Ja és en marxa la campanya de vacunació contra la grip d’aquesta tardor-hivern

  Les persones per a les quals està indicada, poden rebre-la gratuïtament al seu centre de salut

  El departament de Salut de la Generalitat ha posat en marxa aquesta setmana la campanya de vacunació contra la grup d’aquesta tardor-hivern. Les persones a les quals els està indicada la vacuna poden rebre-la gratuïtament al seu centre d’atenció primària de salut.

  La vacunació contra la grip estacional s’adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip, com ara:

  –Persones de 60 anys d’edat o més.

  –Persones internades en institucions tancades: residències geriàtriques, centres de malalties cròniques i malalties mentals…

  –Adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, incloent-hi l’asma.

  –Adults i infants que han estat sotmesos a vigilància mèdica o hospitalització durant l’any anterior a causa de malalties cròniques metabòliques (incloent-hi la diabetis mellitus), malalties renals o hepàtiques cròniques, hemoglobinopaties i anèmies, asplènia, malalties neuromusculars greus o immunosupressió (incloent-hi les causades per medicació o pel virus de la immunodeficiència humana).

  –Persones amb obesitat mòrbida.

  –Infants i adolescents (dels sis mesos als divuit anys) tractats durant un llarg temps amb àcid acetilsalicílic i que, per tant, poden desenvolupar la síndrome de Reye (dany cerebral agut i problemes hepàtics de causa desconeguda) després de la grip.

  –Dones embarassades.

   També s’adreça a les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d’alt risc, com ara:

  –Professionals de la salut, tant de l’atenció primària com de l’hospitalària.

  –Treballadors d’institucions com residències geriàtriques o centres de malalts crònics, que tinguin contacte amb malalts o residents.

  –Professionals d’assistència domiciliària a persones d’alt risc (infermeria, voluntariat…I.

  –Persones que conviuen amb persones d’alt risc (incloent-hi els infants).

  Uns altres grups als quals es recomana la vacunació són:

  –Persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat, per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil…

  –Viatgers internacionals: persones dels grups de risc no vacunades durant la temporada gripal i que es dirigeixin a zones tropicals en qualsevol època de l’any o a l’hemisferi sud entre els mesos d’abril i setembre.

  La vacuna està contraindicada en cas de malaltia aguda, i si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun component de la vacuna. Un cop aplicada pot produir molèsties locals lleus, però rarament febre o malestar.

  La vacunació antigripal és la mesura de prevenció primària fonamental per prevenir la grip i les seves complicacions. Els virus gripals varien les seves característiques antigèniques amb facilitat d’una temporada a un altra i per mantenir l’efectivitat de les vacunes cal adaptar-les cada temporada a les soques de virus circulants. Les persones vacunades de la grip tenen una probabilitat més baixa de contagi, però s’ha de tenir en compte que un dels objectius principals de la vacunació no és solament evitar la infecció, sinó la prevenció de les complicacions que pot comportar la infecció pel virus de la grip.

  Això és especialment rellevant en persones amb malalties de base (diabetis, cardiovasculars, respiratòries, obesitat mòrbida…) tractaments immunosupressors o altres situacions de risc, més grans de 60 anys, gestants i mares lactants en contacte amb nadons i personal sanitari.

  Cal recordar que durant la temporada d’hivern hi ha circulació de diversos virus respiratoris que poden donar unes símptomes molt similars que poden confondre’s amb un episodi gripal i per als quals la vacunació antigripal no té cap efecte preventiu.