Fins quan ens serviran les vacunes contra la covid?

Avatar photo
Pla mitjà d’una infermera administrant la vacuna a dona al CAP Rio de Janeiro de Barcelona. Foto: ACN

En un moment en el qual Espanya retira la mascareta, els experts veuen difícil aventurar el futur de la vacunació: Es recomanarà una altra dosi de reforç només per als més vulnerables o per al conjunt de la població? S’administrarà d’ara endavant una dosi que sigui més específica contra la Ómicron?

Amb motiu de la Setmana Mundial de la Immunització, que se celebra del 24 al 30 d’abril, experts convocats per Pfizer han debatut en un seminari dirigit a periodistes sobre els assoliments, els avanços i el futur de les vacunes, amb atenció especial a les de la covid.

Segons ha exposat el vicepresident sènior i director mèdic mundial de vacunes de Pfizer, Luis Jodar, hi ha ara mateix tres escenaris possibles, encara que el primer, l’eliminació regional del covid, és improbable a curt termini.

El segon escenari és la que en una situació endèmica amb un potencial evolutiu moderat s’administrin dosi de reforç periòdiques, almenys a les persones d’alt risc, als cohorts de nounats i a altres grups segons el risc o la immunitat.

Però si la situació endèmica o epidèmica del covid implica un potencial evolutiu alt, seria necessària l’administració de dosi de reforços anuals a tots els grups d’edat adaptades a les diferents mutacions, fins que s’aconsegueixi la vacuna universal, és a dir, la dosi única que permeti no haver de vacunar-se més.

Als EUA, ha explicat Luis Jodar, ja està aprovada la quarta dosi per als majors de 50 anys i els immunodeprimits, i a Israel ja s’ha vist que un segon reforç augmenta la protecció contra la malaltia severa i la mort.

Vacunes específiques contra l’òmicron, sí o no?
En el cas de les vacunes específiques contra la Ómicron, segons ha dit Luis Jodar, “no és tan clar” que aquesta vacuna protegeixi també més contra els casos severs.

“Per això és tan important veure les dades de la vigilància epidemiològica, que és el que ens dona el senyal per a veure si es necessita una altra dosi més o una basada en la ómicron”, ha explicat.

Les companyies treballen amb molts escenaris, fins i tot el que les pròximes vacunes contra el coronavirus es dissenyin al costat de les de la grip o altres virus estacionals que també afecten adults, encara que es tracta de models que han de tenir en compte també les contraindicacions de mesures així.

Ángel Gil, professor de Salut Pública i Medicina Preventiva de la Universitat Rei Joan Carles, sosté que ara com ara en les persones més vulnerables sí que val la pena reforçar la protecció, i explica que tant Pfizer com altres companyies treballen en la cerca de vacunes que millorin les actuals.

Per al cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostel·la, Federico Martinón-Torres, el futur de les vacunes dependrà de si el virus perd o no virulència, i si és més agressiu del que és ara o del que va ser. “Haurem d’anar fent el que recomanin les autoritats. Cada país tindrà un escenari diferent, no hi ha una via clara, única i irrefutable”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un ferit greu en bolcar un vehicle a Móra d’Ebre

Notícia següent

La Diputació de Girona reforça les biblioteques públiques

Notícies relacionades