L’Ajuntament d’Olivella ha d’invertir, de forma urgent, 176.000 euros per restablir la normalitat després del temporal Glòria

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  Imatge dels treballs forestals que s'estan realitzant a Olivella. Cedida

  El temporal Glòria ha assolat el municipi d’Olivella deixant centenars d’arbres caiguts al carrer, enllumenat públic malmès i danys a habitatges particulars, entre d’altres afectacions. En total, segons calculen els tècnics municipals, l’Ajuntament del municipi haurà d’invertir, de forma urgent, 176.000 euros per restablir la normalitat a la via pública.Aquestes despeses més urgents només són una petita part del cost que tindrà restablir la normalitat i sufragar tots els materials fets malbé.

  El consistori hadestinat inicialment una partida de 100.000 euros per donar suport als equips de neteja i retirada d’arbres, com ara contractant empreses de serveis forestals o llogant maquinària especialitzada. Des d’un primer moment les feines per netejar i retirar arbres caiguts o a punt de caure no ha cessat per tal d’evitar perills a la ciutadania i més danys materials.

  En total caldrà retirar uns 800 arbres. Al voltant de 470 han caiguts a la via pública, als habitatges, a camins de zones rústiques i a zones verdes interiors; uns 300 estan en risc de caiguda i altres arbres que han caiguts a parcel·les interiors sense afectació.

  A més, es preveu gastar uns 76.000 euros més per reparar els danys en l’enllumenat públic, ja que es van fer malbé uns sis quilometres de cablejat, 16 braços i 16 llumeneres.

  L’Ajuntament respon amb celeritat i diligència

  L’Ajuntament d’Olivella va estar, des del primer moment, coordinant les emergències que van sorgir pel temporal i donant resposta amb la màxima celeritat i diligència possible. L’equip de treball -liderat per l’alcaldessa, Marta Verdejo- centralitzava les peticions del veïnat i les actuacions dels serveis d’emergències de manera que els tècnics municipals, l’ADF, els Bombers, les companyies concessionàries, l’empresa Formació i Treball i els voluntaris, solucionessin els talls de carrers i els perills de la via pública.

  L’alcaldessa d’Olivella ha deixat clar que està molt satisfeta i agraïda “a totes les persones que han estat al peu del canó aquests dies difícils, en els quals la ciutadania necessitava atenció i protecció. He trobat molta gent disposada a treballar de valent pel bé comú.” Tots els grups polítics representats al ple s’han sumat a aquesta felicitació.

  L’Ajuntament també va reclamar contundentment diverses vegades a Endesa que fes arribar a Olivella els recursos necessaris per reparar els talls de subministrament elèctric i el cablejat caigut, ja que la ciutadania va estar sense electricitat entre 48 hores i cinc dies. Finalment, la companyia elèctrica va enviar cinc brigades de treball, coordinades per dos tècnics instal·lats en una base operativa a les dependències municipals, per tal de centralitzar les diverses incidències i coordinar-se amb els tècnics municipals.

  Els dies del temporal, l’Ajuntament ha donat resposta a més de 2.300 trucades que han rebut tant l’OAC com els agents municipals, a banda de l’atenció presencial a 240 persones i les 500 actuacions dels agents. A més, els Serveis Socials van contactar amb totes les persones grans dependentsi van visitar la gent amb risc de solitud als seus domicilis amb coordinació amb la Creu Roja. El consistori està coordinant amb l’OCU i la Diputació de Barcelona el suport i assessorament als veïns i veïnes que vulguin reclamar danys.

  Encara queda molta feina per fer

  Marta Verdejo ha assegurat que els treballs per restablir la normalitat “duraran mesos i haurem de destinar molts recursos humans i econòmics.”Encara s’estan revisant tots els carrers del municipi per detectar noves incidències i perills i arreglar-los.

  Actualment es treballa amb la màxima rapidesa possible per retirar el material forestal també de particulars, sempre que es pugui agafar des de la via pública i s’està buscant una solució per l’apilament i retirada de restes de particulars, com ara el lloguer de contenidors o la delimitació d’una zona comuna especial per l’apilament.

  De cara al futur, el govern local proposa establir reunions de treball amb els grups de l’oposició i les associacions veïnals per tractar aspectes relacionats amb la situació viscuda al municipi. Entre d’altres qüestions, es posaran sobre la taula la prevenció i la regulació de la neteja i manteniment de parcel·les particulars.

  El temporal Glòria, que va arribar a Catalunya el dilluns 20 de gener, va fer que el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya activésl’alerta INUNCAT per aiguats i inundacions, NEUCAT per nevades i VENTCAT per ventades. L’alcaldessa d’Olivella ha posat èmfasi en la necessitat de cuidar el medi ambient, com a mesura de prevenció, ja que creu que “aquest fet no és una excepcionalitat”: “Hem patit al nostre poble, en primera persona, un dels greus efectes del canvi climàtic i per això cal treballar per aplicar actituds, polítiques i mesures més sostenible.”