Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Es desenvolupa un nou sistema per accelerar la detecció d’algues tòxiques a la costa catalana

Avatar photo

El sistema es basa en l’ús de biologia molecular amb l’objectiu de detectar si hi ha presència d’algues tòxiques

Una investigadora catalana ha desenvolupat un nou sistema que permet accelerar la detecció d’algues tòxiques a la costa catalana. Es basa en l’aplicació de la biologia molecular, que permet detectar de forma més ràpida i eficient si hi ha presència de microalgues tòxiques, capaces de produir toxines que poden ser ingerides per musclos o peixos i acabar causant intoxicacions alimentaries als humans.

El projecte s’emmarca dins del programa d’ajuts TECNIOspring d’ACCIÓ per a la contractació de talent nacional i internacional. Gràcies a aquesta iniciativa, la investigadora catalana ha treballat durant dos anys en aquest sistema al Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

L’objectiu d’aquest mètode és “detectar de manera primerenca” la presència de toxines provinents de microalgues d’una manera “més ràpida, eficient i cobrint més territori” que permeti “anticipar-se a possibles episodis tòxics”, assegura la investigadora, Gemma Giménez. Habitualment s’utilitza un microscopi òptic per analitzar les mostres provinents de la costa catalana, però és un procés que requereix elevats coneixements de taxonomia i fins a una setmana de temps per aconseguir els resultats. Per exemple, explica Giménez, amb el microscopi òptic s’analitzen unes quatre mostres en quatre o cinc dies, mentre que gràcies a la biologia molecular (és a dir, a través de la seqüenciació de l’ADN) es pot accelerar fins a 100 mostres en dos dies.

La voluntat és transferir aquesta metodologia al mercat, que es podria començar a aplicar els propers anys. A banda d’evitar intoxicacions alimentàries, també pot servir per decidir tancar temporalment platges i zones costeres si hi ha presència d’algues tòxiques, que també poden provocar al·lèrgies i problemes respiratoris. Tot i això, adverteix Giménez, “a Catalunya no temin problemes de salut perquè la feina de prevenció que es fa actualment és molt bona, comptem amb programes de vigilància i està molt regularitzat: la recerca aplicada que hem fet vol estandarditzar nous mètodes per ser més efectius”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor la passatgera d’una motocicleta en un accident a la C-31 a Badalona

Notícia següent

Els examinadors de trànsit faran tres dies més de vaga per reclamar compensacions salarials

Notícies relacionades