Jordi Jordan, portaveu de Movem Tortosa a l’Ajuntament de Tortosa: “No es pot governar una ciutat com si fos la teua finca privada”

  temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

  Comencem amb el ple municipal d’octubre que celebràveu ahir. Per primera vegada heu assistit al ple sense cap moció. Per què?
  Era l’única forma que teníem per explicar a la ciutadania que acaba una època en què hi havia llibertat d’expressió a l’hora de presentar propostes pels partits al ple. Amb el nou reglament aprovat per Bel i Monclús aquesta etapa de consens i democràtica ha acabat.

  De fet, durant el ple de setembre, ja us vau retirar de la sessió en el moment que es debatia la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM). Que suposarà aquesta modificació que ja s’aplicarà el pròxim ple?
  Es limitarà només a una les propostes o mocions que cada partit podrem presentar al ple, com si estiguéssim en altres èpoques, amb un intent d’emmordassar-nos. És trist que ERC jugui aquest paper i es sotmeti a l’actitud de Bel.

  Quin serà el vostre paper a partir d’ara, en tant que sou el partit majoritari a l’oposició?
  Intensificarem les denúncies de tot el desgavell de l’actual govern, totalment cansat i sense rumb, només interessat a defensar els seus, sense cap visió de ciutat. També continuarem fent aportacions positives, tot i que hagin demostrat reiteradament que no les escolten.

  Seguint amb el ple d’ahir, el Ple va aprovar les Ordenances Fiscals del 2017 amb una nova rebaixa del rebut d’escombraries i congelació de la resta de tributs. Des de Movem Tortosa vau votar en contra, per què?
  Perquè són unes ordenances poc sensibles amb els tortosins que estan a l’atur. Mentre que moltes ciutats ajuden a pagar els impostos municipals a les famílies que pateixen a l’atur, aquí no existeix aquesta sensibilitat, quan hi ha milers d’afectats. Tampoc són tot el  progressives que haurien de ser, aplicant una tarifació social en funció de la riquesa. O pel que fa a les escombraries, ja que paga el mateix una petita botiga que una de molt més gran. Cal reformular-les més enllà del populisme de baixar 1%.

  Un tema important aquests últims mesos és l’entrada de la Guàrdia Civil a l’Ajuntament en el marc de l’operació Tèrmyca. Vosaltres vau demanar “celeritat” a la justícia per esclarir si s’han produït irregularitats o no. Què en sabeu?
  No en sabem res, simplement que es van fer els escorcolls pertinents i que el jutge es va emportar molta documentació tant de Gumtsa, l’empresa d’urbanisme, com de Tortosasport. S’està investigant el cas, relacionat amb la pressumpta corrupció de CiU.

  De fet, en l’anterior mandat, com a ICV, vau denunciar a la Sindicatura de Comptes irregularitats en la comptabilitat del 2011 de la societat urbanística GUMTSA a partir d’un informe d’intervenció. Què us va motivar a fer la denúncia?
  L’informe de l’interventor deia que s’estaven fent irregularitats greus comptables: les mateixes persones que treballaven per Gumtsa feien també les auditories, totalment il·legal. Vam denunciar també, a Fiscalia, les contractacions de serveis i de personal a l’Hospital de Jesús, que depèn l’Ajuntament. I també a Antifrau la resolució del fallit projecte faraònic de piscines perquè van deixar marxar l’empresa sense que pagués les indemnitzacions que ens tocaven com a ciutat. Tot plegat, una demostració de mala gestió, carregada d’irregularitats i desgavells un darrere de l’altre. Però no assumeixen res, la culpa sempre és de fora o dels altres.

  Un altre tema que ha generat conflicte recentment és la modificació de les línies urbanes L2 i L3. Aquest final d’agost el consistori ja ha fet algunes modificacions per ampliar el recorregut i el nombre d’expedicions. Com ho veuen?
  Insuficient, les queixes ciutadanes continuen. Vam demanar una taula per debatre i encara esperem resposta.

  També estan generant una mica de polèmica les obres del Pont de l’Estat, ja que sembla que estan una mica parades. Sabeu alguna cosa?
  Van amb retard, i a més, són una compensació que paga la Diputació perquè Tortosa no sigui subseu dels Jocs Mediterranis. Així ens va. També hem demanat que milloren l’accés durant les obres, molta gent de Ferreries ho pateix, però fan cas omís. Esperem que no hi hagi cap accident amb les motocicletes que han d’anar pel pont del Mil·lennari…

  Passant ja a temes més generals, com descriuria ara mateix a Tortosa?
  Una ciutat amb molt de potencial, especialment en el sector serveis, comerç, turisme i amb possibilitats d’indústria, però totalment aturada per un govern cansat sense cap visió més que la de guanyar eleccions cada 4 anys i amb la voluntat que només uns quants remenin les cireres. Cal potenciar-la molt més i escoltant a tothom.

  Què creu que li manca a la ciutat?
  Un Ajuntament obert i dialogant, amb una visió estratègica a llarg termini. Potenciar la capitalitat, especialment donar més suport als comerciants. També una millora generalitzada als barris i pobles, totalment abandonats, pel que fa a la neteja i a la via pública. També cal posar en valor molt més el nostre patrimoni històric, una joia en brut dels més importants del país. Encara esperem que ens diguin per què no volen impulsar la nostra proposta de candidatura Patrimoni de la Humanitat quan el mateix Federico Mayor Zaragoza insisteix que una oportunitat de futur que enriquirà tota la ciutat.

  Quins objectius us proposeu a curt i a llarg termini com a partit?
  Després de la renúncia d’ERC a liderar un canvi i convertir-se en la crossa de Bel, és evident que som la força que ha de liderar l’alternativa de govern el 2019. Vam quedar segons en tots els barris de Tortosa i a alguns pobles, ara estem treballant per construir un equip més potent i amb més actors, que generi més idees i projectes perquè Tortosa avanci.

  Per acabar, quina valoració en faria del govern de l’alcalde Bel?
  És un govern cansat, sense idees, que només ha viscut de rendes de projectes heretats de l’anterior alcalde o de l’Estat i la Generalitat. Únicament havia de fer les piscines com a novetat i ja sabem com ha anat. Però sobretot, el valoraria com autoritari. No es pot governar així una ciutat, com si fos la teua finca privada. Tortosa som tots i totes i la ciutat mereix un lideratge més horitzontal capaç de dialogar i representar tothom.