La nau central de Can Batlló acollirà l’Arxiu de la Ciutat de Barcelona

Avatar photo

Es calcula que tingui un cost de 47 milions d’euros i servirà per unificar tota la documentació de la ciutat

La nau central del recinte de Can Batlló, al barri de Sants de Barcelona, serà la seu de l’Arxiu de la Ciutat de Barcelona. L’espai disposa de 17.000 metres quadrats, que serviran per emmagatzemar en un sol espai els més de 50 quilòmetres de material que suma tota la documentació històrica i contemporània de la ciutat. Així ho ha anunciat aquest dijous el regidor de Presidència de l’Ajuntament, Eloi Badia, des de l’interior de la mateixa nau central. Es calcula que el projecte tindrà un cost total de 47 milions d’euros i que entrarà en funcionament l’any 2022.
Actualment, l’Arxiu de la Ciutat es troba dividit en 21 centres diferents, alguns dels quals externalitzats, i altres fora de Barcelona, com a Òdena o Sant Sadurní d’Anoia. D’aquesta manera, es podrà crear un “arxiu únic”, que permetrà “facilitar les consultes, millorar l’accés o reduir la despesa”. En les seus actuals, Badia ha anunciat que es faran equipaments municipals, mentre es plantegen que la Casa de l’Ardiaca allotgi l’hemeroteca de la ciutat.

Del total del pressupost, gairebé 37 milions d’euros s’invertiran en la rehabilitació de l’espai, i la resta es destinarà al propi projecte de l’Arxiu. Badia ha avançat que serà “un procés pausat”: a partir del setembre s’obrirà un “concurs d’idees” de vuit mesos per recollir propostes de grups d’arquitectes, experts en documentació i entitats veïnals. Segons el regidor, a finals de mandat el govern podrà aprovar el projecte executiu, però serà en la següent legislatura quan s’haurà de pressupostar i licitar les obres.

Usos veïnals

A més de l’Arxiu, el consistori preveu que a la nau hi quedin espai per a usos veïnals. Josep Maria Domingo, president del Centre Social de Sants i membre de la plataforma Can Batlló és per al Barri, ha destacat que “el projecte és molt innovador i està molt bé per a la ciutat”. Tot i això, considera que “potser no és millor per al barri”, perquè tenen “unes dotze o tretze iniciatives aturades per manca d’espai”, com per exemple un local per una entitat de lleure.

Joaquim Borràs, arxiver en cap de Sistema Municipal d’Arxius, ha explicat que el futur espai serà “funcional i tecnològic” i millorarà la conservació dels documents. Borràs ha afegit que també volen incrementar el banc d’imatges en línia, que avui és de mig milió de documents. Per últim, ha informat que l’Arxiu de la Ciutat constarà d’una àrea oberta al públic a la planta baixa i d’una àrea de treball que ocuparà el 60% de l’espai.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Girona celebra l’arribada del Festival del Circ

Notícia següent

Un tractament per a pacients amb VIH que tenen risc de malalties cardiovasculars

Notícies relacionades