L’Associació de Veïns del Raval convoca una manifestació contra els ‘narcopisos’

  El president de l'entitat demana més seguretat i lluita contra l'especulació urbanística i alerta de la possible deriva racista d'algunes protestes

  L’Associació de Veïns del Raval de Barcelona ha convocat una manifestació per aquest dijous a la tarda per protestar contra els ‘narcopisos’ del barri i altres mancances. La mobilització és alternativa i diferenciada de la convocada per dissabte per part de la plataforma ‘Veïnat del Raval’, tot i que té objectius similars. El president de l’associació veïnal, Pep Garcia, afirma que no volen competir amb la plataforma però ha assegurat que ells ja havien anunciat mobilitzacions aquest setembre des d’abans de l’estiu. A més, ha alertat del possible caràcter racista d’algunes de les protestes, que, segons ell, poden estar influïdes per algun partit polític.

  En una llarga i a vegades tensa roda de premsa, Garcia ha volgut justificar perquè no s’han adherit a la manifestació de dissabte. Desenes de veïns del Raval fa més de dos mesos que protesten per la proliferació de ‘narcopisos’ al barri, amb cassolades cada nit des de fa setmanes. Agrupats en la plataforma ‘Veïnat del Raval’, han lamentat que l’Associació de Veïns del Raval no s’hagi posat en contacte amb ells i hagi convocat aquesta roda de premsa sense consultar-los, plantejant fins i tot una manifestació dijous quan la plataforma ja n’havia convocat una per al pròxim dissabte.

  Així, Garcia ha explicat que l’associació ja va anunciar abans de l’estiu que al setembre faria mobilitzacions per protestar per la situació del barri. Durant el mes d’agost l’entitat ha estat tancada i ara ha reobert les portes i ha convocat la manifestació per dijous. En tot cas, Garcia ha insinuat que darrere de la mobilització del dissabte hi pot haver algun element racista i fins i tot també partits polítics, com Cs o PSC.

  Garcia ha explicat que el Raval sempre ha estat un barri “acollidor”, però ha reconegut que les últimes migracions s’han adaptat menys a la vida de barri que onades migratòries anteriors. També ha recordat que als anys 80 hi va haver molts problemes de drogues, que van millorar amb algunes reformes urbanístiques. Per això, insta les administracions a millorar la seguretat i a lluitar contra l’especulació urbanística, així com a millorar la convivència amb el turisme i els locals d’oci nocturn.

  No obstant això, Garcia ha constatat que en els darrers dos mesos s’han fet públics missatges xenòfobs que abans es feien “en veu baixa”. També ha explicat que a principis d’estiu dos veïns van intentar agredir amb bats de beisbol uns drogoaddictes en ple carrer. Per tot això, ha dit que l’associació “no en deixarà passar ni una”, en tots els sentits, tant de degradació del barri com de reaccions racistes.

  Garcia ha estat força dur amb l’actual regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, de qui ha dit que és una “nul·litat” i ha retret manca de diàleg. També ha lamentat la política de “braços caiguts” de la Guàrdia Urbana pel seu enfrontament amb el govern municipal fins abans de l’atemptat terrorista, i la manca de comunicació amb els Mossos d’Esquadra des que fa quasi quatre anys van matar un detingut en ple carrer. De fet, ha dit que davant de la falta de resposta policial, al juny l’associació va passar a la policia espanyola un llistat de ‘narcopisos’ i a l’agost els Mossos van fer una operació antidroga en un d’aquests immobles ocupats.

  A l’Ajuntament també li ha retret falta de diàleg per la ubicació de la ‘narcosala’ de Drassanes i per no fer una política d’habitatge públic que ajudi a lluitar contra l’especulació i les ocupacions per part de narcotraficants. En el mateix sentit, ha dit que tenen localitzats uns 500 pisos turístics, la majoria il·legals, dels quals només 22 han estat denunciats per l’Ajuntament.