Gegants d’arreu de Catalunya participen en la XXXVI Trobada Gegantera de la Festa Major de Lleida

L’ambient festiu a la ciutat també s’ha gaudit aquest matí a la roda d’esbarts Catalònia, el concurs de sardanes o el mercat d’art, entre altres

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatge cedida

Gegants d’arreu de Catalunya han participat en la Trobada Gegantera que, per 36è any, forma part de les propostes de les Festes de la ciutat. Enguany, la cita compta amb la presència de gegants de poblacions veïnes i, com a destacats, dels Veguers de Montblanc, els Gegants d’Igualada, els de Manresa i els del Barri d’Avall de Tivissa. Després de la plantada a la plaça Blas Infante, s’ha fet la cercavila, que han seguit centenars de lleidatans i lleidatanes, pel carrer Saracíbar, la plaça de la Catedral, el carrer Major, l’avinguda de Blondel i fins la plaça de Sant Joan. Ja a la plaça, han fet el ball de tancament, al so dels timbals i les gralles, amb una plaça plena d’ambient familiar i festiu.

Balls populars catalans

La plaça de la Llotja ha estat l’escenari del 71è concurs de sardanes de Lleida i Campionat de la Terra Ferma, que ha comptat amb la cobla Contemporània. El Grup Sardanista Montserrat, qui està al capdavant de l’organització del concurs, celebra aquest any el 45è aniversari i ha estat l’entitat portadora de Sant Anastasi, al tradicional seguici en honor al patró, compartint així els seus 45 anys amb la resta de la ciutat.

L’Esbart Arrels de Lleida, com a amfitrió, el Dansaire Castell de Tona i Bitrac Dansa d’Igualada han ballat danses populars a la roda d’esbarts Catalònia. És l’espectacle on s’han gaudit dels balls, tradicionals i de nova creació, de nens i nenes de diferents indrets de Catalunya.

Art

El Centre Històric – La Cuirassa i voltants ha estat el tema principal que han hagut d’il·lustrar els artistes participants en el 51è Concurs de pintura ràpida Ciutat de Lleida, promogut pel Cercle de Belles Arts, que també col·labora en el Mercat d’art i fira internacional de pintura i dibuix al Pati de les Comèdies.

Entre altres propostes culturals, durant tot el dia té lloc a La Saleta la 3a edició de Lo Microfest, Festival de Microteatre de Lleida, amb diferents companyies que mostren els seus “micro” espectacles per a un “micro” públic en diferents “micro” espais.

Trobada Ambaixadors de Lleida

El tinent d’alcalde Rafael Peris i el regidor Joan Queralt han donat la benvinguda als ambaixadors de Lleida que han assistit a la trobada de festa major, a la Seu Vella de Lleida. Ambdós regidors han agraït la tasca divulgativa que fan de Lleida a les seves ciutats de residència.

Ampli programa d’activitats

Els nens i les nenes han tornat a ser els protagonistes al Parc dels Somriures, una iniciativa per al públic infantil habitual al programa festiu de la ciutat. Espectacles, jocs i activitats omplen els Camps Elisis, amb especial representació en aquesta edició de les companyies lleidatanes, que ofereixen les seves representacions adreçades als més petits i les seves famílies. La Pantomima, el Mag Xema, Zum Zum, la Barrila o El Sidral són algunes de les formacions que avui despleguen els seus espectacles, juntament amb el Club Banyetes, a l’escenari Glorieta.

La IX Trobada de plaques de cava, instal·lada a la plaça de Sant Francesc, permet a curiosos i col·leccionistes la possibilitat d’intercanviar les seves plaques. Enguany, s’han pogut adquirir les dedicades als capgrossos Pitonissa i Negra, de la sèrie sobre els Capgrossos.

El club Ornitològic Ilerdenc ha organitzat el XX concurs exposició ornitològic a votació popular, amb desenes d’exemplars que s’han pogut veure a l’avinguda Francesc Macià.