La Paeria treballa perquè Lleida sigui referent en polítiques d’igualtat i amb perspectiva de la diversitat sexual

  Amb motiu del dia contra l’LGTBI-fòbia, el paer en cap, Fèlix Larrosa, ha visitat el Servei d’Atenció Integral (SAI), que promou accions de sensibilització contra qualsevol tipus de discriminacions per orientacions afectives o sexuals i ofereix atenció personalitzada i de proximitat

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  Lleida és una ciutat que progressa en polítiques d’igualtat i compromeses amb la llibertat sexual, tal com exemplifiquen accions concretes, com la posada en marxa del Servei d’Atenció Integral (SAI), la formació a personal municipal en matèria de diversitat sexual i de gènere o la campanya de sensibilització “Amb Orgull. Per un esport inclusiu”. Amb motiu del dia contra l’LGTBI-fòbia, el paer en cap, Fèlix Larrosa, ha visitat aquest divendres el SAI, ubicat a l’edifici de Mercolleida, i ha destacat la posada en marxa d’aquest servei per part de la Paeria, i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, fet que mostra que es vol avançar en la construcció d’una ciutat de drets, que els garanteix i defensa, i respectuosa amb l’orientació sexual de les persones. L’alcalde ha assegurat que es treballa perquè la ciutat “sigui referent en polítiques progressistes i d’igualtat”.

  Des que el SAI municipal s’ha posat en marxa, s’han atès i assessorat diverses persones i s’han indicat, entre altres, els serveis específics que estan al seu abast. El servei ofereix una atenció de qualitat i de proximitat a persones que pateixen, ha patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere i defensar els seus drets.

  L’obertura del SAI de la Paeria aposta per a l’atenció personalitzada i la transmissió de la informació a les persones que hi accedeixin, així com la derivació als serveis específics que sol·licitin. Té com a objectius principals visualitzar la realitat del col·lectiu LGTBIQ+ i donar suport i atenció a la diversitat sexual i de gènere. Entre les principals tasques hi ha l’elaboració d’informes sobre la situació local de les persones LGTBIQ+ del municipi, les accions de sensibilització i l’establiment de canals d’atenció, suport i acompanyament a víctimes d’LGTBIfòbia, entre altres.

  Drets de les persones LGTBIQ+

  L’Ajuntament de Lleida té un ampli recorregut en la realització d’accions pel ple reconeixement de drets de les persones Lgtbiq+ i en la conscienciació contra tot tipus de discriminació vers les diferents orientacions afectives i sexuals. L’objectiu fonamental és el treball per afavorir el respecte a la diversitat i la convivència a Lleida.

  L’Ajuntament de Lleida està realitzant el que planteja la Llei 11/2014, en allò que es refereix a la formació dels treballadors municipals, a les accions de sensibilització de la ciutadania i també l’obertura del Servei d’Atenció Integral com a servei de proximitat que garanteix i defensa els drets de les persones LGTBIQ+ que viuen a la ciutat.

  Accions destacades

  Entre les accions més destacades que ha impulsat la Paeria en aquesta direcció hi ha:

  -La Paeria ha estat pionera a l’hora d’aprovar mesures per incorporar i aplicar la nomenclatura adequada de respecte a la diversitat familiar en tots els tràmits i formularis administratius de l’Ajuntament de Lleida (Decret d’alcaldia de data 17/10/2017).

  -S’ha donat suport a les entitats via la “Línia 15 de la convocatòria de subvencions per a projectes de sensibilització entorn el foment dels Drets Humans, la igualtat i la diversitat”, així com en diferents actes i activitats (Dia de l’orgull, Manifestació descentralitzada, etc.).

  -L’11è Congrés de Convivència a la Ciutat s’ha centrat en la Diversitat sexual i de gènere, trencant fronteres i entrecreuant drets.

  -Fa formació a personal municipal (Ludotecaris, professorat de l’EMBA, càrrecs electes), com marca la Llei 11/2014. En aquest moment s’està realitzant formació a la Guàrdia Urbana, els Serveis Socials, l’IMO i l’OMAC.

  -S’ha augmentat l’oferta cultural de la ciutat que inclou la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere, acció molt valorada pel col·lectiu.

  Es realitzen actes institucionals i es participa en dates significatives pel col·lectiu LGTBIQ+.

  -Enguany s’ha endegat una campanya de sensibilització en l’àmbit esportiu “Amb orgull. Per un esport inclusiu” per visibilitzar la diversitat en el món de l’esport.

  -En aquest moment, el SAI treballa en l’anàlisi de l’estat de la diversitat sexual i de gènere a la ciutat de Lleida per fer una diagnosi i un Pla Municipal de polítiques Lgtbiq+.

  Concentració avui i lectura del manifest

  Per commemorar aquest dia contra l’LGTBI-fòbia, es farà a la tarda una concentració a la plaça de la Paeria amb la lectura del manifest a càrrec de l’entitat Colors de Ponent.