Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Les capitals de Ponent impulsaran una millora en la mobilitat

Els alcaldes pacten crear un grup de treball que revisi el marc competencial de les ciutats de menys de 20.000 habitants

Reunió que han mantingut els alcaldes de les capitals de comarca de Ponent al Museu de Vestits de Paper de Mollerussa. ACN

Els alcaldes de les sis capitals de comarca de la Ponent han acordat aquest divendres impulsar, amb altres institucions, un estudi de mobilitat compartida que no es limiti a les diferents xarxes de transport, sinó que doni resposta de manera global als vincles educatius, sanitaris, culturals i comercials que hi ha entre aquestes ciutats. Ho han dit després de l’anunci la setmana passada del traspàs del servei de Rodalies Lleida a FGC a partir del 2024. Els sis alcaldes han mantingut una reunió aquest divendres a Mollerussa en la que també s’ha pactat crear un grup de treball que revisi el marc competencial de les ciutats de menys de 20.000 habitants. Altres qüestions que s’han abordat han estat l’incivisme i els fons Next Generation.

El Museu de Vestits de Paper de Mollerussa ha acollit aquest divendres al migdia la segona trobada de les Aliances de la Plana de Lleida, gairebé dos anys després de la primera reunió que va tenir lloc el desembre del 2019 a Lleida. La trobada ha comptat amb la participació dels alcaldes de Lleida, Miquel Pueyo; Mollerussa, Marc Solsona; Tàrrega, Alba Pijuan; Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; les Borges Blanques, Núria Palau, i de Cervera, Joan Santacana.

Un dels acords i que fa referència a l’increment de freqüències de trens amb el traspàs de Rodalies Lleida a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), és el de plantejar una millora en la mobilitat entre les sis capitals que tingui en compte els fluxos educatius, sanitaris, culturals i comercials. “No només enfoquem la mobilitat en termes de tren”, ha dit l’alcalde de Mollerussa i portaveu de la trobada, Marc Solsona, “sinó una actuació més àmplia que abordi diferents aspectes”.

D’altra banda, els alcaldes també han acordat fer un front comú perquè es revisi el marc competencial de ciutats de menys de 20.000 habitants, després que la pandèmia hagi constatat les limitacions dels consistoris “en temes socials, de mobilitat i d’ajuts directes a la gent”, ha indicat Solsona. Així, es crearà un grup de treball amb els serveis jurídics dels diferents ajuntaments perquè s’estudiï aquest marc competencials amb l’objectiu de demanar que es reformuli i es doti a les capitals de comarca amb “els instruments necessaris per ajudar a la gent”. Està previst que el grup comenci a treballar properament i que en la pròxima reunió d’alcaldes, prevista per al febrer del 2022, s’analitzin les primeres conclusions.

També s’ha tractat la necessitat d’establir una actuació conjunta liderada per Lleida per “guanyar volum” per beneficiar-se dels fons Next Generation. Així mateix, els alcaldes també s’han mostrat preocupats per l’augment creixent de comportaments incívics. En aquest aspecte, però, no han arribat a cap acord sinó que s’han emplaçat a buscar “una actuació més específica” en les properes reunions.

És la segona jornada de treball que els alcaldes de les capitals de comarca de Ponent mantenen. En la primera, que va tenir lloc el 17 de desembre del 2019 a Lleida, es va abordar l’àmbit mediambiental i d’emergència climàtica amb l’objectiu de trobar línies d’actuació comunes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detinguts mentre transportaven 16 kg de marihuana al cotxe de la plantació a Platja d’Aro

Notícia següent

Troben 3 gossos nounats abandonats en el fons d’un contenidor

Notícies relacionades