Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amplia el fons patrimonial relacionat amb el mar

Avatar photo

Pau Pons i Anna Juanpere fan donació de material topogràfic i documentació diversa referent a la marina i el barri de mar

La Sala Pau Roig Estradé de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha estat l’escenari de la signatura de donació de diversos elements relacionats amb el patrimoni mariner de la ciutat.
D’una banda, Pau Pons, qui va ser Patró Major de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, ha fet donació a l’Ajuntament de material divers referent a la història de la marina vilanovina.
Aquest veterà pescador ha donat, d’una banda, una reproducció de la bandera històrica de la marina catalana del rei Jaume II. Oblidada des que Felip V introduís el pendó dels Borbons en tots els seus regnes, la bandera històrica de la marina catalana va tornar a ser hissada en les embarcacions de vigilància costanera de la Generalitat de Catalunya durant la Segona República i en un bon nombre de vaixells catalans durant la Guerra Civil. En els últims anys, algunes embarcacions d’esbarjo han recuperat la històrica bandera i l’han arborat a les seves popes.
D’altra banda, ha donat també una carta nàutica de la Comandància Militar de Marina del districte marítim de Vilanova i la Geltrú, des de la punta de la Palomera fins a la desembocadura del riu Llobregat de l’any 1968, basada en aixecaments realitzats per la Comissió Hidrogràfica de 1882-1884. Una carta que aporta informació sobre les competències i l’abast de la Comandància Militar de Marina de la ciutat a la dècada de 1960.

Pau Pons va explicar que al plànol i a les llibretes que ha donat “hi surten noms i topònims de tota la costa, caladors de pesca, roques que hi ha dins el mar, paraules marineres utilitzades per pescadors, maniobres que feien els vaixells de pesca, noms de pescadors, de peixos o d’arts de pesca”.

L’altre conveni de donació es va signar amb Anna Juanpere, vídua del fotògraf Miquel Galmes, “que ho guardava tot”, segons va dir ella mateixa. Buidant les seves coses, va trobar uns plànols “que em va semblar que tenien valor, perquè es veien antics. Vaig trucar als responsables de l’Espai Far, i van veure que efectivament tenia molt valor, i jo no he volgut que es perdés res”. Es tracta dels plànols originals fets entre 1895 i 1896 per Francesc Macià i Llussà en el marc de la realització del “Proyecto de saneamiento de Villanueva y Geltrú”, el projecte de clavegueram.

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, va explicar que “aquests plànols estaven molt buscats, un historiador vilanoví n’havia trobat còpies, però estava buscant els originals d’aquest document cartogràfic tan important, i que s’ha conservat gràcies a Miquel Galmes”.

L’alcaldessa Neus Lloveras, per la seva banda, també va voler agrair Pau Pons i Anna Juanpere per haver conservat aquests documents, recordant que “gràcies a gent com vosaltres, que han tingut la voluntat de compartir els seus records, podem preservar aquest valuós patrimoni que ens lliga amb la història de la nostra ciutat”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La UdG té previst doblar el nombre de màsters en anglès

Notícia següent

El preu dels habitatges seguirà pujant aquest 2018, segons els experts

Notícies relacionades