Futurs tècnics sanitaris se formen per respondre millor les emergències

  Amposta acull la tercera edició de jornades de formació d’emergències mèdiques

  Una quarantena d’alumnes de tècnic d’emergències sanitàries de l’IES de l’Ebre de Tortosa han participat en la tercera edició de les jornades de formació d’emergències mèdiques a la ciutat. Han tingut lloc al pavelló firal i han estat organitzades per l’ajuntament d’Amposta i l’IES de l’Ebre.

  S’han realitzat un total de nou tallers diferents, dels quals els alumnes n’han escollit cinc  per practicar les seves inquietuds i posar en practica els seus coneixements.  “M’he triat transfer del pacient, que és per quan arribes a l’hospital: deixar el pacient, saber què has de fer i amb qui has de parlar. Després m’he triat el de dispositius nous de motoristes per saber, si alguna vegada tens una urgència, les novetats què hi ha en cascs. També he fet el de parades cardiorespiratòries”, ha explicat una de les alumnes, Maite Boldó Sabaté.

  Un altre dels alumnes participants,  Josep Also Blanch, afegia: “El taller que més m’ha agradat ha sigut el dels cascs dels motoristes perquè hi ha molts tipus i moltes novetats. El que m’estan aportant aquestes jornades és que t’ho deixen tot més clar, perquè a classe ho fas tot, però sempre tens algun dubte”. “He fet el taller de control d’hemorràgies i ens han ensenyat els torniquets que tenen, els dispositius que usen perquè el control de les hemorràgies sigui més fàcil, també tenen un cinturó pèlvic que ens han ensenyat com se posava perquè no ho sabíem”, ha dit, Ana Pineda Viscarro, també alumna i participant de les jornades.

  La formació d’avui ha finalitzat amb un simulacre d’un atropellament múltiple a un grup de ciclistes. En la representació s’han mostrat els protocols que segueixen el professionals del SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) i com hi actuen. L’exercici l’ha organitzat el Comitè científic, l’han escrit i durant tres dies l’han estat practicant per tal de representar-ho bé als alumnes. Han participat sis dotacions del SEM, una dotació Vir (Vehicle d’intervenció ràpida) i una dotació de la policia local d’Amposta. “El simulacre que hem fet ha sigut una molt bona experiència perquè te mostra les coses que poden passar en la vida real” ha explicat, Josep Also Blanch. Per la seva part, la tutora del grup de primer d’emergències Sanitàries a l’IES de l’Ebre i membre de la comissió organitzadora, Maria José Caballé, ha explicat que és una manera de repassar tot el que han après: “Dimarts acaben el curs i això és la traca final en què posen a la pràctica tots els coneixements que han anat adquirint al llarg de primer i segon. Treballem per projectes, intentem involucrar-los totalment en la vida cultural i en tot el que està passant al territori i a Catalunya. L’objectiu és que puguin portar a la pràctica tot el que aprenen”.

  Gairebé 240 persones d’arreu de Catalunya s’han inscrit per assistir a les jornades, ha vingut personal sanitari, metges, infermers, tècnics, professors d’emergències sanitàries i estudiants.

  Avui, 24 de maig,  la quarantena d’estudiants de tècnic d’emergències sanitàries han participat en el simulacre com a víctimes. Serà demà juntament amb 40 alumnes més d’auxiliar d’infermeria que se realitzarà un simulacre on seran ells qui actuaran com a personal mèdic.