La Paeria presenta una campanya de visibilització del col·lectiu LGTBIQ+ en els esports

  El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha destacat que Lleida ha estat pionera en aspectes vinculats a la normalització d’aquest col·lectiu i ha incidit en el projecte de “Lleida, ciutat de valors”, perquè tothom, amb la seva diversitat, hi pugui conviure

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  L’Ajuntament de Lleida ha presentat “Amb orgull. Per un esport inclusiu”, la campanya de visibilització del col·lectiu LGTBIQ+ en els esports perquè la ciutadania preguin consciència dels estereotips existents en l’àmbit esportiu. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha destacat que a “Lleida, ciutat de valors”, hi ha d’haver espai per a la diversitat i tothom s’ha de sentir part d’una comunitat on viure i compartir.

  Larrosa ha explicat que la ciutat ha estat pionera en diversos aspectes vinculats a la normalització del col·lectiu (com la incorporació de la nomenclatura no binària en els formularis administratius per respecte a la diversitat familiar), però que s’ha d’avançar amb la col·laboració d’entitats per normalitzar el col·lectiu. Tall de veu F.Larrosa

  L’alcalde ha agraït al Club INEF i a Colors de Ponent la participació en la campanya i especialment a les persones que han donat la cara per visibilitzar la campanya i intentar donar-li normalitat.

  El tinent d’alcalde Joan Gómez ha assenyalat que la ciutat ha de permetre que les persones visquin en plenitud i que hi ha d’haver normalitat, al marge de la seva sensibilitat sexual. Igualment, la tinent d’alcalde Montse Parra ha afirmat que les imatges de la campanya copsen aquesta voluntat de trametre normalitat, amb esportistes que “amb orgull” diuen que els encanta l’esport i la ciutat, sense cap més etiqueta.

  La campanya

  S’adreça a la ciutadania en general i, en especial, als clubs i esportistes professionals. Es pretén estimular a la reflexió i el debat al voltant dels tabús que encara hi ha en el món esportiu i l’objectiu és aconseguir que l’esport local, els clubs i les entitats esportives i la gent que en practica prengui consciència dels estereotips existents en l’àmbit esportiu. La difusió es farà a les xarxes i s’anirà ampliant amb altres accions. Es preveu fer formació als clubs i al monitoratge i altres activitats de sensibilització, com xerrades, cine fòrums, etc. per trencar amb el tabú de l’homosexualitat a l’esport.

  La campanya, d’aplicació transversal, s’ha impulsat des de Drets Civils i Esports de la Paeria amb Colors de Ponent. Des de l’entitat, Sandra Castro, ha subratllat que l’ajuntament s’impliqui en aquesta iniciativa i ha assegurat que l’esport és una esfera on es produeix més homofòbia, pel que cal treballar en accions d’aquest tipus, creure-s’ho i apostar-hi. La iniciativa compta amb el suport de la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

  El disseny

  La imatge de la campanya retrata esportistes de Lleida descontextualitzats. És a dir, vestits d’esport, però en espais variats de la ciutat, emblemàtics i coneguts, com a escenari de fons, ja que la ciutat és l’espai on tot gira. El disseny és obra de Xavi ZUK, qui ha remarcat que les úniques etiquetes que acompanyen els i les esportistes són el nom i què fan “amb orgull”.

  Acord del Consell Municipal LGTBIQ+

  A partir de la iniciativa de treballar per la no discriminació per orientació sexual i identitat de gènere dins de l’àmbit dels esport, el Plenari del Consell Municipal LGTBIQ+ de la ciutat de Lleida va acordar a l’abril de 2018 fer una campanya de sensibilització que contribuís a visualitzar al col·lectiu i, alhora, fomentar la seva inclusió en l’àmbit esportiu, un dels més complexos de normalitzar plenament.

  Dia Internacional Contra la Lgtbifòbia

  El 19 de febrer es va commemorar el Dia Internacional contra la Lgtbifòbia al món de l’esport. La data és en memòria del dia que va néixer Justin Fashanu, el primer futbolista que, estant en actiu, va fer pública la seva homosexualitat. Fashanu es va acabar suïcidant per les pressions que va rebre. Era britànic, d’origen nigerià, i va arribar a jugar en cinc equips anglesos.