Les Borges i Juneda celebren consultes populars per a decidir si obren les piscines municipals aquest estiu

  Així, aquest mateix dilluns, 15 de juny, a partir de les 12 hores, i fins al següent dilluns, 22 de juny, també a les 12 hores, totes les persones majors de 16 anys, empadronades a la capital garriguenca podran exercir la seva participació, introduint el seu nom, cognoms, DNI i adreça postal al següent enllaç, que també està disponible a la pàgina web de l’Ajuntament de les Borges Blanques: https://bit.ly/consulta_piscines.

  La regidora d’Esports, Maricel Viladoms, ha exposat que “enguany, hi haurà un increment del 50% de despesa, ja que s’hauran de contractar una persona de seguretat i tres per a la neteja i les tres desinfeccions del recinte, abans i després de cada torn de bany, i encarregar una aplicació informàtica per a gestionar els abonaments, el control i les reserves d’assistència. Per tant, volem tenir la certesa que hi haurà un volum suficient de persones usuàries, pel que si no s’aconsegueixen els compromisos de tenir com a mínim 600 abonaments, el que significaria el 40% en comparació a les dades de mitjana dels darrers anys, que rondaven els 1.500 abonaments no podrem obrir, ja que les pèrdues habituals de cada temporada aquest any podrien arribar gairebé als 100.000 euros”.

  La regidora borgenca ha afegit que “amb 600 abonaments limitats a les persones de les Borges, sabem que cobriríem les 200 persones per torn de capacitat màxima que per raons de seguretat, tindrem d’aforament diari, a les quals si podran afegir una vintena d’entrades individuals per torn. A més a més, aquest any les piscines obririen de l’1 de juliol al 4 de setembre”.

  Condicions de seguretat

  Enguany, l’assistència de cada persona usuària estarà limitada a una de les tres franges horàries de bany establertes, amb un màxim de 200 persones a cada una d’elles: entre les 10 i les 13 hores, entre les 13.30 i les 16.30 hores, i entre les 17 i les 20 hores. Després de cada franja, es procedirà a netejar i desinfectar tot el recinte, perquè les següents persones usuàries el trobin tot correctament. Pel que fa a la gespa, estarà delimitada per quadrats i cada persona o nucli familiar tindrà la seva zona marcada, i no podran accedir a les de les altres persones o famílies. Cap persona podrà repetir torn i només podrà adquirir els abonaments a través de l’aplicació o pagant amb targeta de crèdit a les oficines de l’Ajuntament o a la mateixa piscina. Enguany no hi haurà gandules disponibles per a llogar i qui ho vulgui s’haurà de portar la seva pròpia de casa. Finalment, cal indicar que abans d’entrar al recinte es prendrà la temperatura a cada persona, per garantir que no tenen febre, serà obligatori dutxar-se abans d’entrar dins de l’aigua i l’ús de tovallola a la gespa, i es col·locaran unes catifes que desinfecten les soles del calçat a l’entrada del recinte i dels vestuaris.

  Preus temporada 2020

  En el cas que finalment s’acabin obrint les piscines, tot i l’augment significatiu dels costs de funcionament, el consistori borgenc ha decidit mantenir els preus de l’any anterior. Així, els abonaments infantils (de 5 a 10 anys) tindran un cost de 12 euros, els juniors (d’11 a 17 anys) de 21 euros, els adults (a partir de 18 anys) serà de 42 euros per al primer representant de cada família i de 21 euros per a la resta d’adults de cada unitat familiar, pels jubilats serà de 21 euros, per a les persones amb carnet jove de 30 euros i per a les del carnet +25 serà de 35 euros. Les famílies monoparentals tindran un 50% de descompte, igual que les persones en situació d’atur, i les que tinguin una discapacitat entre el 33% i el 50%, i les que tinguin un grau de minusvàlua superior al 50% tindran l’entrada gratuïta.

  Funcionament de la consulta popular

  Una vegada introduïdes les dades i validada la identitat de la persona, apareixerà la pregunta: “Si aquest estiu 2020 obrim les piscines municipals de les Borges Blanques, et compromets a treure’t l’abonament de temporada?”, amb dues possibles respostes sí, o no. En cas que la resposta sigui negativa, finalitzarà la participació agraint la seva col·laboració; i en el cas que sigui positiva s’obrirà una nova finestra que preguntarà: “Quants abonaments adquirireu en l’àmbit de la teva família?”, amb les opcions de respondre 1, 2, 3, 4, 5 o 6, i una vegada marcada la resposta finalitzarà la participació agraint la seva col·laboració. Així, al migdia del mateix dilluns, 22 de juny, el consistori comunicarà el resultat del procés participatiu a la ciutadania.

  D’aquesta manera es facilita que sigui la ciutadania la que, participant amb una sola persona per família o individualment, decideixi si, donades les condicions i garanties actuals de seguretat sanitària, es compromet a treure’s l’abonament de temporada o no. A més a més, així es podrà tenir una idea força aproximada de si es podrà arribar a un volum suficient de persones usuàries de les piscines municipals aquest estiu 2020, marcat per la pandèmia de la Covid-19.