Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

La Paeria consolidarà les restes de l’antic Molí de Cervià

Avatar photo

L'alcalde, Fèlix Larrosa, ha mostrat avui la seva satisfacció perquè aquest espai de la partida Grenyana hagi passat a propietat municipal i ha anunciat que es posarà en valor per passar a formar part del Museu de l'Aigua

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha visitat avui la finca que ocupa l’antic Molí de Cervià, un edifici d’origen medieval situat a la partida de Grenyana, que té la consideració de Bé Cultural d’Interès Local i que acaba de passar a formar part del patrimoni municipal, després d’un acord amb els seus anteriors propietaris.

“Avui estic content perquè després de tres anys de negociacions dures, hem arribat a prendre possessió de l’espai del Molí de Cervià, del segle XVII, que ha de configurar una seu més del Museu territorial de l’Aigua que gestionem des de la Paeria. Ara començarem a treballar per endreçar tot l’espai per a poder estudiar-lo amb calma per veure les possibilitats que genera. Ha de ser un espai de gaudi, observació i interpretació. Hi ha un salt d’aigua en el mateix molí que ens ha de permetre entendre els usos agrícoles i de generació d’energia”, ha apuntat el paer en cap.

L’àrea municipal de Patrimoni treballa ja en la consolidació d’aquestes restes. La primera tasca que s’ha dut a terme és posar una tanca entorn del recinte, per evitar l’accés de persones no autoritzades, i pròximament es procedirà a dur a terme el desbrossament de l’espai, que ara compta amb una vegetació molt espessa que impedeix fins i tot veure la major part de l’edifici. Un cop net, es farà un aixecament de plànols, un estudi històric i un primer projecte de consolidació per frenar el seu deteriorament.

“És una molt bona notícia per Lleida. Sempre presumim de patrimoni i durant aquest mandat hem arribat a un acord per Sant Ruf i ara pel Molí de Cervià. Estem recuperant espais patrimonials que ningú s’hagués pensat fa tres anys que els acabaríem recuperant”, ha afegit el paer en cap. La visita també ha comptat amb la participació del regidor de Medi Ambient, Joan Queralt, i de la presidenta de l’associació de veïns de Grenyana, Dolors Comes.

El Molí de Cervià té els seus possibles orígens al segle XII, tot i que es van fer restauracions als segles XV i l’última, al XVII. Ja formava part del Pla Especial de Protecció i Catàleg d’Elements Històrics-Artístics-Urbanístics i d’Interès Natural de l’any 1982 i amb el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), en fase final d’aprovació, passarà a formar part del nou Catàleg de béns protegits. S’hi preveu un nivell de protecció 2, que comporta la conservació de l’element i que s’aplica a béns de valor singular que han perdut la seva coherència original a causa de successives intervencions o per un progressiu deteriorament i que mereixen el restabliment dels trets definitoris.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els set investigats en l’operació anticorrupció a l’Ajuntament de Deltebre seran citats a declarar al jutjat

Notícia següent

Pere Granados presenta el seu projecte polític per Salou

Notícies relacionades