Les Borges allarga una setmana més la consulta popular per a decidir si obre les piscines municipals aquest estiu

  L’Ajuntament de les Borges Blanques ha comunicat, aquest dilluns, que allarga una setmana més la consulta popular vinculant per a decidir si obre les piscines municipals aquest estiu 2020, ja que fonts del Govern de la Generalitat de Catalunya els han informat la previsió imminent de la flexibilització d’algunes de les fortes restriccions i condicionants que, per a prevenir possibles contagis per la Covid-19, s’havien establert per a poder obrir al públic.

   Així, segons aquesta previsió, si el  Comitè de Direcció del pla PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc, valida la nova proposta per a la gestió de les aigües de bany, l’aforament podria passar del 30% actual del recinte al 70%, la distància física de seguretat passaria dels 2 metres actuals a 1,5 metres, i tot plegat permetria eliminar algun dels 3 torns de bany actuals. La resta de mesures, com les diverses desinfeccions diàries de tot el recinte, el control de temperatura per a accedir, l’aplicació informàtica per a controlar els abonaments, les reserves, l’assistència i l’aforament en directe, la no disponibilitat d’hamaques per a llogar, l’obligatorietat de la dutxa abans d’entrar dins de l’aigua i l’ús de tovallola a la gespa, i les catifes que desinfecten les soles del calçat a l’entrada del recinte i dels vestuaris, es mantindran.

  Per tant, davant d’aquesta previsió, el consistori borgenc ha decidit allargar una setmana més, fins el dilluns 29 de juny, a les 12 hores, el termini per a poder participar en la consulta popular al respecte, que s’ha estat celebrant des de les 12 hores del dilluns, 15 de juny, fins aquest mateix dilluns, 22 de juny. En ella hi poden seguir participant totes les persones majors de 16 anys, empadronades a la capital garriguenca, introduint el seu nom, cognoms, DNI i adreça postal al següent enllaç, que també està disponible a la pàgina web de l’Ajuntament de les Borges Blanques: https://bit.ly/consulta_piscines.

  En aquest sentit, la regidora d’Esports, Maricel Viladoms, ha exposat que “en aquesta primera setmana ja han participat gairebé 350 persones, però som conscients que les restriccions d’aforament i les limitacions d’horari, estaven condicionant molt els resultats. Per això, davant d’aquest nou escenari, hem volgut allargar una setmana més el període de votacions i permetre que aquella gent que ja ha votat, en un sentit o en un altre, ho pugui tornar a fer, ja que només quedarà registrat el darrer vot vàlid emès corresponent a cada DNI empadronat i major de 16 anys”.

  Viladoms, ha afegit que “sempre que puguem incorporar les mesures de seguretat sanitària que els experts ens recomanen o que la Generalitat ens imposa, la nostra voluntat és facilitar que es puguin obrir les piscines, sempre que hi hagi un volum suficient de persones usuàries, que ens garanteixin que podrem assumir el més que previsible increment de la despesa. Cal tenir present que tot i la flexibilització d’algunes mesures que ens haurien de permetre ampliar l’aforament més del doble i reduir algun dels torns de bany, i que publicarem de seguida que el Govern de Catalunya ens ho confirmi oficialment, continuem amb el plantejament de contractar una persona de seguretat i tres per a la neteja i les tres desinfeccions del recinte, abans i després de cada torn de bany, i encarregar una aplicació informàtica per a gestionar els abonaments, el control i les reserves d’assistència”.

  Per tant, “si en aquesta setmana de més, amb la qual ampliem la possibilitat de participar a la consulta, s’aconsegueixen els compromisos de tenir com a mínim 600 abonaments, el que significaria el 40% en comparació a les dades de mitjana dels darrers anys, que rondaven els 1.500 abonaments podrem obrir, ja que limitaríem l’increment de les pèrdues habituals de cada temporada, i que aquest any, sense un mínim de persones usuàries podrien arribar gairebé als 100.000 euros. Tot plegat ens portaria, si així ho volen els borgencs i les borgenques a obrir les piscines entre el 4 de juliol i el 4 de setembre”.

  Preus temporada 2020

  En el cas que finalment s’acabin obrint les piscines, tot i l’augment significatiu dels costs de funcionament, el consistori borgenc ha decidit mantenir els preus de l’any anterior. Així, els abonaments infantils (de 5 a 10 anys) tindran un cost de 12 euros, els juniors (d’11 a 17 anys) de 21 euros, els adults (a partir de 18 anys) serà de 42 euros per al primer representant de cada família i de 21 euros per a la resta d’adults de cada unitat familiar, pels jubilats serà de 21 euros, per a les persones amb carnet jove de 30 euros i per a les del carnet +25 serà de 35 euros. Les famílies monoparentals tindran un 50% de descompte, igual que les persones en situació d’atur, i les que tinguin una discapacitat entre el 33% i el 50%, i les que tinguin un grau de minusvàlua superior al 50% tindran l’entrada gratuïta.

  Funcionament de la consulta popular

  Una vegada introduïdes les dades i validada la identitat de la persona, apareixerà la pregunta: “Si aquest estiu 2020 obrim les piscines municipals de les Borges Blanques, et compromets a treure’t l’abonament de temporada?”, amb dues possibles respostes sí, o no. En cas que la resposta sigui negativa, finalitzarà la participació agraint la seva col·laboració; i en el cas que sigui positiva s’obrirà una nova finestra que preguntarà: “Quants abonaments adquirireu en l’àmbit de la teva família?”, amb les opcions de respondre 1, 2, 3, 4, 5 o 6, i una vegada marcada la resposta finalitzarà la participació agraint la seva col·laboració. Així, al migdia del mateix dilluns, 29 de juny, el consistori comunicarà el resultat del procés participatiu a la ciutadania.

  Resultats provisionals a les 12 hores, d’aquest dilluns, 22 de juny de 2020

  Fins a les 12 hores d’aquest dilluns, 22 de juny de 2020, han participat a la consulta popular un total de 346 persones, que s’han compromés a adquirir 342 abonaments, el que suposa un 57% de la xifra de 600 abonaments a assolir. Així, 182 persones (52,6%) han votat que no es comprometien a treure’s l’abonament si aquest estiu 2020 s’obrien les piscines municipals de la capital garriguenca, 153 persones (44,2%) han dit que sí, i han dit que es comprometien a treure’s, en l’àmbit de les seves respectives famílies, un total de 342 abonaments. Finalment, els tècnics municipals que controlen el correcte funcionament d’aquesta consulta han indicat que hi ha hagut 11 vots nuls (3,2%), ja que les dades de registre no corresponien a cap persona major de 16 anys i empadronada a les Borges Blanques.