entre 2016 i 2017) fins arribar als 40.435 euros. L’informe afegeix que, amb una inflació per sobre de l’1%, totes les categories professionals han perdut poder adquisitiu durant el 2017, excepte els comandaments intermedis.

El president d’ICSA, Ernesto Poveda, ha apuntat que les noves incorporacions de les empreses estan entrant amb sous més baixos que el salari mitjà de les seves companyies. Poveda ha lamentat que les persones que s’incorporen al mercat laboral ho fan amb sous més baixos, però també en condicions més precàries i menys hores de treball i això afecta les mitjanes generals de salaris dels empleats.

En una roda de premsa aquest matí, el directiu del grup ICSA ha afegit que “tot i el creixement econòmic dels darrers tres anys i l’increment de l’ocupació, la quarta economia europea no es pot permetre un desequilibri tan significatiu entre la riquesa que s’ha generat i la retribució que reben els treballadors”.

Per la seva banda, el professor d’EADA, Jordi Costa, ha destacat que la reforma laboral i el creixement econòmic han contribuït a la creació de nova ocupació, però que això no s’ha vist reflectit en una alça significativa dels salaris. Costa ha recomanat que cal deslligar els increments salarials de la indexació a l’IPC i a la negociació col·lectiva i anar cap a retribucions més variables i lligades a la productivitat, els resultats empresarials i altres criteris qualitatius.

Per sectors, l’estudi mostra que la banca i les assegurances són els que millor paguen a totes les categories professionals, mentre que el turisme i el comerç són els sector més mal pagats. Concretament, els professionals de la banca i les assegurances cobren un 38% més de mitjana que els seus homòlegs dels sectors del turisme o del comerç.

Per comunitats, els empleats catalans són els quarts més ben pagats de l’Estat

L’estudi també dona dades per comunitats autònomes i constata que els empleats de Navarra ingressen 25.659 euros bruts anuals de mitjana, un 12,6% per sobre de la mitjana espanyola. Els empleats catalans són els quarts més ben pagats de l’Estat, amb un salari de 23.037 euros anuals de mitjana. Els directius més ben retribuïts són els de Madrid (83.903 euros, un 6,1% més que la mitjana espanyola), seguits dels de Catalunya (80.916 euros).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

“Ruixats de foc: els bombardeigs a les comarques de Tarragona i terres de l’Ebre”, a Vila-seca

Notícia següent

Investigadors de la URV i de l’IRB identifiquen un actor clau en el metabolisme cel·lular

Notícies relacionades