Es manté en emergència el Pla Infocat per l’incendi de la Ribera d’Ebre

  El comitè tècnic demana seguir extremant la precaució davant una situació "excepcional" que s'allargarà mínim fins dilluns

  Imatge d'arxiu d'un incendi forestal
  El comitè tècnic del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) i del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) han decidit aquest dissabte mantenir la fase d’emergència i d’alerta respectivament per les temperatures “excepcionals” i per l’incendi de la Ribera d’Ebre. El Govern insisteix en demanar la col·laboració ciutadana per reduir el risc de foc, en el tercer dia d’una onada de calor que el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que afluixi a partir de dilluns. Aquest dissabte s’espera que les temperatures tornin a superar els 40 graus, especialment a les comarques de l’interior. Protecció Civil posa èmfasi en la necessitat d’hidratar-se molt sovint i evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació.
  “Ahir va ser un dia excepcional pel que fa a temperatures màximes a Catalunya”, ha assegurat el cap de Predicció del Meteocat, Santi Segala, després de la reunió del comitè tècnic que ha aplegat Agents Rurals, Protecció Civil, Bombers, Mossos d’Esquadra, Telèfon d’Emergències 112 de Catalunya, Servei Meteorològic de Catalunya, el SEM el Servei Català de Trànsit, ADFs, Diputació de Barcelona i el departament d’Interior.

  Aquest divendres es van superar els 40 graus en molts sectors de Catalunya, uns valors que es repetiran aquest dissabte i que es preveu que comencin a “davallar de cara diumenge i l’inici de la setmana vinent”. “La massa d’aire càlida s’anirà retirant de cara els propers dies i esperem que les temperatures es vagin normalitzant mica en mica”, ha dit Segala.

  Demanen no abaixar l’alerta, ja que els mapes a mitjà termini tornen a indicar que de cara a finals de la setmana vinent hi haurà una altra remuntada de les temperatures. “De moment no sembla tan forta ni persistent com la que hem tingut, però haurem de tenir l’ull posat”, ha assenyalat.

  Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que habilitin llocs frescos o sales amb aire condicionat i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar, sense recursos o amb malalties.

  Condicions extremes per a l’incendi

  Pel que fa la zona de l’incendi de la Ribera d’Ebre, s’esperen les mateixes condicions “dures” que van haver-hi aquest divendres, amb una humitat relativa a primera hora de la tarda que estarà per sota del 30%. La marinada continuarà bufant però “més aviat feble” amb ratxes que arribaran com a molt als 30 km/h.

  El director dels Bombers, Manel Pardo, ha dit que s’haurà d’estar alerta tot l’estiu, tot i que aquests dies l’atenció és especial ja que l’onada de calor s’està allargant.

  Pardo ha confirmat que els bombers hospitalitzats per cops de calor ja són a casa i ha destacat el “sobreesforç” que han fet en condicions extremes. “S’ha de ser molt valent”, ha apuntat.

  El subdirector de Protecció civil, Sergio Delgado, ha compartit el neguit de voler tornar a casa de les 52 persones evacuades a la zona d’acollida de Flix (44), Palma d’Ebre (4) i Bovera (4), però assegura que s’està fent una tasca molt intensa d’informació en coordinació amb els ajuntaments de respectar les restriccions a la zona de l’incendi. “És bàsic tenir paciència aquests dies. Els acompanyaments que es fan són individualment i s’ha d’evitar en tot moment la mobilitat per les carreteres, malgrat sembli que és segur”, ha dit Delgado. D’altra banda, ha demanat evitar activitats al medi natural.

  Per la seva banda, el cap dels Agents Rurals, Antoni Mur, ha confirmat que es mantenen 36 comarques amb nivell 2 del Pla Alfa i 190 municipis amb el nivell 3 activat. Així mateix, continua el control d’accessos als sis massissos forestals a l’expectativa de l’evolució de l’incendi de la Ribera d’Ebre. “A veure si ens dona una mica de tranquil·litat perquè els bombers de cara a demà puguin alliberar mitjans i tenir una capacitat de resposta superior en cas que es produís un altre incendi”, ha explicat. La sega nocturna permesa la passada nit s’ha realitzat sense incidències.