L’Hospital Verge de la Cinta implanta Polps Solidaris amb els Nounats Prematurs.

L’Hospital Verge de la Cinta implanta Polps Solidaris amb els Nounats Prematurs.

La Unitat neonatal de l’Hospital Verge de la Cinta s’ha unit a la iniciativa solidària de Noupops que consisteix en uns pops fets amb punt de ganxo que acompanyen als prematurs en les incubadores.
Aquesta iniciativa s’ha implantat a la Unitat de l’Hospital aquest agost de manera indefinida.
Segons dades del Banc de Sang i Teixits de Catalunya el número de nadons nascuts de
manera prematura, abans de les 32 setmanes d’embaràs, s’ha reduït un 12,4%.
A Catalunya en neixen uns 500 a l’any.

La vulnerabilitat i el benestar envers els prematurs ha impulsat a la Unitat de Neonatología de l’Hospital Verge de la Cinta a incorporar-se al projecte ‘Noupops’ que ofereix als nounats prematurs un ninot amb forma de polp teixit a ganxet. Estudis realitzats a diversos països han demostrat que el bebè es tranquil·litza i millora la seva respiració en estar en contacte amb els animals de ganxet.
” Vam veure un reportatge sobre els popets solidaris i, em vaig posar en contacte amb l’ambaixadora de noupops a Barcelona. Vaig parlar amb ella, i ens envien els popets cada mes tot gratuitament.
Direcció d’infermeria també tenia molt interès en implanta- ho i, ens han suport des del primer moment”,explica Carme Ribes,supervisora de la Unitat de Neatologia del Hospital Verge de la Cinta.

La iniciativa va sorgir a Dinamarca i va continuar a Anglaterra després que alguns estudis
científics revelessin que els tentacles dels polps de punt de ganxo (tècnica crochet) feien recordar al bebè prematur el cordó umbilical al que ha estat lligat durant tant temps en l’úter de la mare.

Beneficis:

Quan un nen neix de forma prematura, és a dir, abans de la data prevista, els professionals intenten replicar en la mesura del possible l’ambient uterí per evitar sobre-estimulacions que puguin afectar a la seva salut.
En aquest sentit, els estudis que han determinat que el contacte del bebè amb els
tentacles d’un polp de punt de ganxo el beneficia ja es que li recorda el cordó umbilical,es mostren més segurs, presenten una millor respiració i un ritme cardíac més estable.
A més, també destaquen que hi ha menys possibilitats que el nen intenti llevar-se les sondes que pugui tenir, i per això el tenir un polp al que poder aferrar-se en alguns​ moments és tan beneficiós.
Tant ‘Noupops’ com el projecte original ‘Spruttegruppen’ determina clarament quins han de ser els materials i mesures del polp adequades, així com la seva realització perquè no hi hagi peces que puguin desprendre’s i afectar a la salut del bebè. A més, també s’exigeix un protocol d’higiene i desinfecció.

Els pops solidaris han de :

-Estar fets de fil de cotó o bambú (i poder rentar-se a 60ºC).
-Estar farcits de farciment de fibra sintètica o guata.
-No usar botons per als ulls :els ulls hauran de ser teixits i cosits per evitar possibles
ennuegaments.
-No mesurar més de 22cm amb els tentacles estirats. Si són més grans poden ser
perillosos per als nounats.
-Estrènyer bé el punt de crochet per evitar que el farciment del polp surti cap a fora.