La Junta Electoral Central dóna la raó als Avis i Àvies massa tard

  La JEC coincideix en el fet que qualsevol manifestació queda emparada pel dret constitucional de reunió

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  Gairebé un mes després de finalitzar la campanya electoral, la Junta Electoral Central (JEC) ha donat la raó als Avis i Àvies per la Llibertat de Reus. La Junta Electoral Provincial de Tarragona va prohibir a aquest col·lectiu manifestar-se a la plaça Mercadal, com feien des del passat 7 de novembre quan va iniciar-se el moviment, durant els dies de la campanya electoral del 21-D. Els Avis i Àvies, però, no es van quedar de braços plegats i van fer arribar més de 200 queixes al Síndic de greuges de Catalunya. Ara, la JEC accepta les recomanacions d’aquest organisme en relació a les queixes del col·lectiu, considerant que “qualsevol manifestació ciutadana durant els períodes electorals i fora de la jornada de reflexió i del dia de la votació, sempre que es compleixin la resta de requisits legals per dur-la a terme, queda emparada pel dret constitucional de reunió”.

  “Ho valorem amb la satisfacció de què ens han donat la raó però també amb la molèstia de què ara no serveix per res”, diu rotundament un dels portaveus del col·lectiu, Miquel Clariana. El portaveu ha defensat que ara el més adient seria que “es retractessin públicament, però tampoc ho faran”. Segons Clariana, el col·lectiu va respectar aquestes mesures, tot i que es van continuar concentrant però “sense donar tombs i sense pancartes”, a títol personal. Clariana recorda que, a més, també se’ls va prohibir vestir les bufandes i llaços grocs, a la qual cosa sí que es van oposar: “Això forma part de la nostra vestimenta i cadascú pot anar pel carrer com vulgui”, ha defensat Clariana.

  Per la seva banda, el Síndic ha valorat positivament aquesta resposta de la JEC, tot i que al seu dia es van vulnerar els drets dels manifestants. Però, aquest reconeixement per escrit podria servir per evitar casos similars en altres ocasions.

  La formalització del col·lectiu

  Les relacions institucionals, els contactes amb la premsa i la relació amb els familiars dels presos i exiliats polítics comencen a ser gestions diàries dels Avis i Àvies per la Llibertat. Per aquest motiu, el passat dilluns 8 de gener, el col·lectiu va crear un equip coordinador, amb un grup de voluntaris, que coordinarà les tasques a fer, com explica Clariana. Un dels objectius principals que es plantegen els Avis i Àvies és estendre aquest moviment a altres indrets de Catalunya. “Ja hem fet invitacions per si algú vol contactar-nos i que els expliquem la nostra experiència”, explica el portaveu, a la qual cosa afegeix que “també convidem a avis d’altres indrets que vinguin perquè visquin l’experiència amb nosaltres i visitin la ciutat”.

  Altres accions que es duen a terme des del col·lectiu és el contacte amb els presos, als quals envien cartes i ells les responen. “Volem mantenir aquest caliu amb ells i amb els familiars”, diu Clariana, qui desvetlla també que una altra de les idees del col·lectiu és poder realitzar un acte a un dels teatres de la ciutat “per recaptar diners a la caixa de solidaritat i que assisteixin altres polítics que han estat empresonats -de tots dos partits- i alguns familiars”.

   Una protesta constant i pacífica

  “Nosaltres farem presència als carrers fins que uns surtin de la presó i els altres puguin tornar de l’exili, però sempre de manera pacífica”, defensa Clariana. A més, ara el col·lectiu es concentra també els dissabtes perquè tota aquella gent que no pot assistir-hi els dies laborables també puguin donar el seu suport als presos polítics. Segons el portaveu, els familiars dels presos i exiliats “estan agraïts però tristos”. “Ens demanen que no ho deixem de fer perquè la nostra força és la seva esperança per continuar pressionant a l’estat espanyol”, explica Clariana.

  El col·lectiu dels Avis i Àvies sempre ha defensat que no es posicionen amb cap partit polític. “Fem política perquè demanem la llibertat de polítics, però no fem política de partits”, assegura Clariana, el qual convida a tothom que vulgui a assistir a les seves concentracions, “sigui quina sigui la seva ideologia”. El portaveu, a més, lamenta que la situació que s’està vivint actualment recorda a molts dels avis del col·lectiu el franquisme que van viure anys enrere. “En la dictadura ens ho esperàvem tot, era lògic en un règim així”, explica Clariana, “però el que no ens esperàvem –continua expressant– és que un estat democràtic utilitzés les mateixes mesures que el franquisme”. Per això, “nosaltres vam perdre la por fa molt de temps i ara ja no en tenim”, sentencia.