Inauguració del nou Palau de Justícia de Tortosa

  El Govern ha invertit 5,1 MEUR en aquest nou pol judicial que respon a una reivindicació història dels actors jurídics del Baix Ebre

  Vista aèria del nou Palau de Justícia de Tortosa | Departament de Justícia.

  La consellera de Justícia, Ester Capella, inaugurarà demà dia 23 de novembre el nou Palau de Justícia de Tortosa. L’acte començarà a les 12 h a la plaça dels Estudis, just davant de l’accés principal de la nova seu, i comptarà amb la presència de diferents autoritats del Govern, de l’Administració local i del món judicial.

  En primer lloc, Capella destaparà una placa que dona nom al nou complex judicial i, en acabar, es farà un recorregut per les instal·lacions durant el qual la consellera i les autoritats visitaran, entre d’altres, les sales de vista, les de reconeixement o les de medicina forense. Finalment, tindran lloc els parlaments a la plaça dels Estudis.

  Una reivindicació històrica feta realitat
  La construcció del nou Palau de Justícia de Tortosa respon a una llarga reivindicació dels diferents actors jurídics del Baix Ebre. Suposen una inversió de 5,1 milions d’euros i són les úniques dependències judicials de nova planta que el Departament de Justícia ha construït a tot Catalunya.

  Les obres van començar l’any 2017 i han anat avançant tal com s’havia projectat. Amb la inauguració, el Govern compleix el seu compromís de dotar d’un únic pol judicial la comarca ebrenca.

  Imatge de l’interior del nou Palau de Justícia de Tortosa | Departament de Justícia

  Punt i final als problemes d’espai i dispersió
  La nova seu s’alça en un solar de 850 metres quadrats propietat de la Generalitat de Catalunya situat als carrers de la Mercè i de Sant Felip Neri amb la plaça dels Estudis, just davant de l’antic edifici dels jutjats. D’aquesta manera, tots els jutjats de la ciutat es troben concentrats en els dos edificis i, per tant, queden resolts els problemes de falta d’espai i de dispersió que hi havia fins ara.

  El nou equipament té una superfície útil de més de 3.500 metres quadrats, distribuïts entre una planta baixa i tres pisos d’alçada. D’aquesta manera, les dues seus judicials de Tortosa sumen més de 7.700 metres quadrats. És a dir, que el conjunt dels jutjats disposa ara de pràcticament el doble d’espai que fins a la data.

  S’hi preveuen espais específics i circuïts diferenciats per protegir les víctimes i els testimonis. L’objectiu d’aquest disseny és evitar que la visita als jutjats signifiqui, de nou, una experiència traumàtica per a les persones que han estat objecte d’un delicte.

  Regenerar el nucli antic
  La construcció d’aquestes noves dependències també han suposat una reurbanització de la plaça dels Estudis i d’una placeta al carrer Sant Felip Neri. Aquests nous espais públics fan de nexe entre els dos edificis i formen part del nou pol judicial de Tortosa, que contribuirà a la regeneració del nucli antic.

  Servei a prop de 80.000 ciutadans
  El partit judicial de Tortosa presta servei a 14 municipis que pertanyen a la comarca del Baix Ebre, amb una població total del partit judicial de prop de 80.000 habitants, dels quals 34.000 pertanyen a Tortosa.