Inesperada història d’exili en un restaurant de Tarragona

Avatar photo

Paula Varas, la nena que apareix a l'emblemàtica fotografia de Salvador Allende, regenta ara un restaurant de cuina mexicana a Tarragona, país que la va acollir

Poques persones s’imaginen, en el moment de degustar els plats d’aquest restaurant de cuina mexicana, la història que hi ha al darrere. Situat al carrer Assalt, a la fonda “Adelita” li precedeix una història d’exili d’una nena que, amb només sis anys, va haver d’abandonar Xile com a conseqüència del cop d’estat d’Augusto Pinochet. Paula Varas, en braços de Salvador Allende en una de les fotografies més emblemàtiques del president, a més de ser antropòloga i cursar un Doctorat en Comunicació i Ciències Polítiques, ara regenta un restaurant de cuina mexicana, país que la va acollir a ella i a milers d’exiliats.
Pocs dies després de l’assassinat de Salvador Allende l’onze de setembre de 1973, aquella nena va haver de marxar a l’exili.

“Vaig descobrir l’existència d’aquesta fotografia estant a Mèxic, quan vaig veure’m a la portada d’un diari que parlava del cop d’estat a Xile” va afirmar Paula Varas, que ha vist reproduïda aquesta famosa fotografia en moltes d’altres ocasions en mitjans escrits. “Recordo el dia que em van fer aquella foto, el president Allende va agafar al meu germà, aleshores jo vaig acostar-m’hi perquè jo també volia que m’aixequés”, explica.

Amb només sis anys d’edat, Paula Varas i els seus germans van haver d’amagar-se sols durant els primers dies del cop a l’ambaixada de Mèxic, una casa amb més de 200 persones vivint i dormint al terra; “era molt impactant, sent una nena veure als adults plorant quan sentien que estaven matant gent”. Aquella nena de 6 anys va haver d’abandonar el seu país en menys d’una setmana des que es va iniciar el cop d’estat d’Augusto Pinochet. “Vam ser dels primers grups que vam sortir de Xile, vam anar al aeroport amagats en un autobús envoltats de militars per a no ser identificats” va explicar Paula, destacant que, tot i ser una nena, s’imaginava de que alguna cosa molt dolenta estava passant. Durant la seva fugida, va volar en el mateix avió que alguns familiars d’Allende i va romandre a Mèxic fins als 18 anys, on va aprendre les habilitats culinàries mexicanes que ara ofereix des del seu restaurant de Tarragona.

Solidaritat dels exiliats republicans

Paula admet que van ser rebuts i acollits amb els braços oberts no només pel poble mexicà, sinó per gran part dels exiliats republicans espanyols residents allí: “estudiàvem a l’escola dels exiliats republicans, va ser el poble mexicà qui ens va obrir les portes i l’exili republicà qui ens va acollir” va afirmar Varas.

Alexandre Nadal Ferret

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Insten al Circuit de Montmeló a eliminar l’ús d’hostesses com a “ornament”

Notícia següent

Tot a punt per celebrar el Dia Internacional dels Museus del Camp i de l’Ebre

Notícies relacionades