Les Terres de Ponent reobren aquest dissabte quatre dels seus principals monuments i jaciments arqueològics

Són la Seu Vella de Lleida, la Roca dels Moros del Cogul, els Vilars d'Arbeca i el Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig

El Turó de la Seu Vella de Lleida, el Conjunt d’Art Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, la fortalesa ibèrica dels Vilars d’Arbeca i el Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig són quatre dels monuments i jaciments arqueològics de les Terres de Ponent que obriran portes aquest dissabte 13 de juny, seguint les instruccions del pla de desconfinament de la covid-19. Els quatre equipaments han dedicat esforços “importants” a implantar mesures que garanteixin la seguretat i protecció de les persones treballadores i visitants i, durant els primers quinze dies de reobertura, oferiran l’entrada gratuïta amb la voluntat de facilitar l’accés del públic al patrimoni.
El Turó de la Seu Vella de Lleida disposa d’un recorregut segur pels diversos espais del monument i ha desenvolupat un sistema de visita per mitjà de codis QR que permet als visitants fer un autoguiatge pel monument. A més, per garantir la seguretat del públic s’ha limitat l’aforament a 120 persones a la Seu Vella i a 30 al castell de la Suda. L’horari d’obertura al públic és de 10 a 14h i de 16.30 a 19.30h de dimarts a dissabte i els diumenges de 10 a 15h.

El Conjunt d’Art Rupestre de la Roca dels Moros i el Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, que depenen de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, obriran en l’horari habitual i oferiran l’entrada gratuïta fins al diumenge 28 de juny. Les visites en aquest dos centres, que han reduït el seu aforament habitual, només poden ser individuals o en grups familiars o de convivència. Per la seva banda, la fortalesa ibèrica dels Vilars d’Arbeca també reobrirà les seves instal·lacions el cap de setmana de 10 a 14h i entre setmana amb reserva prèvia.

Amb l’objectiu d’oferir espais segurs, les persones responsables d’aquests monuments han implantat mesures i protocols específics de protecció, informació i senyalització, alhora que s’han adequat els espais als actuals requeriments normatius. També s’han adaptat els horaris i protocols, tant d’atenció al públic, com de neteja, per garantir la correcta atenció als visitants.

Pel que fa als requisits que s’exigeix a les persones que visitin els monuments i jaciments, cal dur sempre la mascareta posada, seguir les indicacions de les persones responsables dels equipaments, respectar la distància física de dos metres i es prioritza el pagament amb targeta de crèdit. Durant la Fase 2, les visites només poden ser individuals o en grups familiars o de convivència.

Per a les direccions d’aquests equipaments la seva progressiva reobertura és una “molt bona notícia per a tothom, atès que, per una banda, els ciutadans recuperen un patrimoni que es troba al seu servei i, per l’altra, el patrimoni torna a contribuir a la dinamització turística i econòmica del país”.

Pel que fa al jaciment arqueològic de la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol, a Tornabous (Urgell), que depèn també de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i del monestir de Vallbona de les Monges (Urgell) està previst que reobrin el servei de visites guiades el mes de juliol.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El CEI de les Borges reprèn les formacions gratuïtes per a persones emprenedores de manera telemàtica

Notícia següent

El Palau de la Música abre el 1 de julio y acogerá 22 conciertos este verano

Notícies relacionades