Investigats set activistes de Cadaqués per pressuntes coaccions

Els activistes, que defensaven el territori de Sa Guarda, han rebut una concentració d'una vintena de persones en senyal de suport

Ahir al matí es van concentrar davant el jutjat de Figueres una vintena de persones per donar el seu suport a les quatre persones que van ser citades a declarar per un pressunte delicte de coaccions, per haver intentat evitar la continuació d’unes obres al paratge natural de Sa Guarda, Cadaqués.

Els fets tenen el seu origen el 8, 11 i 12 de març de 2019, quan un grup d’activistes pressuntament van impedir el normal funcionament de les obres que s’estaven realitzant a Sa Guarda. Això va derivar en una denúncia d’un particular, propietari d’un dels terrenys on s’estaven fent les obres. La causa es va dur als jutjats de Figueres, però de seguida va quedar arxivada. Va ser la Junta de Compensació qui va presentar un recurs, i finalment l’Audiència de Girona l’autoritat qui la va reobrir per fer una investigació.

Quatre dels set acusats van declarar ahir, afirmant que no hi va haver cap tipus de violència ni coacció, i que l’únic que van fer va ser alertar als treballadors que les obres no es podien reemprendre perquè hi havia una moratòria urbanística en vigor. Aquesta moratòria entra dins el conjunt de mesures del Pla Director Urbanístic, que la Generalitat havia aprovat el 2 de desembre de 2019 i havia entrat en vigor el següent mes de gener.

Màquines treballant a Sa Guarda, el 2019 (Foto: cedida)

La defensa dels investigats, Montse Vinyets, assegura que quan hagin declarat les tres persones que falten, que ho faran a mitjans de febrer, demanaran l’immediat arxiu de la causa. Ni la denúncia inicial ni les actes dels Mossos d’Esquadre recullen actes de violència o punibles per el Codi Penal. Afegeix, que els únics que van incomplir la Llei són els qui van entrar amb màquines pesants a destruir un paratge en el qual hi havia una moratòria urbanística per part de la Generalitat des de ja feia dos mesos.

Precisament, el mes de juny del 2019 el jutjat d’instrucció 3 de Figueres ja va obrir una investigació per veure si s’havien comès delictes en l’inici d’aquestes obres. L’origen fou una denúncia interposada per un particular contra l’Ajuntament i la promotora. Per una altra banda, Amics de la Natura de Cadaqués en conjunt amb la plataforma SOS Costa Brava van portar el cas a la fiscalia especialitzada en medi ambient de Girona, que hi va veure indicis de delicte i també demanà una investigació als jutjats.

Finalment, a finals d’abril de 2020 la Comissio Jurídica Assessora de la Generalitat ha acabat tombant el pla urbanístic, i l’Ajuntament de Cadaqués ha anul·lat definitivament el projecte.