Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer tanca després de més de 20 anys

Avatar photo

Des de l'Associació es mostren decebuts i contrariats amb el Departament de Salut, la burocratització del sistema, el descens de les ajudes, la Llei de la Dependència, però també amb l'Ajuntament de Tarragona.

L’Associació de Familiars Malalts d’Alzheimer de Tarragona (AFAT) ha tancat les seves portes i es dissol com a associació, després de més de 20 anys de servei. Ho fa, principalment, per la manca de recursos.
Així ho ha enunciat aquest dimarts el president de l’AFAT, Jaume Solé. En declaracions a Tarragona Ràdio i TAC12, el president ho ha atribuït a motius econòmics i el descens d’usuaris que han experimentat en el centre. Han passat d’oferir servei a entre 15 i 20 pacients als 8 que tenien actualment, més altres 5 al servei d’estimulació cognitiva.
L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tarragona es va crear l’any 1998 i des
d’aquell moment no ha deixat de treballar a favor de les persones afectades per l’Alzheimer i altres demències. La voluntat de l’AFAT és augmentar el nombre de serveis, consolidar les activitats i, sobretot, mantenir la qualitat i donar caliu humà a les famílies. Des de l’Associació es mostren decebuts i contrariats amb el Departament de Salut, la burocratització del sistema, el descens de les ajudes, la Llei de la Dependència, però també amb l’Ajuntament de Tarragona.
Solé ha dit que l’associació es dissoldrà immediatament i que per ‘dignitat’ enguany no repartiran llaços verds al saló de plens de l’Ajuntament, coincidint amb el Pregó de Santa Tecla, com feien cada any. En la compareixença, també s’ha mostrat decebut amb l’actitud de l’ajuntament de Tarragona. Assegura que des del passat juliol demanen infructuosament poder reunir-s’hi.

ERC lamenta el tancament de l’AFAT  i interpel·la Ballesteros

El grup municipal d’ERC-MES-MDC lamenta profundament el tancament de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tarragona i destaca la tasca fonamental que ha dut a terme al llarg de 20 anys. ‘AFAT i el seu president, Jaume Solé, han fet una feina titànica durant dues dècades per millorar la qualitat de vida dels malalts d’Alzheimer i els seus familiars. El tancament de l’associació és una noticia molt trista i només podem tenir paraules d’agraïment per tot l’equip humà que hi ha al darrera’, afirma el líder republicà Pau Ricomà.

Els republicans reiteren la necessitat de crear un reglament de subvencions municipals que estableixi uns criteris clars a l’hora d’atorgar les ajudes i que s’acabi amb la dinàmica de les subvencions ‘a dit’. ‘És escandalós que entitats del tercer sector com AFAT tinguin un suport irrisori de l’Ajuntament de Tarragona. Necessitem un reglament de subvencions que, amb criteris objectius, determini quines han de ser les ajudes a les diferents entitats de la ciutat’, reivindica Ricomà.

D’altra banda, des d’ERC denuncien la inacció i manca de sensibilitat de l’alcalde de Tarragona amb AFAT, i demanen explicacions a Ballesteros de per què no ha accedit a reunir-se amb representants de l’associació, tal i com denuncia el seu president. ‘És molt trist que l’alcalde de Tarragona no s’hagi dignat a rebre el president d’AFAT en uns moments tan complicats per l’associació. La seva inacció està completament oposada al que s’espera d’un alcalde davant fets com aquest’, conclou Ricomà.

La CUP creu que «és trist i vergonyós» que l’AFAT tanqui per manca de recursos

Per l’altra banda, la CUP lamenta «profundament» que una entitat com l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tarragona tanqui per manca de recursos, «donada la seva antiguitat i el fet que va ser pionera a l’Estat espanyol». La formació anticapitalista considera que l’entitat «s’encarrega de fer una feina de què s’hauria d’encarregar l’administració pública». «És trist i vergonyós que una entitat com aquesta hagi de tancar per falta de finançament», conclouen.

Laia Estrada, regidora de la CUP, creu que «l’Alzheimer és una desgràcia» per a les persones i les famílies que ho pateixen i que, així, doncs, «tota ajuda és poca». En relació a l’Ajuntament de Tarragona, creu que el govern «s’hauria d’haver posat a treballar quan van veure que el canvi d’ubicació estava perjudicant els objectius de l’entitat», en relació al seu trasllat al barri de Sant Pere i Sant Pau i al fet que alguns pacients ja no en fessin ús. A partir d’ara, la CUP demana que es revisin els criteris per atorgar les subvencions i que es faci una valoració acurada de l’impacte de l’activitat de cadascuna de les entitats receptores. «No pot ser que una entitat com Mediterrània s’emporti 30.000 euros i aquesta no arribi a 3.000 euros», afirma Estrada.

Per últim, diuen, «a les portes de la República apostem per un model de sanitat pública 100% i unes polítiques de salut preventiva i comunitària en què les entitats del tercer sector no siguin les encarregades de posar pedaços i d’alleugerir l’esforç de les famílies amb menys recursos».

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Noves expedicions d’autobús entre Reus i Vila-seca i entre Cambrils i Reus

Notícia següent

Desmantellat a Salou un grup especialitzat en la venda de droga i productes falsificats

Notícies relacionades