L’entitat Música Antiga de Girona edita “Francesc Soler. El barroc central a Girona”

Avatar photo

El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el president de Música Antiga de Girona, Jaume Pinyol, han presentat aquest matí el nou disc de l’entitat, Francesc Soler. El barroc central a Girona. La publicació és el resultat de la gravació en directe del concert que va portar a terme la formació Música Antiga de Girona el passat 10 de gener del 2021 a l’auditori del Centre Cultural La Mercè.

Vull posar en valor la gran tasca de l’associació Música Antiga de Girona perquè a través dels seus cantaires, instrumentistes i musicòlegs fan una tasca imprescindible per a la recuperació i difusió de la música gironina dels segles XVII i XVIII provinent de la capella de música de la Catedral de Girona”, ha destacat vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats.

En aquesta edició, el disc va dedicat a l’obra del mestre de capella de la Catedral de Girona entre els anys 1682 i 1688 Francesc Soler (?, ? – Girona, 1688). Aquests sis anys de la seva activitat gironina van ser molt fructífers, i en destaca el nou edifici que va aconseguir per a la capella de música i que va establir com la seva residència. En aquest espai segurament hi va ubicar l’arxiu musical que ell mateix va iniciar i altres annexos, com les sales d’assaig i el menjador dels quatre escolans de cor. També en el seu període a la ciutat va estrenar unes Completes a 15 veus, de gran barroquisme, per celebrar el fracàs del setge francès del 1684.

Francesc Soler. El barroc central a Girona recull majoritàriament tonos, un tipus de poema castellà cantat, precedent dels villancicos, de contingut religiós i de format usual. La formació vocal és de dos sopranos, alto i tenor, però sense baix, i com a acompanyament instrumental hi ha un continu a base d’orgue i, eventualment, d’arpa o llaüt, un tipus de formació que, precisament, tindrà una llarga vida a la catedral gironina. Quant al repertori, el CD conté exemples dels principals temes de la seva obra conservada, com el Nadal, la devoció de les 40 hores, el Tríduum pasqual, i una mostra dels encàrrecs devocionals fets pels diferents convents de la ciutat, en aquest cas pels jesuïtes.

L’edició del CD ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Torredembarra recapta 890,27 € per a la Magic Line

Notícia següent

Una ruta per diversos espais de Tortosa recordarà la figura literària, docent, familiar i política de Manuel Pérez Bonfill

Notícies relacionades