Horta de Sant Joan recuperarà el fresc de la façana de l’Ajuntament

    Els estudis preliminars ho confirmen i el consistori ja avalua línies d'ajuts per poder dur a terme la restauració

    El fresc de la façana renaixentista de l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan es pot recuperar i consolidar. A l’espera de l’estudi definitiu sobre els pigments de la pintura, els tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya han emès un informe preliminar que confirmen la possibilitat de restaurar el mural, que data del segle XIX, i que és una representació al·legòrica a les Corts de Cadis i el rei Ferran VII. Aquests frescos es van pintar en molts ajuntaments espanyols entre 1812 i 1814 però, en exteriors, només hi ha constància que es conservi el d’Horta. Com ha destacat l’alcalde Joaquim Ferràs, l’obra “és bastant exclusiva” i la seva recuperació “té un interès històric”. Per aquest motiu, Ferràs ha avançat que el consistori s’acollirà quan hi hagi una línia de subvenció per la rehabilitació de béns mobles.
    A principis del passat mes de febrer, tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, van retirar el plafó que reprodueix i protegeix el fresc de la façana de l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan, anònim i de principis del segle XIX, per veure’n l’estat de conservació i iniciar un estudi organolèptic. Feia més de 35 anys que no es destapava i la primera impressió dels tècnics va ser realment molt positiva davant una pintura que estava, en bona part, òptimament conservada però amb la necessitat de ser netejada i consolidada perquè es pugui fer visible i entenedora.

    L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan voldria impulsar la rehabilitació de fresc commemoratiu de les Corts de Cadis com a colofó de la reforma que s’està duent a terme aquests mesos al casc antic i que inclou la millora de les dues places, la de Sant Salvador i la de l’Església, on hi ha l’edifici consistorial.