Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

La Fiscalia ordena als Mossos que precintin punts de votació abans del dia 30

Avatar photo

Se'ls ordena a precintar amb un "precinte inviolable" els punts de votació per al referèndum de l'1 d'octubre abans de dissabte

Segons informa 324, la Fiscalia ordena als Mossos precintar els punts de votació En la instrucció de la fiscalia als Mossos, se’ls ordena a precintar amb un “precinte inviolable” els punts de votació per al referèndum de l’1 d’octubre abans de dissabte.

– Els Mossos d’Esquadra han començat a complir l’ordre de la Fiscalia Superior de Catalunya d’anar als col·legis electorals de l’1-O per identificar i prendre declaració als seus responsables. Segons ha pogut saber l’ACN, ja s’han fet diversos ‘briefings’ a les comissaries explicant que els agents han de presentar-se als col·legis entre aquest dimarts i dimecres per recollir la informació i enviar-la posteriorment al ministeri públic. Els Mossos es presentaran al col·legi amb una acta de requeriment i informació on s’inclouran les dades del centre, de la persona responsable, es pregunta si han rebut alguna comunicació de l’administració i es requerirà el lliurament del material rebut per a la celebració del referèndum si n’han rebut.

En l’acta que faran els Mossos per donar compliment a l’ordre de la Fiscalia, els agents preguntaran si el responsable del centre ha rebut “alguna comunicació dels responsables del Departament d’Ensenyament, o d’aquell al qual pertany el seu centre, sol·licitant la seva col·laboració en la celebració del referèndum del dia 1 d’octubre”.

En cas d’haver rebut comunicació oral, demanaran especificar “la identitat de l’interlocutor” i “el contingut de la informació tramesa”, com ara “comunicació de la seva designació com a col·legi electoral, instruccions rebudes d’actuació, persones de contacte en cas d’incidències” o “petició de lliurament de les claus del centre en un lloc determinat”. I en el cas d’haver rebut comunicació per escrit, se’l requerirà que lliuri “tota aquella documentació rebuda en relació amb aquests fets”.

Pel que fa al material, l’acta recull que, en cas d’haver-ne rebut per a la celebració del referèndum, se’l requerirà “pel seu lliurament”, ja siguin “paperetes, urnes, llitats de persones votants, ordinadors, etc”, i se’n farà una relació.

L’acta recull la posició de la Fiscalia en l’ordre que va enviar als Mossos. Per exemple, recorda que el lliurament de les claus o una contrasenya de seguretat “podrà ser considerat un acte de col·laboració en delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics” i adverteix de “responsabilitats penals i civils”. En cas que ja s’haguessin lliurat o l’administració en tingués una còpia, recorda “l’obligació d’impedir l’obertura sense la seva autorització” i la necessitat de denunciar-ho a la policia.

A més, s’afegeix que és “rotundament falsa i sense fonament legal qualsevol comunicació administrativa que garanteixi que el lliurament del control del local l’eximeix de responsabilitats en delictes derivats de l’organització del referèndum”. També demana posar en coneixement de la Fiscalia “qualsevol tipus d’amenaça, coacció o pressió per cedir el control del local”.

A Sabadell, dos Mossos d’Esquadra vestits de paisà s’han presentat deu minuts abans de les dues del migdia al Centre Cívic de Can Puiggener – un dels punts de votació previstos per l’1-O- i han sol·licitat parlar amb la responsable del centre. “M’han demanat si tenia ordre d’obrir pel referèndum, si algú m’havia demanat les claus i si teníem material pe l’1-O”, ha explicat la responsable de l’equipament a l’ACN.

En aquesta línia ha insistit que ella no té ordre de res: “L’únic que sé és que l’1-O no he de programar cap activitat al centre diumenge que ve”, ha comentat la tècnica sabadellenca que ha dit que la policia li ha entregat l’avís de Fiscalia. En aquesta línia ha mostrat la seva sorpresa pel contingut d’aquest document.

“Se suposa que he d’impedir que la gent entri al centre cívic diumenge, no sé si pretenen que em posi a la porta a fer de guàrdia”, ha lamentat. Alhora ha recordat que l’Ajuntament té còpia de les claus dels equipaments municipals i ha criticat que l’avís de Fiscalia la faci responsable de la possible obertura del centre encara que no sigui ella qui l’executi.

A Sabadell hi ha cinc centres cívics que s’utilitzaran com a col·legi electoral l’1-O: Can Puiggener, Sant Oleguer, Can Rull, creu de Barberà i Poble Nou. Fonts municipals han confirmat que tenen constància que la policia catalana ja ha anat a tots aquests equipaments, però han rebutjat fer cap valoració al respecte.

A Sitges, els Mossos d’Esquadra han requerit informació relativa al referèndum de l’1-O al mateix Ajuntament. Els agents s’han presentat aquest dimarts a diverses dependències municipals demanant expressament si s’ha rebut alguna comunicació del Departament d’Ensenyament, així com documentació i material necessari per a la celebració del referèndum, com paperetes, urnes, llistats de persones votants o ordinadors. En tots els casos la resposta dels responsables municipals ha estat negativa.

Els Mossos d’Esquadra també tenen previst demà dimecres fer una visita a l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, a qui li volen fer un ”qüestionari” sobre l’1-O, segons ha explicat el mateix paer en cap. Royes ha assegurat que la trobada amb els mossos ve motivada per l’ordre de la fiscalia i que suposadament se li preguntarà si han rebut urnes i paperetes pel fet que alguns dels locals on s’han de fer les votacions diumenge són de titularitat municipal. Royes ha denunciat que aquesta interpel·lació policial és una nova mostra que l’estat espanyol ”ens està assetjant i tractant com a terroristes”, i ha afegit que si la policia vol visitar-lo els esperarà a la Paeria.

A Guissona, l’alcalde Xavier Casòliva, ha explicat que al migdia ha anat a l’Ajuntament un agent dels Mossos d’Esquadra per ordre de la fiscalia i ha preguntat qui obriria els col·legis electorals en dependències municipals i si ja tenien les urnes i les paperetes.

A les comarques gironines, els Mossos s’han presentat a alguns ajuntaments per sol·licitar la informació sobre els col·legis electorals de l’1-O tal com els demana la fiscalia. Es tracta de locals o escoles que són de propietat municipal. Al Pla de l’Estany, per exemple, han visitat bona part dels municipis. En alguns indrets, però, no han pogut ser atesos directament per l’alcalde perquè no hi era en aquell moment. És el cas de Sant Miquel de Campmajor, Porqueres i Vilademuls. On sí que han pogut parlar amb el batlle ha estat a Cornellà del Terri. Salvador Coll ha explicat a l’ACN que li han demanat que entregués el material relacionat amb el referèndum, com ara urnes o paperetes, i que ell els ha respost que no tenien res de tot això. També li han demanat si els havia arribat alguna informació sobre com organitzar els col·legis electorals aquell dia i com s’han escollit els indrets a votar. “M’ha recordat una enquesta del supermercat”, ha afirmat Coll. Seguidament, li han lliurat un document on s’informa de l’advertiment del Tribunal Constitucional i dels delictes que podrien incórrer en cas de participar o col·laborar en la celebració de l’1-O. Per contra, els mossos no han visitat l’Ajuntament de Banyoles, capital de comarca, ni tampoc Serinyà.

A l’Alt Empordà, els Mossos s’han personat aquest dimecres a la tarda a la seu del Consell Comarcal. Ho han fet després que l’alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, els comuniqués al matí que no era a l’Ajuntament i que si el volien trobar a la tarda seria a la seu de la institució. Dos agents de paisà hi han arribat pels volts de tres quarts de sis de la tarda. Enmig de la sorpresa d’altres representants municipals que hi eren presents perquè avui s’hi celebra un ple, els Mossos han tramès el document a Saurina. Segons ha explicat a la sortida, li han demanat les seves dades, les dades del local on està previst votar i també li han llegit “els articles que suposadament transgrediré si obro”.

El batlle s’ha mostrat convençut que al seu municipi diumenge es podrà votar i ha restat importància a l’actuació policial qualificant-la de “mera formalitat”. Saurina ha negat, a més, pressió per la situació viscuda i ha assegurat que “tot plegat té un punt de ridícul”. “Penso que no aconseguiran que ens fem enrere, ho tenim a tocar i ho aconseguirem”, ha remarcat. Els agents també li han requerit informació a l’alcalde de Cabanes, Àlex Hernández, que també era al Consell.

Els Mossos també s’han personat a altres ajuntaments de la comarca, com ara al de Castelló d’Empúries, Espolla, Cadaqués, El Port de la Selva i Cistella. A Figueres, s’ha demanar a l’alcaldessa, Marta Felip, que es personés a comissaria. A d’altres indrets, com ara Roses o a la Jonquera, els han informat que hi tornaran demà per poder parlar directament amb les alcaldesses, ja que en aquell moment no hi eren.

Al Camp de Tarragona, agents de paisà però també uniformats han començat a visitar centres d’ensenyament que seran col·legis electorals el pròxim diumenge. L’ACN ha pogut saber que a Valls han visitat la llar d’infants municipal cap a les tres de la tarda i altres punts de votació del municipi amb l’objectiu d’identificar el responsable i fer l’acta de requeriment i informació de la instrucció 5/2017 de la Fiscalia Superior de Catalunya. La directora del centre ha assegurat als agents que ningú li havia informat sobre el referèndum i ha signat l’acta confirmant la versió.

També a les Terres de l’Ebre, els Mossos d’Esquadra han començat a traslladar l’ordre de fiscalia identificant i interrogant els responsables dels centres que han de ser punts on es pugui votar el referèndum. Segons ha pogut saber l’ACN, a més d’anar a centres d’ensenyament també s’han personat ja almenys a l’Ajuntament de Tortosa i al d’Amposta. Fonts de la Policia catalana han assegurat que l’ordre es traslladarà a tots els responsables de centres de votació entre aquest dimarts i dimecres.

A la comarca d’Osona els Mossos d’Esquadra s’han presentat, com a mínim, a dos ajuntaments per demanar informació sobre l’1-O. Es tracta dels consistoris de Prats de Lluçanès i Manlleu. El batlle de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, ha explicat a l’ACN que aquest dimarts a la tarda els Mossos, a instància de la Fiscalia, s’han presentat a les dependències municipals per demanar informació “sobre els responsables del locals de votació i si teníem material del referèndum”. Sobre els locals, ha dit Peraire, “els he contestat que el màxim responsable sóc jo” i, en referència al material, “que no tenim res”. A tall d’anècdota, Peraire ha entregat als mossos dos fulletons amb informació turística del municipi perquè “la facin arribar a la Fiscalia”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’ajuntament rep a la Joventut Bisbalenca pel seu ascens a tercera catalana

Notícia següent

Inauguració de l’exposició dedicada al músic vendrellenc Benvingut Socias

Notícies relacionades