Linyola restaura l’antic carro funerari del municipi

    Els tècnics de restauració treballen tot el mes de juliol per intentar recuperar l’aspecte original del carruatge, molt malmès degut a la poca conservació rebuda i el pas dels anys

    Linyola restaura l’antic carro funerari. Es tracta d’un carruatge estirat per cavalls i destinat al transport de fèretres des de la població de Linyola fins al seu cementiri a les afores del poble, durant els inicis del segle XX. Aquest carruatge estava guardat en un espai semi-cobert del cementiri de Linyola i es troba bastant malmès degut a la poca conservació i el pas dels anys. Ara l’ajuntament preveu restaurar-lo, intentant recuperar l’aspecte original que tenia a principis de segle.

    Àlex Mases, alcalde de Linyola explica que el primer carro funerari del municipi es va adquirir als voltants de l’any 1875, quan es va traslladar el cementiri a les afores del poble. “Aquest primer carro va funcionar durant 40 anys. Va ser al 1915 quan el consistori va adquirir un segon carro, que és el que en aquests moments s’està restaurant, i que va donar servei fins a l’any 1976”, explica Mases.

    Les obres de restauració consisteixen en la recuperació de l’aspecte original, en la mesura del que sigui possible. Per fer això es tindrà en compte la documentació gràfica de la que es pugui disposar, i l’estudi d’altres carruatges que segueixen el mateix model. “Es tracta d’una intervenció de conservació preventiva i curativa, però també de restauració estructural. L’estat de conservació de la carrossa és dolent ja que ha patit importants alteracions, algunes d’elles afecten l’estructura i les rodes del carro. El municipi va usar aquest objecte durant molts anys i, com a conseqüència, ha tingut modificacions i substitucions de peces per tal de reparar els desperfectes soferts al llarg del temps. La pintura també ha estat modificada vàries vegades. Per tant en la mesura que sigui possible intentarem recuperar l’aspecte que tenia el carro a principis de segle”, afegeix l’alcalde.

    L’encarregada de dur a terme aquesta obra és Idoia Tantull, experta en restauració de Bens Mobles, i recomanada pel Centre de Restauració de la Generalitat. Es preveu el carro estigui acabat a finals de mes. Un cop finalitzi la restauració, el carro quedarà exposat al cementiri de Linyola en un espai on es col·locarà una vidriera de manera que es veurà tant des de dins d’aquest lloc, com des de fora.