L’Ebre lluita contra la violència masclista

  L'ICD també participa del protocol existent per detectar possibles casos de mutilació genital femenina

  La presidenta l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, ha presidit aquest dimarts la reunió anual del circuit per a l’abordatge de la violència masclista a les Terres de l’Ebre. En la trobada s’han presentat tres casos de prevenció a les escoles i instituts que s’estan treballant des del territori, alguns dels quals ja des de l’àmbit de la primària. A més, també s’ha detallat l’aposta per la formació de tècnics de l’administració pública en l’abordatge d’aquest tipus de violència per identificar i poder treballar millor amb les dones que en són víctimes. D’altra banda, l’ICD també participa en el protocol existent per detectar possibles casos de mutilació genital femenina, d’acord amb la secretaria d’Immigració. Malgrat que a les Terres de l’Ebre no s’ha detectat cap cas, sí que s’està vigilant una quarantena de famílies en situació de risc pel seu lloc d’origen.
  Entre les experiències en prevenció que s’han detallat hi ha els tallers d’igualtat que l’ICD tira endavant des de fa quatre cursos als instituts de les Terres de l’Ebre, i dues experiències que des de la Ribera d’Ebre i des del Montsià s’ampliaran a l’àmbit de la primària. “Creiem que és la manera d’eradicar-la, conscienciant des de la base”, ha detallat la coordinadora de l’ICD a les Terres de l’Ebre, Carme Valls.

  En aquest sentit, la presidenta de l’ICD, Núria Balada, ha detallat que es tirarà endavant amb el pla director de formació per formar tècnics de l’administració pública en l’abordatge de la violència masclista, així com es crearà un nou centre de recerca i capacitació d’abordatge d’aquesta xacra.

  En el marc del programa d’intervenció integral contra la violència masclista 2016-2019 s’endega també un procés de redefinició de la xarxa de recursos per millorar l’atenció de les dones víctimes d’aquestes situacions. A les Terres de l’Ebre, l’any 2016 els diferents Serveis d’Informació i Atenció a les Dones van atendre 716 dones, 122 de les quals per patir situacions de violència masclista.

  Premiar els millors treballs de fi de Grau
  D’altra banda, la presidenta de l’ICD, Núria Balada, ha signat dos convenis de col·laboració amb la URV i l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES) per tal de premiar els millors treballs de fi de Grau de recerca en matèria de gènere. L’objectiu d’aquesta iniciativa és promoure la introducció de la perspectiva de gènere en el coneixement, per tal que es tinguin en compte i es visibilitzin les aportacions de les dones en tots els àmbits.

  La primera edició d’aquests nous premis atorgarà 250 euros a cada recerca corresponent a cadascun dels sis graus que imparteixen les dues universitat amb seu al territori: Grau d’Administració d’Empreses, Grau d’Educació Infantil, Grau d’Educació Primària, Grau d’Infermeria, Grau de Ciències de l’Activitat Física i Grau de Fisioteràpia.