Ja hi ha guanyador del concurs de comissariat 2017 d’arts visuals

  El projecte Womart de l'Associació Rebobinart és l'escollit pel Consorci Xarxa Transversal d'Activitats Culturals

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Imatge de Míriam Alarcón i Marc García, de Rebobinart. (Cedida)

  El Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals va convocar un concurs públic de comissariat artístic per a la realització d’una intervenció en arts visuals a l’espai públic el dia 14 d’abril del 2018, de manera simultània als 10 municipis de la Xarxa Transversal. Aquest projecte, de producció pròpia, té un pressupost de 40.000 euros. El guanyador ha estat l’associació Rebobinart, amb el projecte Womart.

  Vilanova i la Geltrú, a través del Centre d’Art Contemporani La Sala, és una de les 10 ciutats que conformen la Xarxa Transversal i que acolliran el projecte Womart el proper mes d’abril, juntament amb centres d’art contemporani de Figueres, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Reus, Sant Cugat del Vallès i Tortosa.
  Transversal és una Xarxa que aplega 10 ciutats de Catalunya que col·laboren en l’àmbit de la Cultura, i que han impulsat la convocatòria d’un concurs de comissariat per a la selecció d’un projecte de creació artística de caràcter inèdit vinculat a les arts visuals, per a la realització d’una actuació a l’espai públic a cadascuna de les ciutats participants de manera simultània.

  Amb la implantació del projecte Womart, les ciutats de Transversal acolliran 10 dones creadores, 10 artistes que donaran vida a carrers, murs i sales d’exposicions. Moltes de les artistes proposades per Womart treballen el grafitti, d’altres fan intervencions més performàtiques.
  Womart és un projecte que pretén reivindicar la necessitat de reconèixer el públic) en particular. La manca d’igualtat de gènere en els circuits institucionals de les arts visuals posa de manifest que encara hi ha un resistent sostre de vidre que impedeix assolir una paritat real pel que fa al reconeixement de les artistes professionals. En resposta a aquesta realitat, sorgeix Womart amb l’objectiu de visibilitzar i reconèixer el talent artístic de les dones creadores, fomentar la seva presència en el camp de l’art urbà, i afavorir la seva professionalització.

  Els comissaris de la proposta són Míriam Alarcón i Marc García, de Rebobinart. Aquesta associació s’ha especialitzat en el desenvolupament de projectes socials a través de l’art urbà de qualitat. Treballen des de l’any 2012 amb una clara filosofia social, reivindicant l’art urbà com una font de dinamització social i cultural; fomentant les expressions més elaborades de l’art urbà i procurant desestigmatitzar la percepció d’aquesta forma artística que sovint ha estat considerada vandàlica o invasiva. Des d’aquesta entitat es fomenta una visió de l’art urbà professional, posant-lo al servei de la societat a través de la creació de projectes que s’arrelen en el territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà, i que generen una nova via de comunicació amb la ciutadania propiciant l’esperit crític i transmetent missatges de caràcter social en cadascun dels projectes generats.