L’Aplec del Caragol tanca una nova edició multitudinària entre demandes de millora d’infraestructures i serveis

Avatar photo

Els collistes demanen a la Paeria que es renovi el paviment per evitar que s'hi formin bassals així com una instal·lació elèctrica més potent i més lavabos públics

L’Aplec del Caragol de Lleida no perd embranzida després de 38 anys i tanca una nova edició multitudinària, tant pel que fa a collistes com a visitants. La festa gastronòmica per antonomàsia de la capital del Segrià ha tornat a atraure unes 200.000 persones que han passat per un recinte amb prop de 13.000 penyistes de 102 colles. Tot i que sempre hi ha llista d’espera, els organitzadors admeten que l’Aplec no pot créixer en quantitat però sí que volen fer-ho en qualitat. Per això reclamen a l’Ajuntament millores a les infraestructures dels Camps Elisis, sobretot en el paviment. Des de la Federació de Colles (Fecoll) destaquen les bones xifres pel que fa a la venda de ‘packs del visitant’, més de 1.700, dels quals 250 incloïen la pernoctació. “Aquests dies l’ocupació als hotels de Lleida ha fregat el ple”, ha assegurat el vicepresident de la Fecoll, Ferran Perdrix. Al restaurant habilitat per als visitants al Palau de Vidre es calcula que s’han servit uns 3.500 tastets i menús. D’altra banda, fins aquest diumenge al migdia els serveis sanitaris han fet unes 140 assistències lleus -sobretot urticàries, talls o ferides per caigudes- i no hi ha hagut incidències destacables.
L’Aplec del Caragol és la festa de les grans xifres: gairebé 13.000 penyistes de 102 colles, uns 200.000 visitants i 12 tones de caragols consumides. Segons la Fecoll, la de Lleida és la festa de l’estat espanyol on es gastes més diners en organització en només un cap de setmana (més d’1,4 milions d’euros). A més, segons un estudi que va fer la Universitat de Lleida (UdL), l’impacte econòmic de l’Aplec a la ciutat és d’uns sis milions.

Pel que fa a la procedència dels visitants estrangers, hi ha hagut un grup d’un centenar de persones d’origen asiàtic i més puntualment presència de turistes de Noruega, França, Itàlia, Alemanya, Anglaterra i EUA. Cal recordar que un dels reptes de futur de la festa és la seva creixent internacionalització. També aquest any per primera vegada hi ha hagut una penya de fora, concretament provinent de Perpinyà. Els ‘Team Caragol’ s’han mostrat exultants amb l’experiència. El cap de colla, Pere Anton Gil, assegura que repetiran i intentaran portar també membre de confraries gastronòmiques d’altres punts d’Europa.

En aquesta edició s’ha modificat un dels itineraris de la cercavila de colles de diumenge al matí. Tots els participants s’han reunit i han sortit igualment des dels Camps Elisis però un dels dos recorreguts ha passat per la passarel·la de vianants fins a l’Auditori Enric Granados “perquè la festa passi pel cor de la ciutat”. L’altre ha travessat el Pont de la Universitat. Tots dos grups s’han trobat al Pont Vell, davant l’estàtua d’Indíbil i Mandoni, on s’ha fet la tradicional imposició d’escarapel·les al penó de cada penya. En tenen una per cada any que han participat a l’Aplec i aquesta ja és la 38ena edició. Aquest 2017 hi ha hagut dos estrenes: les colles ‘Team Cargol’ de Perpinyà, i també la de l’associació LGTBIQ ‘Colors de Ponent’ . La cercavila ha seguit pel Pont Vell i finalment ha acabat al mateix recinte de la festa als Camps Elisis per preparar l’últim dinar de la festa.

Demanen a la Paeria millores en insfrastructures i serveis del recinte

Després de 21 anys, aquest ha estat l’últim Aplec que Xavier Pérez ha viscut com a president de la Fecoll. N’ha fet una valoració “molt positiva” i assegura que la festa “cada vegada va a més”, amb colles cada vegada més actives a l’hora d’organitzar activitats i més satisfacció dels visitants. Amb vistes a pròximes edicions l’organització vol que la festa guanyi qualitat més que quantitat. En aquest sentit, els collistes demanen a la Paeria millores en les infraestructures i els serveis del recinte, bàsicament que es renovi el paviment per evitar que s’hi formin bassals així com una instal·lació elèctrica més potent i més lavabos públics. Pérez assegura que serien unes actuacions “de ciutat”, és a dir, que no només beneficiarien l’Aplec, sinó tots els esdeveniments que al llarg de l’any se celebren als Camps Elisis com a espai firal.

D’altra banda, Pérez ha destacat que la festa ha estat totalment compatible amb el res de la comunitat musulmana coincidint amb l’inici del ramadà. Les pregàries s’han traslladat al pavelló 4 de Fira de Lleida i no hi ha hagut cap tipus d’incident.

Oferta per als visitants

Cal recordar que totes aquelles persones que han volgut gaudir de l’Aplec i sentir-se com un collista més ho han pogut fer a través de la Colla Forasters adquirint alguna de les opcions que dóna el Pack del Visitant amb opcions a partir de 18,50 euros. Paral·lelament, els visitants també han pogut menjar al restaurant de l’Aplec situat al Palau de Vidre. Podien triar entre tastets de caragols a 8 euros o menús complets a 21 euros per als adults i 11 per als infants.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El bisbe Novell surt escortat de l’església a Tàrrega enmig d’una forta escridassada

Notícia següent

Una setantena de persones s’han aplegat a Sant Salvador en la primera competició del Club d’Skateboarding

Notícies relacionades