La ‘reina de la coca’ entra a presó

Liderava una xarxa implicada en la distribució d'un centenar de quilos de cocaïna en diferents punts d'Espanya

L’Audiència Nacional ha condemnat a Ana María Cameno, coneguda com la reina de la coca, a 16 anys de presó i al pagament d’una multa de 21 milions d’euros per liderar una xarxa implicada en la distribució d’un centenar de quilos de cocaïna en diferents punts d’Espanya i per blanquejar milions d’euros dels beneficis a Panamà.

En la seva sentència, la secció segona penal de l’Audiència Nacional li ha imposat 12 anys de presó i multa de 20 milions d’euros pel delicte de tràfic de drogues, i altres 4 anys i multa de 1,2 milions pel de blanqueig.

Al costat de Cameno han estat condemnats a penes que oscil·len entre els 4 i els 9 anys de presó els altres 11 acusats que es van asseure amb ella en la banqueta, entre ells el director de l’entitat Bandenia Banca Privada, José Miguel Artiles, condemnat a 4 anys de presó per blanqueig i multa de 1,2 milions.

Davant la previsible condemna, l’acusada, en llibertat provisional, va ser detinguda aquest dilluns, segons van informar fonts jurídiques, per a evitar que s’intentés donar a la fugida en fer-se pública la sentència.

La Fiscalia Antidroga demanava per a ella una condemna de 25 anys de presó, així com multa “del quàdruple del valor de la substància estupefaent” i una altra de 1,2 milions d’euros pel blanqueig, la mateixa que li ha imposat la Sala.

L’acusava també de tinença il·lícita d’armes, delicte del qual finalment ha resultat absolta en entendre la Sala que no és imputable a Cameno.

La seva exparella, José Ramón Mora, per al qual la Fiscalia demanava 21 anys de presó per aquests mateixos fets, es troba en crida i cerca després de no presentar-se al judici.

Cameno va ser detinguda el 26 de setembre de 2014 en la Línia de la Concepció (Cadis), acusada de dirigir la distribució de 100 quilos de cocaïna en diferents punts d’Espanya.

Aquesta operació va suposar la desarticulació d’una xarxa de narcotraficants, de la qual se sospitava que Cameno era la capitost, i que havia muntat una estructura per a blanquejar els guanys en productes financers i mitjançant transferències a Panamà a través del quiosquet Bandenia. La recerca es va iniciar en 2013 després de detectar que Cameno, que ja havia estat vinculada a diferents operacions de narcotràfic, continuava desenvolupant aquest tipus d’activitats.

La sentència, de 97 folis, declara provat que Cameno liderava una organització criminal al costat de la seva llavors parella sentimental “com a estructura basi permanent”, que es completava amb altres persones, “que intervenien en cada concreta operació” i “altres que actuaven com a col·laboradors habituals” .

Entre aquestes operacions, la sentència relata amb amplitud de detalls la que va portar a la detenció en Valdemorillo (Madrid) d’un dels acusats amb gairebé 19 quilos de cocaïna en un vehicle Mercedes, que habitualment utilitzava Cameno. Es tracta de Miguel Ángel López Palència, que ha rebut la segona major condemna en aquesta causa, 9 anys de presó.

Després d’aquesta detenció, Cameno i la seva parella van abandonar la seva residència habitual de Majadahonda (Madrid) i es van traslladar a la urbanització La Alcaidesa de la Línia de la Concepció (Cadis).

Les labors de vigilància i la instal·lació d’un micro en un vehicle, un Jeep Cherokee, que es va sospitar podia ser utilitzat immediatament per a una operació de transport de droga, va portar a la detenció dels investigats després de diverses vigilàncies.

En l’habitatge d’Ana Cameno i José Ramón Mora en la citada urbanització van ser intervinguts gairebé 45 quilos de cocaïna valorats en prop de sis milions d’euros i una pistola, i en el Jeep Cherokee amb més de 37 quilos de la mateixa droga i un valor superior a cinc milions. En altres registres relacionats amb els acusats també va ser trobada droga en diferents quantitats.

Quant al blanqueig dels beneficis del narcotràfic, els magistrats relaten que es va començar a investigar a partir de la troballa casual de 48.750 euros en una paperera del soterrani d’una cafeteria en Majadahonda (Madrid) en la qual Cameno s’havia trobat “amb una altra persona relacionada amb ella i amb les seves activitats suposadament relacionades amb el tràfic de drogues que se segueixen en un altre procediment”.

Cameno va ser identificada per agents de la Policia en sortir de l’establiment, després de deixar abandonat els diners intervinguts, i es va descobrir que portava al voltant de 10.000 euros en una bossa de mà.

A partir d’aquest moment i fruit dels seguiments, es va aconseguir detectar trobades de Cameno amb altres acusats, entre ells un advocat, que s’encarregaven de dipositar els diners obtinguts amb la venda de la droga en una caixa de seguretat del BBVA.

Per a completar el transvasament de fons, l’advocat i un altre dels condemnats van recórrer a un tercer que es va posar en contacte amb el director de Bandenia per a efectuar la transferència a Panamà dels fons lliurats per Cameno i la seva parella en diferents operacions.

La Sala explica que encara que no pot afirmar-se “de manera absoluta” que el director “conegués amb precisió, de primera mà, com els altres, la procedència dels diners”, tenia “elements suficients perquè en prengueu coneixement”.

“La seva actuació –afegeix– no es limita a incomplir, sense més, la normativa antiblanqueig, sinó que posa a la disposició de l’operació de blanqueig a l’entitat Bandemia i participa activament amb actes propis a donar aparença de legalitat” a les transferències de fons.

Per això, la Sala imposa també a tots els implicats en aquestes operacions de blanqueig el comís dels béns afectats així com els diners i dipòsits bancaris bloquejats que siguin titulars en la suma de 437.005,75 euros.